България – Протестиращата долина на Балканите

България – Силициевата Протестиращата долина на Балканите.

Блянът за “Силициеви долини“, стартъпи, високи технологии и добри университети остана на заден план през последните седмици. Защото ние, българите, нямаме възможност да си плащаме тока. Как да развиваме високи технологии, като страната ни е болна?

Хората са недоволни. Протестират. Правителството падна. Хората продължават да протестират.

Протест

И аз протестирам

Протестирам срещу нас самите – българите.

 • Протестирам срещу българите, които не си вършат добре работата.
 • Протестирам срещу хората, които не поемат отговорност за работата си.
 • Протестирам срещу хората, които смятат, че някой (премиерът, президентът, депутатите…) или нещо (държавата, правителството) им е длъжен за нещо.
 • Протестирам също срещу хората, които си мислят, че политиците са най-големият проблем на България.
 • Протестирам срещу нетолерантните, некултурни и неработливи българи.

Протестирам срещу българите, които не си вършат добре работата.

 • Искаме хубави улици? Как да имаме хубави улици, като пътният инженер не си е свършил работата – не е направил най-добрия план. Работниците са го изпълнили още по-грешно и за капак някой е спестил от строителни материали.
 • Искаме работеща администрация? Същите тези сънародници работят в българската администрация и последното им желание е да си свършат добре и най-вече бързо работата.
 • Искаме работещо правосъдие? За тази цел се изисква страшно много работа и желание. А май нито ни се работи, нито желание имаме.
 • Искаме правителството и депутатите да си вършат работата? И те като повечето хора в България си вършат работата, колкото да не е без хич.
 • Искаме икономиката ни да расте? Е, как да стане без работа! А май работата не е нашата сила? Как да стане без предприемчиви, образовани хора, които искат да създават. Икономиката на България ще започне да расте тогава, когато предприемчивите хора станат повече от “мрънкащите”, “оплакващи се” и “бистрещи” политика българи.

Протестирам и срещу хората, които си вършат работата, но не поемат отговорност за нея. Всеки е отговорен и длъжен да поема отговорност за работата си – политици, лекари, чиновници…

Протестирам срещу хората, които смятат, че някой им е длъжен:

Да им осигури добре платена работа, евтин ток, евтино жилище, ниски лихви по кредитите, достоен и смислен живот? Никой не ни е длъжен за нищо. Никой не е длъжен да ни намери работа. Никой не е длъжен да ни плаща повече. Никой не е длъжен да ни даде кредит с ниска лихва. Никой не е и длъжен да ни продава евтин ток.

Тъкмо обратното. Ние сме длъжни! Ние сме длъжни да осигурим добър и достоен живот на себе си и на децата си. Да намерим начин да създаваме и правим нещо смислено. Нещо, което ще направи нашия и живота на другите около нас по-добър. Нещо, за което също така някой би плащал. Длъжни сме да си свършим добре работата. Да сме най-добрите в това, което правим. Длъжни сме да носим отговорност за работата и действията си. Длъжни сме да сме толерантни, колегиални и добронамерени.

Протестирам срещу липсата на толерантност по улиците, срещу псевдобизнесмените с коли взети назаем, които винаги те пререждат на светофара. Протестирам срещу българите, които не спират на пешеходна пътека. Бих могъл да протестирам срещу още куп други неща. Но ще спра до тук.

Къде е проблемът?

Не ме разбирайте погрешно. Аз също смятам, че има някакъв проблем със сметките ни за ток. Има огромен проблем и в политическите ни партии. Има проблеми къде ли не. Но за мен най-големият проблем на България е друг.

Проблемът на България са българите. Нашият манталитет, нашата култура – култура на работа, икономическа култура, култура на взаимоотношения. За съжаление точно тази икономическа култура до голяма степен ни липсва. Липсата на предприемчивост и дух за създаване е може би най-големият ни проблем. Прогресът и по-добрият живот за всички идват с работа, с образование и с развиване на нови високи технологии. Не с “бистрене” на политика. Търсене на месия…

Преди много години се бяхме събрали на вилата на един много добър мой приятел. Баща му (който е един от най-добрите предприемачи, които познавам) ни каза нещо много важно:

Успехът не идва чрез спестяване и стремеж парите да ни стигат. Тъкмо обратното, за да успеете, за да се развивате, парите не трябва да ви стигат. Трябва да инвестирате, да сте креативни и да не се отпускате. Трябва да изкарвате повече. Да създавате.

Разбира се, не парите са най-важното нещо. Въпросът е да създаваме, да творим, да обичаме това, което правим, да обичаме работата си. И така да развиваме икономиката на България. Но това изисква промяна във всеки един от нас. Време е да започнем да търсим проблемите първо в самите себе си, а не в другите. Време е да променим себе си.

 • Време е да забравим за празните надежди към политиците и да запретнем ръкави.
 • Да работим повече и да бъдем по-предприемчиви.
 • Време е да започнем да поемаме отговорност за действията си.

Можем да се реализираме в България и да живеем добре. Всичко зависи от нас, българите.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

40 comments

 1. И аз протестирам срещу такива българи – вече 32 години. Не съм от тях и никога не съм била. Но се уморих и направих това, което много от българите, които би искал да виждаш в България направиха – напуснах я и потърсих удовлетворение извън нея. Не го направих изведнъж; борих се , протестирах, предлагах – видях, че хора като мен не успяват да променят нищо. Според мен проблемът на България е, че повечето кадърни хора (критична маса) я напуснаха до 2000 година; останаха малко последни мохикани като мен, но и те вече напускат. Така, че сега останаха като критична маса тези, срещу, които протестираш. И за мен поне не е ясно какъв е изходът, точно защото критична маса от протестиращите сега са такива, срещу, които ти протестираш. И които само искат без да дават.

  1. хахаха и откога евакуацията и бягството и личния интерес станаха добродетел???

 2. Ролята на държавата не е да ти дава евтини кредити, евтин ток и да ти гарантира работа.

  Ролята на държавата е да създаде работеща съдебна система, нормални бюджетни заплати, с които да мотивира кадърни хора да се реализират като учители, лекари и държавни служители, а не такива които не могат да си намерят работа в частния сектор.

  Пример: В ГД ГВА (Гражданска Въздухоплавателна Агенция) дигнаха заплатите, със заповед на съответния ресорен министър, от …стотин на ….цяло…и…хиляди и О, ЧУДО появиха се читави хора, които да имат желание да работят там.

  Създавайки “бизнес климат” – нормално функционираща съдебна власт, пъргава администрация, образовано население, здраво население, държават създава предпоставки за икономически растеж. Това е ролята на държавата.

  И забрави мита за “мързеливия българин”- срещнах се с достатъчно мой колеги, които работят “колкото да не заспат”, в 15:30 “гасат струга”, “изключват телефона и…”, а по народност са ….манци, ….тиици, …чани и т.н.

  Проблема на България не 100% българина, проблема е липсата на държавност – и в широкия смисъл на думата и в тези “тесни” функции, които маркирх по-горе.

  Вярно е, народът не е нещо отделно от държавата, само че поредица от плутократични управления замаскирани като Комунизъм и див мутренски Капитализъм са накарали българина да не се идентифицира с политиците си- от Алековото “всички са маскари” до днешното “няма алтернатива”.

  Така че, ако в този момент, “Държавата” си влезе в ролята, може би след 30 години ще има поколение, което ще се доближава поне малко до представата ти как трябва да се работи.Ето за това има смисъл да се протестира.

  1. Здрасти Петьо.
   Страхотен коментар. :)
   Трудно е да се сравняваме с европейските страни, които споменаваш. При тях “машината” работи от много години насам. При нас не. Когато нещо работи, е по-лесно да се поддържа. Но за да заработи машината е нужно огромна първоначална енергия. А тя трябва да дойде от нас. Просто при тези страни, това се случило преди десетилетия, да не кажа и столетия.
   Друг въпрос е, че тези настроения в европейските страни – да се работи по 32ч на седмица, да си тръгват в 15ч и т.н. не водят до нищо хубаво за тях. После се чудят защо ли Европа запада, Китай, Индия и другите “развиващи” се страни ги изпреварват по всички показатели.

   За мен държавата == хората. Хората са тези, които трябва да създадат работеща съдебна система, работеща икономика и нормални заплати. :)

   Миро М.

   1. Какво ще рече запада? Запознайте се с трудовете на Henry George. Винаги в състояние на разсрастваш се пазар има подем в икономиката. Защо всички си точеха така зъбите относно влизането на Русия в WTO? От друга страна, в какво отношение г-н Мирославов западат тези страни и какви са тези показатели? Аз не виждам кой знае какво различно в развитието на Китай или Индия…същия западен индустриално – консуматорски модел си е. Като гледам филми от рода на “Manifactured Landscapes” все по-дълбоко се съмнявам в “прогреса” както на западните, така и на “развиващите” се гореспоменати от вас страни.

    Бихте ли споделили с нас в какви точно величини се измерва щастието на отделния индивид, еволюцията на съзнанието на всеки един от нас и обществения строй, в който сме потопени и живеем. Как се измерва подобрението в междучовешките отношения и състоянието на околната среда? Споделете информация с ясни източници, кажете вие какво чувствате самия – стига вече общи приказки, само да си чешем езиците. Ясно ми е, че сте зает човек – виждам, че работите за Телерик, със сигурност имате премного задължения. Но и вие се оплаквате, а пък се сърдите на протсестиращите. Дайте решения, назовете истинските проблеми. Всички знаем за мързела, страха, невежеството – това са човешки недостатъци; кажете вие как се справяте с тях, вместо да се ядосвате на другите, че не са като вас. Сещам се за един виц, който ми разказа един couchsurfer от Франция – “Седят двама мъже на един бар. Единия пита другия: Какъв мислиш е най-големия проблем на човечеството – невежеството или незаинтересуваността? А втория отговаря: “Не знам и не ме интересува”. Това са проблеми от както свят светува, решения ни трябват (http://succcess.org/ тук има доста интересни мисли и примери по темата).

    Иначе това, което спомена г-н Илиев по-горе относно ролята на държавата се подразбира от само себе си. При сегашното положение обаче държавите се явяват по-скоро агресори на всички нива, яхнати от неолибералната идеология и crony capitalism отколкото защитници на свободата и подръжници на социална справедливост.

   2. Здравейте,
    “Европа запада” – финансова нестабилност, политическа нестабилност, сепаратистки наклонности (в не малка част от европейските страни по-богатите области искат да се отделят от съответната държава), голяма безработица, разглезено общество…
    Аз далеч не съм капацитет нито по икономика, нито по международни икономически отношения, а още по-малко по психология. Трудно ми е да ви кажа, в какво точно се измерва щастието на отделния индивид. Бих могъл да ви кажа за мен какво значи, но за “Човекът” – определено не мога.

    Между другото не се сърдя на протестиращите и не се ядосвам на другите. Хората протестират за това, че политиците не си вършат работата, не носят отговорност, нямат морал и т.н. А аз протестирам и срещу останалите хора, които също не си вършат работата или не си поемат отговорността. :)

    Миро М.

 3. Доста наивно и вредно разсъждение, издаващо безхаберие, социопатия, егоизъм и невежество. Това са проблемите, хора, а не измислените, посочени от автора. Даже само за “Проблемът на България са българите” и “Никой не ни е длъжен за нищо” бих му бил шамар, ако го срещна на улицата. Проблемът НИКОГА не е в хората в показания смисъл. Авторът е миниджър и би трябвало да има някаква бегла социална интелигентност, но явно не е това случая.

  1. Шамар – много цивилизовано, определено така се прави в другите нормални държави… нали прочетохте часта за нетолерантните: мисля, че е за вас. Поредния анонимен “авторитет”…

   1. Интересно, който има различно мнение от Вашето или на автора на писанието, е нетолерантен или не-авторитетен.
    Не ми се занимава да споря с вас.
    Вас историята ще ви оспори, но ми е много интересно къде автора видя тези неработещи, мрънкащи и мързеливи хора в България.
    Драги авторе, предполагам сте наясно какъв е процента от хората в България, които издържат останалата част от населението със своите данъци?
    Ако не сте наясно, ИТ човек сте, попитайте Гошо.
    И при този процент хора, които работят за да крепят издишащата по всички параметри система, да кажете, че българина е мързелив… не мисля, че е особено справедливо.
    А това, че някой е имал късмет а друг не, това вече е съдба, а не липса на желание за работа!
    П.п. Tsvetkov, понеже аз също ще се подпиша с фамилията си, с риск да ме обвините за анонимен… питайте Гошо за мен, той знае всичко. :)

  2. Проблемът ВИНАГИ е в хората, в нас самите. За пръв път чувам, че шамарите са израз на социална интелигентност. По-социопатска изцепка не бях чувала. И е вярно, че човек не може да види в другите нещо повече от това, което носи в себе си. Прочетете си коментара и се запознайте със себе си, моля.

  3. >Даже само за “Проблемът на България са българите” и “Никой не ни е длъжен за нищо” бих му бил шамар, >ако го срещна на улицата …

   Надявам се имате предвид словесен шамар? Ако отговорът е НЕ, имате сериозен проблем.
   Тези 2 твърдения са 100% верни. Като гражданин сте длъжен, когато някоя услуга повиши цената си да натиснете в другата посока и да кажете – “Добре, съгласен съм но при условия, в които мога да работя и да се развивам повече, за да покрия този разход.” Елементарно е за разбиране, нали?

 4. Здравейте,
  дълбоко вярвам, че Димитрина С., бъркате като казвате, че кадърните хора са напуснали България. Все още тук има достатъчно умни, интелигентни и способни личности, които биха могли да променят посоката, в която нашата държава се движи.

  Един от начините е чрез протестите. Така, както аз ги разбирам, те нямат за цел да намерят поредната алтернатива на това, кой да тика инертния български народ. Те целят този народ да вземе собствена посока. В този смисъл се припокриват с призива на автора всеки да си върши работата. За съжаление, обаче, държава без държавност няма и щем, не щем управляващи ще има. Защо тогава не променим начините, по които ги избираме, не променим тяхното статукво и времето, което им се полага да управляват. Тези промени биха им дали по-различна мотивация, според мен. Обаче самите управляващи не биха променили нещо, изгодно за тях – за това и е необходимо народът да се включи. Държавност трябва да има, но тя трябва да работи ЗА народа, а не ЧРЕЗ народа, както е сега.

  Аз съм убедена, че ужасно много хора си вършат работата и се стараят да пазят каквото има малката ни държава, но този пример трябва да идва от управляващите. И щом те не умеят да си свършат работата народът трябва да се самосезира. Защото колкото и добре да си върши работат един учител, все е на прага на бедността. Аналогично е с лекарите, работещи по държавни болници и редица други.

  За това протестирах миналата седмица и аз – за промяна, която да даде възможност на интелигентните хора, останали в България да си вършат работата, да искат децата им да учат в България и самата ни страна да започне най-накрая да се развива. Пожелавам си това да стане.

  Успешна седмица!

 5. Пълен бълвоч. Не даваш никакво предложение за промяна, а само хулиш и най-вероятно считаш, че щом правиш пари си постигнал всичко в живота, но си забравил корените си. Ти си едно дърво без корен. Най-вероятно подсъзнателно мразиш дори факта, че си българин, ама ако беше в САЩ щеше да ти забранят да говориш и пишеш против държавата и манталитета на хората, защото там пропагандират, че национализма е лошо и опасно нещо за другите държаваи, ама те са най-великите в това отношение. Огледай се колко много имаш тук и се замисли за положителните качества които ни опазват през вековете от физически и политически робства.

  1. “Не даваш никакво предложение за промяна”. Наистина ли ? Промяната е всеки сам да поеме отговорност за живота си. Кое е по-лесно: да промениш “държавата” (каквото и да означава това) или да промениш себе си ?

  2. И освен ако не познаваш автора на текста по-горе лично недей да даваш квалификации за това какво е постигнал, забравил или мрази: това, че си пуснал коментар под анонимното “Цветков” не те прави по никакъв начин авторитет, които да раздава такива оценки.

 6. БУНТЪТ РЕЖИСИРАН ОТ ЛАПТОПИ ДО РАДОМИР Почерпен младеж издал заверата след купон с лидера Станишев Младежи с лаптопи, настанени в луксозен хотел край Радомир, са режисирали протестите в Мрежата, още преди старта им на улицата. Червената завера с давност около месец и половина издал доволно почерпен младеж след купон с награди с лидера Сергей Станишев. Това разказа пред Дартс нюз жител на малкия град, който попаднал на информацията за случващото се в пустата местност съвсем случайно. Според източника ни наставник на младите, които пишели на лаптопите си дори по време на обяд, е бил Кирил Добрев. Два пъти в седмицата групата пристигала в хотела/който в региона се свързва с имената на Божидар Данев и Румяна Балабанова/, “с две бели бусчета”, а веднъж била посетена и от председателя на БСП Сергей Станишев.

 7. Навярно
  този протестиращ иска да продължават да го манипулират, да го лъжат, да
  го крадат, да толерират циганите, заради евтините им гласове на
  изборите, да ни приемат в шенгенското пространство, за да имигрира
  по-лесно или пък е крал достатъчно и сега
  иска да запази награбеното. Навярно си мисли, че зачестилите
  самоубийства и особено самозапалванията, са от много хубав живот, но
  трябва да го разочаровам и да му кажа, че хората вече се събудиха от
  летаргията и казват – СТИГА толкова на крадците и престъпниците, на
  мутрите и мошениците, крадящи от живота и щастието на българските деца,
  за да живеят луксозно с награбеното. Да, има и лумпени, да, трябва да се
  работи, но къде? Да, доста младежи нямат трудови навици, защото над 25 %
  от тях никога не са могли да си намерят работа, но това не може да се
  случи в разграбената и разрушена икономика, а ББ предлага на завършилите
  студенти да се прехранват, като стават пастири и садят картофи – каква
  безочливост и наглост.

 8. Абсолютно съм съгласен. Но няма да припомням, кой пръв заговори за отговорност и повтаряше тази дума като мантра всеки ден. Всеки ден. Или кой каза “Фабриката за илюзии в България вече трябва да бъде затворена”. Не казвам, че си открил топлата вода, а че нещата са ясни и са точно така както ги описваш. Признават го и политиците (Егати държавата щом аз съм и министър, Чипа, Генетичния материал и др.). Единствено хората не искат (ще включа и себе си за да не изглежда, че бягам от отговорност) / искаме да го признаем. Успех. ;-)

 9. Защо същите българи, в които е проблема, успяват когато отидат на запад? Как така, се случва, че всички можещи гледат да се реализират на запад, а не стоят у нас? Манталитетът е хубава думичка, но не е вярна. Бил съм в Япония и съм виждал как хората си изхвърлят боклука на улицата – тогава, когато си мислят, че никой не ги гледа. Виждал съм и в други страни как не си почистват след кучетата. Манталитет явно. Но естествно многизнството не прави така. Те се страхуват, че полицят може да ги глоби, ако го направят. Явно са по-съвестни и са започнали промяната от вътре навън!
  Та да протестираме срещу хората – ДА! Ние сме си виновни и ние трябва да се хванем в ръце и да работим. Ок, пробвах и като частник в България. Кандидатствах и по програми, предлагах проекти. Имах един за електронно популяризиране на България. “Отговорните лица”, на които го показвах веднага откликваха, колко бил иновативен и интересен, но “о, ужас” струвал по приогнозна цена от 50 000 до 150 000 в зависимост от етапите до които го развием. Че от къде толкова пари за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация? После се чу, че за новото ни лого е платено 1 400 000 хм, явно тези са си вършили работата много по-съвестно от мен. Предложиха ми да ме свържат и с “наши хора” за един по-голям проект, но ме предупредиха, че нали знам, че 60% от парите, които ни дадат от евро фондовете, ще отидат “за смазване на машината”. Предполагам всичко това, е поради факта, че аз съм мързелив и безотговорен българин. Сега съм в Италия. Наемник съм, но хорта ме ценят. Вслушват се в мнението ми и не ми пречат да работя това, за което са ме наели. Явно съм се променил – изведнъж съм станал по-отговорен и трудолюбив.
  Така е – вината на българина е в самия него. Политическата вихрушка не е проблемът ни. Мутрите по улицата, които ти потрошават колата с бухалки, ако преди това са те засекли и ти си изразил малко по-бурно емоциите си за този им акт, не са виновни. Ти си си виновен. Че от къде на къде ще освиркаш мерцедес и ауди едновременно. Ламборгинито, кото се предрежда с подвикване от шофьора “мръдни бе, не виждаш ли, че минава скъпа кола” – то не е виновно, че какво правиш ти там. Полицаят, който те спира, с една единствена цел – да си поиска пари – и той не е виновен – ти си виновен, че си се качил в кола. Съдебната система, която пуска престъпника, срещу който си подал жалба, и тя не е виновна – ти си виновен, как може да подадеш жалба срещу по-богат човек от теб. Купените гласове на циганите по изборите и те не са виновни – кво да правят хора, мизерийка – за едно кебапче са готови да продадат държавата, ама то понеже те значт, че вината не е в нея – тя си е у нас българите, та ние да му мислим.
  Вие обаче, господин Мирославов не живеете в България – вие сте програмист. Тази професия е една от малкото, които в България осигуряват по-добри доходи, отколкото в чужбина (сериозно говоря – аз работя в съшата сфера, та имам информация от първа ръка). Вие сте щастлив от стандарта си. Вие се чувствате оценен, желан, търсен. Радвам се за вас и за колегите Ви в Телерик. Добре е да има такива филрми в България. Добре е повече хора да бъдат оценени според това, което произвеждат. Но е добре да им среда за производство. Защото онези протестиращи българи от завода в Сопот, явно са били мързеливи и безотговорни, че са допуснали да работят 6 месеца без да им се плаща. Явно са виновни, че ръководството на завода върти някакви политически игри, за които те нямат никаква представа, а също така нямат представа и за това, къде са парите, които им се плагат. Но те, за жалост не са програмисти. Те нямат шанс да заплашат шефа си, че ще си вдигнат шапката и ще заминат на запат. Те са имали неблагоразумието да са специалисти в една друга, не толкова конвертируема професия – но пробелма си е у тях. Ако искат развитие, да сядат и да учат C# и .Net че да се оправят – нали! Какво са излезли да протестират по улиците. Да гледат от вас – да учат програмиране. Или да гледат от мен – да ходят в чужбина, ама и маскари с маскари!

 10. Здравейте, първо искам да започна с това че наистина изпитвам огромен респект към Телерик като институция която сама е успяла да си извоюва място под слънцето в конкуренция с големите играчи в сектора им. Който им следи развитието знае за какво говоря. Разбира се, г-н Мирославов изразява тук собсвеното си мниние.

  Искам обаче да споделя една история в вас. Аз лично съм работил и в сектори на икономиката които са се развивали добре и е имало висока доходност, основно заради факта че се работи с чужденци. Там манталитета и заплащането винаги са по различни, макар и да знаят че им излизаме по евтино от останалите, ние също го знаем, но ни устройва, нали печелим повече от средното за страната и това ни позволява да си живеем добре тук.
  Работил съм обаче и в сектори разчитащи изцяло на вътрешната търговия и производство и препитанието им е зависело изцяло от “вътрешни” продажби. В България има ужасен проблем и той е във междуфирмената задлъжнялост, както и тази към държавата. (Фирмата в която работех дължеше милиони на държавата и разбира се на други фирми) Данъчните (като олицетворение на държавата толерират и до днес въпросната фирма, която чрез безброй мазни комбинации някак си оцелява) Разбира се въпросната фирма, е една от многото полусраснала се в годините на прехода с политици и от там частично и идва чадъра. Макар че трябва да я фалират, незабавно!
  Защо разказвам това, защото ето заради такива безбройни примерни във всякакви извратени варияции държавате се е осукала и всякаш няма мърдане.
  Г-н Мирославов казвате че съда произлиза от хората и сте абсолютно прав, но ако не знаете да Ви кажа, че имунитета на въпросните господа е доживотен, както и мандатността. Е като мениджър искам да Ви попитам дали ако назначите някой с доживотен договор и без право да бъде уволенен (освен при влязла в сила присъда, ако е блъснал бабичка на жълтите павета пред около 50 свидетеля) той ще бъде мотивиран и безкористно ще извършва своята работа ?
  Завършил съм право, и съм отвратен от прогнилата система от вътре, още докато бях студент се знаеше, че без връзки дори и няма как да си помисля за кариера в съд или прокуратура.
  Това че, ние като народ трябва да изживеем своя катарзис и да надживеем цялата “чалга” в живота си е ясно.

  Аз защо, протестирам, защото съм инутитивно неудовлетворен, заради всичките безброй “публични тайни”, как стават нещата. Да нямам точните доказателства и знам че, всеки сам е виновен за държавата в която живее, това е така, но все пак някои са по виновни.

  Защо?

  Защото когато имаш средствата и ресурса за управление и не си направил всичко необходимо, това носи по големи последтвия и влияе на живота на останалите. Аз като съм мъзелив ще ме ивхърлят от работа и ще ми спрат тока на края на месеца, това е частен проблем…
  Ролята на политиците през моята призма е да изградят малките и не толкова малки “магистралки”, в които всеки да се движи, да измислят как най-мъдто да се ползва ресурса на държавата за общото благо, НЕ ЗА ДА МЕ НАХРАНЯТ!
  Пример: Концесията за Дъни прешъс металс…. няма да навлизам в подробности, само да попитам ако вие сключите договор и някой дойде в Телерик да ви ползва ресурса… (програмистите) и взимате от тази цялата работа 0.75% наем от цялата сума която би спечелил клиента, какво ще ви се случи на Вас като мениджър?
  България не е бедна страна, имаме много потенциал – туризъм, земеделие, ИТ, и т.н. В тази връзка, аз искам по качествени мениджъри, нищо повече, но и нищо по малко!
  А това, че всички НИЕ като народ имаме да се осъвършенстваме е така, но това не е процес с константен край… затова и няма да има по подходящ момент в бъдещето за протести от този…както и всеки друг повод занапред…

  Това е демокрацията, всеки има право на глас и умния и простия…

 11. Ан’така, във ваша чест си сложих даже кирилица.
  Аз съм един от тия дето му писна да чакат нещо да се промени в България и промених местожителството. Прецених, че 10 години са достаъчно дълъг период след като опита ми показа, че нещата отиват от лошо на по-лошо, Стадо дето само си избра Цар за началник в 21ви век, ми дойде в повече.
  Опитах да избягам от корупцията, липсата на ред, който да се спазва и правила, които да те карат да го спазваш. И тук ме посрещнаха (буквално) с корупционни скандали за милиони дадени от федералното правителство и отишли ужким за реклама, която никой никога не виждал. Викам си, туй е правова държава, поне ще има последствия. Познайте кого осъдиха? Една олимпийска състзателка, дето беше участвала в реклмна кампания с двоен бюджет, защото се опита да защити тогавашния си работодател. На него обаче нищо не му се случи, както и на другите като него дето бяха усвоили парите. Сега ни тресе друг пдобен скандал – искам да кажа корупцията и далаверите тук са ги измислили, в България още се учат да ги използват и затова изглеждат грозно. Като се усъвършенстват ще има по един медиен процес на всеки 5 години да се замазват очите на хората и кервана ще си върви. Това лирично отклонение беше за да покажа, че ако някой търси лесното е сбъркал вселената. Промяната, за която говори авторът на този сайт, според моето скромно мнение е невъзможно да стане по еволюционен път. Да поемаш отговорност за делата си в ситуация на тотален хаос и контролирано безредие е равно на самоубийство. Типичен пример беше честният некадърник Виденов. Историческите примери за качествени промени в съзнанието на хората и в структурата на обществото са свързани с пушек и кръв : Войната за независимост, Октомврийската революция, Културната революция (в Китай). Идването на Хитлер на власт е полуизключение, тъй като той е ‘избран’, но пък бързо си наваксва, че и задминава с горене на неудобни книги по площадите, СС, войната и концлагерите.
  В България традицията е да се разчита на супер герой или супер сила да свърши работата : Русия, Германия, пак Русия под формата на Съветски съюз, Горския, Обичам примерите затова Обаче не вярвам влиятелните държави да допуснат България да се запали, дори ако българите са готови да го направят (в което се съмнявам заради практичността на нашенския дух – обикновения човек никога няма изгода от войни и безредици). Все едно да си запалят изтривалката пред входната врата – кофти е, пък и може да пламне и вратата и да се налага да викат ‘пожарна’.
  А иначе ролята на държавата е да контролира и да регулира тия дето дават кредити и отварят/затварят работни места. По-богатите и ‘зрели’ държави могат да си позволят да финасират здравеопазване, образование, култура, спорт и.н. според приоритетите им. Това, което трябва да очакваме от държавата е да създава нормални условия за работа на предприемчивите, като гарантира някакви правила на работа, валидни за всички. Трябва да гарантира, че парите на хората които я финансират се използват по предназначение и т.н. Няма смисъл да ставам банален.
  А както казва Симеон Василев, съвсем друг е въпрос в стойността на сегашния модел на ценности и развитие. В кралство Бутан например основният показател за развитие не е Брутния Вътрешен Продукт на глава от населението, а Gross National Happiness. Ама те са будисти и това май обяснява всичко – от друго тесто са.

  Искам да подчертая, че на никой не казвам какво да прави, нито давам акъл. Споделям мение на страничен наблюдател, Аз съм направил избора си, предприел съм каквото е трябвало и сега живея според този избор.

 12. Отвратен съм от мнението ти, Мирославе. Да ти кажа, мисля че подобни на теб неадекватни зад*ици са и в управлението на държавата. И все пак… “никой не ни дължи нищо”?! Сериозно ли? Значи да спра да плащам данъци, щом няма да получавам нищо. Да кажа на родителите ми, че сами са си виновни, че не им стига пенсията. Явно не са работили достатъчно. Ама… 45 години вноски за пенсия?! НЕ! Ще кажа на следващия роднина, който влезне в болница ще няма за 1 статинка лечение да получи. Да си плаща на ръка! Ама… здравни осигуровки?! Неее! А, да, последно – ще отида на гроба на брат ми и ще му кажа, че не държава е виновна за това, че не е осигурила лекарства за лечението му. Сам си е бил виновен….

  1. Милен, прав си 100%, но според мен си се объркал в контекста: има предвид точно тези лекари, съдии и прочие българи, които отказват да работят и ние ги търпим… тези “лоши” хора са част от народа – българи като всички. Моята майка след 45 г. вноски взима 250 лева пенсия… тя със сигурност не е виновна за това!!! А тези идиоти, които тя, а сега и аз, сме позволили да ни управляват.
   Лично мнение.

 13. Единствено образованите и интелигентните имат силата да “събудят” народа. Въпросът е защо спят те.

  Отговорът е защото ги е страх. Защото не са единни. Трябва интелигентните, образовани, предприемчиви хора да се обединят в граждански сдружения и има шанс да стане нещо.

  Не ме вземайте много насериозно, дадох една идея.

 14. Хех, голямо момче с мислене на четвъртокласник. За толкова плитки разсъждения и още по-постни познания в социалната антропология и социология бих ти поверил не повече от длъжността портиер. Я си програмирай, че ставаш за смях на гаргите…

 15. Когато застъпва новата партия навласт и ако не се лъжа на първото народно събрание политиците се заклеват да работят за нас не ние за тях. Как да бъдем креативни и да създаваме като мафията е толкова разгърнала своята перелина че всеки опит, всяка товая инвестиция те я унищожават или ти я поглъщат и за решаването на този проблем трябва да се намеси държавата. България е бедна държава нямаме природни ресурси единственото което имаме е тока ( вода ) и плодородна почва.

  Не ме разбирайте погрешно съгласен съм че манталитета ни е ужасен всеки дърпа за себе си и споменатите от тебе неща по горе. Извинявам се за допусните правописни грешки.

 16. Абе пич! Хем уж си умен, хем разбиранията са ти толкова объркани, че ми мина през ума просто да ти тегля една и да не се разправям. Все пак ще ти драсна мнението си ако искаш го дръж, чети или трий да не ти загрозява страницата. Пич, много от хората протестестират срещу неправдата и узаконените кражби. Как ще има бюджет за социални дейности например като администрацията си ги разпределя и източва? Как някой ще се спре да злоупотребява с властта и влиянието си, когато законите не важат за тези които могат да си го позволят? Има още много и за това е виновна властта или мафията или едрия бизнес както искаш го наречи. За тези неща има виновни и да обикновените хора са в абсолютното си право да са недоволни и да им търсят отговорност. И какво предлагаш ти вместо това недоволство – да запретнем ръкави. Момче това, че ти работиш като програмист и си относително високо платен явно те е направило доста муден в социално отношение. Знам, че моят личен пример не е ценз за всички, но точно това ме накара да ти пиша. След 13 години техническо образование, бачкам на 2 места, плюс допълнителната онлайн работица от вкъщи, както и всеки допълнителен проект който мога да докача. Така издържам семейството си. Верно мога да си платя тока и имам познати, които са по-зле, но да ти кажа определено усещам, че нещо не е наред. Не си позволявам скъпи вещи, големи разходи, нямам нормални ако изобщо имам ваканции. Някой път не си доспивам със седмици, щото работа не отказвам. На детето обаче за Коледа повече от 50 кинта за играчка не мога да дам. Запретнал съм си ръкавите до врата. Колко още нагоре, бе братче? И като бачкам толкова това как спира оная маймуна дето източва еврофондовете примерно и после аз му плащам дълговете с данъци? Ако това можеш да ми отговориш сигурно аз съм объркал нещо ще ти поднеса извиненията си.

  1. Здравей Цецо,

   Далеч не казвам, че никой в България не работи. Има много хора като теб, които работят много. Възхищавам се на хора като теб. Но за съжаление има прекалено много, които просто не си вършат работата. Нима ти смяташ, че всеки в България си върши работата добре и само така наречените “управници” не си я вършат? Аз всеки ден виждам с очите си как толкова много хора не искат да си свършат работата добре. Сигурно има куп причини за това, в това число и заплащането…
   Между другото това дали съм умен или не е от особено значение. Всеки, дори и глупавите имат право на мнение, особено в блог, където се предполага, че хората си изказват личното мнение. ;)

   Поздрави,
   Миро М.

   1. Ама Вие сериозно ли боравите с понятия като много и малко??? Все пак сте човек с техническо образование и очаквам да боравите с числа. Прочее, погледнете данните в Евростат за работната ни седмица и после обяснявайте кой работи малко. Да многото часове работа не осигуряват задължително добър продукт, но са доказателство за липса на мързел. Погледнете и на кое място сме по иновации. Та вие работите в най-иновативния сектор, който в България за ужас на всички представлява основно износ на труд!! Сериозно ли си мислите, че една държава, чийто основен експорт е трудът (защото аутсорсингът това дава, нищо повече) има някакви шансове за развитие? Или казано с други думи, сериозно ли си мислите че е достатъчно да има много труд? Не, г-не трябва да има две неща-мисъл в управлението и свободна среда. Ами че ние сме средата с най-големия брой лицензионни режими в Европа. Кой е виновен за това-аз или вие? От друга страна, Ние сме държава с добра конституция и с прилично законодателство, което се нарушава всеки ден от страна от страна държавните институции. Нима Вие и аз правим това? Или някой от Вашите приятели. Не, не са те. Тогава кой е? Проблемът в случая е че Вие смятате че гражданите наистина избират някого, който наистина ги представлява и той се оказва техен образ и подобие. Не, има достатъчно видове режими на управление в които гражданите не са представени и никой не ги бръсне за слива, например в държавите с феодално устройство. Ето за това протестират хората днес . Че във фасадната ни демокрация, в която живеем, никой не ги бръсне за слива.

 17. “Аз съм работодател и за мен е трудно да си намеря качествени хора.” – цитат от едно интересно интервю, което съвпада с мнението на автора: https://www.youtube.com/watch?v=maxCO5am9I4
  Защо ли? Може би авторът да има право? Ако се разровите из докладите за инвестиционните оценки на България след приемането ни в ЕС ще се убедите, че основен проблем за неблагоприятния климат е липсата на достатъчно подготвени кадри.

  Само че докато обарзователната ни система не работи и срещу това може протестираме, то кой ще протестирам, че ни липсват първите 7 години. Тези 7 години са ни научили, че да търсиш далаверата
  не е престъпно. Струва ми се, че авторът това критикува и хули – далаверското ни мислене.

  Проблем има, и той е в мисленето и сега ще ви го демонстрирам.
  Проблемът опира до това, че не си купуваме винетки, до това че даваме подкупи като ни хванат с превишена скорост, до това, че се пререждаме на опашки, до това, че пушим в заведение, до това, че пресичаме на червено, до това, че се возим без билетче, до това, че крадем кабелна телевизия, до това, че си закачаме незаконно радиаторите, до това, че не си плащаме данъците, до това, че ни плащат една заплата, а ни осигуряват на друга. Шуробаджанащината и ‘дребните’ далаверки се упражняват от собственика на кръчма, чиновнника в общината, директора на училище, доцента в университета, хирурга в болницата,
  строителя на магистрали, архитекта на новия мол … и да, О, чудо! упражняват ги и депутатите ни, министрите ни… правителството ни.

  И да – може би на всички тези хора държавата им е виновна.
  Виновна е …не функционира по правилата … факт, но и ние не функционираме по тях.
  Не може да променим държавата за един ден, нито с един протест, но трябва да се започне от някъде и това е осъзнаване, че може и трябва да променим себе си.
  Да, може би е наивно, но не е вредно, не е неадекватно и със сигирнсот не е егоисточно и некомпетентно мислене. Аз честно не виждам какво лошо може да се случи, ако това далаверско мислене се изкорени.

  Не виждам как това, че някой призовава към отстраняването му го прави некомпетентен и глупав, с мислене на четвъртокласик и какво ли още не.

  Когато работех в Англия, предложих на един колега да си внесе лаптоп от друга държава, за да спести данъци и бях строго нахулена. Казаха ми, че по този начин ще открадна това, което държавата по право трябва да вземе. Вие така ли мислите?

  Мнозонството в България си мислим, че щом държавата ни е длъжна и не ни дава полагащото се,
  то ние имаме право да не зачитате закона или щом всички го правят и аз мога.
  Ако не сте от тази мързелива, далавераджийска маса – страхотно, не се променяйте.
  Но се замислете, когато ‘непознтият’ до вас утре ‘забрави’ да си продупчи билетчето в автобуса.

 18. Mnogo dobre kazano.Trjbva da ce vclyshvame v dymite, koito kazvat xora, koito ca poctignali neshto v jivota,a ne v tezi koito camo govorjt,no neca napravili nishto.

 19. Здравейте,
  Вместо да изкажа мнение искам само да споделя една презентация на политологa Иван Кръстев от TEDxBG, която има връзка с този разговор и може би ще ви е интересна: http://tedxbg.org/ivan-krustev/

 20. Защо се използва думата България и нейни производни. Странно защо всеки изпуска да опише модела в който съществуваме. Странно защо хората прикриват един обикновен факт, че съществуването е безсмислено. Човешките същества са проектирани и изградени по определен начин, който дава поведението им, което е причината пораждаща всеки един проблем. Но наистина не ставайте разумни като осъзнавате някой истини, а си говорете глупостите: Европейски съюз, България … пари, предприемачество, иновативност … Принципно психопатът (прочетох го от Wikipedia) няма проблем с това да осъзнае някой истини, т.е. той е достатъчно интелигентен да осъзнае истината, но не го прави по една или друга причина, примерно финансова изгода, социална или нещо друго. И всичко се корени в модела на оценка на това което човешкият индивид възприема, но все пак човек е ограничен от ресурсите, което го прави болен по природа. За това и живота няма смисъл, единственото лечение е смърта.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *