Безплатни лицензи за стартъпи

Ако четете това и сте в начална фаза на планиране на вашия Startup, вероятно имате нужда от студен душ. Аз поне имах, когато преди година и половина реших да основа eVeliko.

Винаги съм бил оптимист. Дори по времето, когато обявих в Телерик, че напускам и съм решил да се прибера в гр. Велико Търново, за да създам своя компания, която да се занимава с продукти за Sitefinity. Спомням си, че решението беше трудно, но сега няма да ви занимавам с него.
Имах пари колкото за една година и то с доста лишения. Току – що си бях купил доста силен за времето си компютър и си помислих, че имам всичко необходимо, за да се впусна във „влакчето на ужасите“ наречено стартиране на компания.

Бързо превъртане няколко месеца напред, в които се местих, колата ми се счупи и нямах пари да я оправя, помотавах се, и идваме до момента, в който трябваше да осигуря лицензи за софтуера за програмиране.

Microsoft Екосистема

Ако сте в Microsoft екосистемата мога да ви кажа, че сте едновременно и късметлия и прецакан. Късметлия защото според мен MS са създали доста добра среда за правене на бизнес, а и продуктите им за разработка на софтуер са доста добри. Прецакан, защото според калкулациите по–долу:

 1. Лиценз за Visual Studio : около 1200 лв.
 2. Лиценз за Windows (тогава 7): 270 до 450 лв.
 3. Лиценз за Office (някои от идеите ми го изискваха): около 400 лв.

Излиза, че за основните неща, ако искаме да играем по правилата, ще са ни необходими около 2000 лв. на работна станция и то без компютъра. Или около 3500 – 4000 лв. с компютъра.
Спомням си, че тогава много се чудех как да изляза от тази ситуация. А не исках да се предавам толкова рано. Боя дори още не беше започнал.

Microsoft BizSpark

BizSpark_StartUp

На помощ дойде една страхотна инициатива на Microsoft – програмата БизСпарк (BizSpark), която осигурява огромен брой лицензи за стартиращи компании, ако те изпълняват няколко условия:

 1. Да са частни (т.е. да нямат акции на борсите, да не са собственост на друга по – голяма компания и т.н.).
 2. Да правят по–малко от 1 милион долара годишен оборот (надявам се много предприемачи да нарушат точно това правило и то максимално бързо).
 3. Да са участвали в програмата по–малко от 3 години.

Това с 3-те години ми напомня за родителите, които са казали на детето си, че когато стане на 18 години, ще го изхвърлят от вкъщи . Но и това си има логика, ако за 3 години с такава помощ, компанията не успее да се отдели от повърхността, няма смисъл да се поддържа изкуствено жива. Както казва Стив Бланк – „Няма 10 годишен стартъп, има 7 годишна компания закачена към 3 годишен стартъп.“. С други думи – ако за 3 години няма успех – помислете за нещо друго.

Какво трябва да направите?

 1. Отидете на http://www.microsoft.com/bizspark/.
 2. Кандидатствайте.
 3. Опишете внимателно и пламенно идеята, която имате.
 4. Създайте си профил в LinkedIN, ако все още нямате и следете групата на БизСпарк там – http://www.linkedin.com/groups?gid=1790961&trk=myg_ugrp_ovr
 5. (не е лоша идея ако LinkedIN профила ви е нов, да си го попълните старателно. Вероятно в процеса на одобрения може да потърсят повече информация за вас).

След като мине седмица и ако още нямате отговор, може да попитате в тази група, какво се случва с вашата кандидатура. При мен се получи така (може и да съм бил малко нетърпелив).

Малко за вътрешния процес, доколкото аз го разбирам:

 1. Когато подадете кандидатурата си, тя влиза в голям „басейн“ от кандидатури.
 2. Бива пренасочена (не знам дали ръчно или автоматично) към подразделението на Microsoft за съответната държава.
 3. Някой от съответната държава бива разпределен и разглежда кандидатурата ви, оценява я, при нужда се свързва с вас и ви одобрява.

Microsoft BizSpark е една наистина много добра инициатива, която всеки Startup си заслужава да опита.
На нас ни помогна много и все още ни помага. Плановете ни за момента са (а и за сега изглеждат възможни) – когато програмата за нас приключи (преминем 3-те години) – вече да имаме достатъчно капитал, за да си осигуряваме сами лицензите.
Това едва ли щеше да стане без БизСпарк!

By Pavel Donchev

Павел Дончев е основател на фирма eVeliko. Фирмата е създадена през 2012 година в гр. Велико Търново. За повече информация: About eVeliko.

2 comments

 1. Супер полезна статия – признавам, че не съм знаел досега за тази програма на Microsoft. Както признавам, че през последните години променям в положителна посока мнението си за тази програма.

 2. Благодаря!
  Ако планираш стартъп и се чудиш нещо – пиши и питай, може да съм минал през него вече и ще се радвам да помогна каквото мога.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *