България – Долината на интернет лумпените?

Интернет лумпен

Блянът София и България да се превърне в технологичния и иновативен център на Балканите (Силициевата долина на Балканите) изглежда все по-далечен и по-далечен. Но пък успешно се превърнахме в “Долината на интернет лумпените“. Или поне в това иска да ни превърне този психолог и интелектуалец- депутатът от “Коалиция за България” Христо Монов. Не е най-милото определение, което съм чувал, но можеше и да е по-зле. Важното е, че поне сме интернет лумпени. Това означава, че все пак сме високотехнологични лумпени. И понеже и аз съм част от протестиращите, значи и аз съм интернет лумпен. Но аз съм щастлив от това признание. Можеше да е доста по-зле. Например можеше да сме “аграрни лумпени”.

Ако все още се чудите как ли точно изглежда това чудо “интернет лумпенът”, ето един пример:

Ето как изглежда един нормален "Интернет Лумпен".
Ето как изглежда един нормален “интернет лумпен”.
Специални благодарности на Лумпените за снимката.

А какво ли трябва да значи всъщност “интернет Лумпен“?

Лумпен (от на немски: Lumpen – парцали, дрипи) е лице, което не притежава собственост и преживява от случайни доходи.” И така, ние сме или интернет лица, които не притежаваме собственост, или сме интернет парцали? Дали и каква собственост притежаваме, не е толкова интересно. Но какво ли значи интернет парцал, определено е интересно. Аз разбирам интернет парцал като някакъв много специален виртуален парцал. Може би човек, който е парцал и стои прекалено много във виртуалното пространство? Доста интересно.

Нека видим как г-н Монов, чрез силата на своя разум, обяснява изказването си:

"Тогава изказах едно мое дългогодишно наблюдение като психолог с 30 годишна практика, че колкото повече се еманципираме и създаваме високи технологии, толкова повече се лишаваме от идентичността си, имам предвид нашата цивилизация, християнската на Северното полукълбо. И дадох пример, че високотехнологично достижение, каквото е глобалната мрежа превръща хората, при това хора с добро образование, с висок социален и икономически статус в интернет лумпени. Това казах. Под термина лумпени имах предвид парцал, който изчиства самоличността си." Източник: интервю в Капитал.

Това изказване го прочетох 100 пъти и все още не съм сигурен какво точно означава. Какво точно иска да ни каже този човечец? Все пак, доколкото го разбирам, създаването на високи технологии, всъщност е коренът на проблема с протестите. Дали? Тези ужасни високи технологии (особено глобалната мрежа а.к.а. интернет) ни превръщат в парцали и ни подтикват да протестираме? Не, г-н Монов. Не е интернет виновен за протестите. Вие сте виновен. Подобни изказвания ни карат да протестираме. Подобни крайно нетолерантни, крайно некомпетентни и крайно абсурдни изказвания ни карат да протестираме.

С тези управляващи едва ли София (и България) някога ще се превърне в Силициевата долина на Балканите. С това управление успешно може да се превърнем в пустеещата долина на Балканите. Долината на лумпените.

Затова аз ще протестирам. Ще протестирам докрай. Докато Вие, г-н. Монов, не напуснете парламента заедно с всичките Ваши “компетентни” колеги.

#ДАНСwithme

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

7 comments

  1. Здрасти,

   Знам го правилото и наистина не можеш да си представиш каква вътрешна борба водя със себе си. Не искам да пиша за тези хора, дори не искам да знам за съществуването им. Но е факт, че в момента всички само за това говорят, мислят и сънуват. Аз също съм така. Колкото и да се опитвам да не политизирам блога, някой неща не мога да ги подмина.

   Извинявам се напълно съзнателно, че политизирам Sofia Valley. Силно се надявам, че повече няма да се подавам на провокациите на някакви хора.

   Поздрави,
   Миро М.

 1. До Борислав: Принципно си прав, освен когато правилото няма изключения. Не може ние да си говорим, че очакваме от управляващите мерки за поощряване на предприемчивостта и да даваме идеи за послания за София, а в същото време да получаваме ретроградни мутри във властта. Това е гражданска позиция в извънредна ситуация. Става дума за пропастта между нас и хората, които определят бъдещето ни.

 2. Пропускате факта, че този нов термин “интернет лумпен” е сътворен от ляв депутат. Затова нека обърнем внимание на марксовото определение на лумпени, а именно – “класа, отхвърлена от всички останали класи”. Новият ляв термин ме накара да се замисля и да установя, че наистина сме в процес, но той е “политическа лумпенизация”. Всички класи отхвърлят политическата класа като цяло. Защото на улицата са бедни, богати, безработни, служители, работодатели, дребни и средни предприемачи… всички. Значи кои са лумпените в тази държава?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *