Интернет лумпен

Блянът София и България да се превърне в технологичния и иновативен център на Балканите (Силициевата долина на Балканите) изглежда все по-далечен и по-далечен. Но пък успешно се превърнахме в “Долината на интернет лумпените“. Или поне в това иска да ни превърне този психолог и интелектуалец- депутатът от “Коалиция за България” Христо Монов. Не е най-милото определение, което съм чувал, но можеше и да е по-зле. Важното е, че поне сме интернет лумпени. Това означава, че все пак сме високотехнологични лумпени. И понеже и аз съм част от протестиращите, значи и аз съм интернет лумпен. Но аз съм щастлив от това признание. Можеше да е доста по-зле. Например можеше да сме “аграрни лумпени”.

Ако все още се чудите как ли точно изглежда това чудо “интернет лумпенът”, ето един пример:

Ето как изглежда един нормален "Интернет Лумпен".
Ето как изглежда един нормален “интернет лумпен”.
Специални благодарности на Лумпените за снимката.

А какво ли трябва да значи всъщност “интернет Лумпен“?

Лумпен (от на немски: Lumpen – парцали, дрипи) е лице, което не притежава собственост и преживява от случайни доходи.” И така, ние сме или интернет лица, които не притежаваме собственост, или сме интернет парцали? Дали и каква собственост притежаваме, не е толкова интересно. Но какво ли значи интернет парцал, определено е интересно. Аз разбирам интернет парцал като някакъв много специален виртуален парцал. Може би човек, който е парцал и стои прекалено много във виртуалното пространство? Доста интересно.

Нека видим как г-н Монов, чрез силата на своя разум, обяснява изказването си:

"Тогава изказах едно мое дългогодишно наблюдение като психолог с 30 годишна практика, че колкото повече се еманципираме и създаваме високи технологии, толкова повече се лишаваме от идентичността си, имам предвид нашата цивилизация, християнската на Северното полукълбо. И дадох пример, че високотехнологично достижение, каквото е глобалната мрежа превръща хората, при това хора с добро образование, с висок социален и икономически статус в интернет лумпени. Това казах. Под термина лумпени имах предвид парцал, който изчиства самоличността си." Източник: интервю в Капитал.

Това изказване го прочетох 100 пъти и все още не съм сигурен какво точно означава. Какво точно иска да ни каже този човечец? Все пак, доколкото го разбирам, създаването на високи технологии, всъщност е коренът на проблема с протестите. Дали? Тези ужасни високи технологии (особено глобалната мрежа а.к.а. интернет) ни превръщат в парцали и ни подтикват да протестираме? Не, г-н Монов. Не е интернет виновен за протестите. Вие сте виновен. Подобни изказвания ни карат да протестираме. Подобни крайно нетолерантни, крайно некомпетентни и крайно абсурдни изказвания ни карат да протестираме.

С тези управляващи едва ли София (и България) някога ще се превърне в Силициевата долина на Балканите. С това управление успешно може да се превърнем в пустеещата долина на Балканите. Долината на лумпените.

Затова аз ще протестирам. Ще протестирам докрай. Докато Вие, г-н. Монов, не напуснете парламента заедно с всичките Ваши “компетентни” колеги.

#ДАНСwithme