България – Силициевата Протестиращата Задимената долина на Балканите.

Есента на 2013 г., кафене в центъра на София. Ентусиазиран предприемач отпива глътка ароматно кафе и наблюдава с интерес учениците на съседната маса, които разпалено водят разговор. Раздухва с ръка сгъстения цигарен дим и забива отново поглед в своя лаптоп. Опитва да реализира своята мечта – да създаде успешен бизнес в България. Но е толкова задимено и така силно му люти на очите, че едва успява да фокусира екрана. Обмисля да излезе навън. Да подиша свеж въздух и да му се прочисти главата. Неговите приятели и съоснователи в иновативния им стартъп ги няма. Те предпочитат да си стоят у дома, на чист въздух. Въздух без цигарен дим. А учениците? Те все още не осъзнават, че въздухът, който дишат, е важен.

Така ли наистина искаме да изглежда София след някой и друг месец? Не мисля. Нима нашите нови управляващи искат така да изглежда София? Надявам се, не.

Може би това е най-големият проблем на България? Може би, но по-скоро едва ли. Има много теории защо тези хора искат да ни го причинят. Например мъките и страданията на малкия и среден “Бизнес”.

Нима животът ни зависи от отмяната?
Нима животът ни зависи от отмяната?
Снимка: Надя Атанасова

Пушенето в заведения и бизнесът?

Не ти трябва да си завършил икономика в LBS, за да прецениш, че теорията за лошото влияние върху бизнеса на забраната за пушене в заведения е безумно неиздържана. Почти смешна. Дори в wikipedia пише, че забраните за пушене нямат негативен ефект върху бизнеса. Но нека все пак приемем за факт, че хората харчат по-малко пари в заведенията (нищо, че не е). Какво означава това? Че тези пари ще изчезнат? Че хората ще си ги сложат под дюшеците или в буркани? Съмнявам се. По-скоро биха ги похарчили за нещо по-смислено. Например по-добра храна. А това означава, че ще подпомогнат друг бизнес. Ще се отворят други работни места и т.н. Ако заведенията не могат да се справят без пушене в тях, то проблемът си е изцяло в тях. Явно бизнес моделът им не е добър. Ако изобщо имат такъв. И да, по-добре да фалират. Явно светът няма нужда от точно тези заведения. Тези собственици и предприемачи може да помислят за друг бизнес. Това е нормално и естествено в една работеща икономика, стимулирана от пазарния принцип на търсене и предлагане. Но явно ние се стремим към добре познатия ни модел на икономика от недалечното ни минало, в който държавата играе ключова роля, защитавайки интересите на определен тип бизнес?

Пушенето в заведения на Балканите

В кои балкански държави е забранено пушенето в ресторанти, кафенета и барове? Източник wikipedia.

 • Албания – няма информация.
 • Босна и Херцеговина – няма информация.
 • България – забранено от 2010 г. Засега…
 • Гърция – напълно забранено от 2010 г.
 • Македония – напълно забранено от 2010 г.
 • Румъния – заведенията могат да избират дали да разрешават пушене.
 • Сърбия – заведенията под 80 м2 могат да избират дали да се пуши. По-големите трябва да имат разделения.
 • Словения – напълно забранено от 2007 г. Разрешава се само в специални “кутийки”, тип тези по летищата.
 • Турция – напълно забранено от 2008г.
 • Хърватия – забранено с изключение на много специални места, пригодени за пушене. Към 2010 в страната има 16 такива.
 • Черна гора – напълно забранено.

Излиза, че само две страни на Балканите са по-либерални към пушенето в заведения. А ако трябва да се сравняваме със Западна Европа, нещата са в пъти по-строги – разбира се с малки изключения, които само потвърждават правилото (да, знаем за прословутата Австрия). Във Финландия дори отиват към още и още и по-строги мерки. Разбира се, има и нелоши компромисни варианти – като Холандския модел, при който може да се пуши само в малки заведения без служители, а работи само собственикът. Защо у нас не се говори за подобни варианти?

Аз не искам България да се превърне в “Задимената страна на Балканите”

Вчера (08.06.2013) се проведе протест (bezdim.org) пред Парламента в София под мотото “България без дим”. Аз отидох. Беше много интересно. Събраха се доста (над 2000 човека според данни на организаторите), и то основно млади хора. Аз лично се срещнах с немалко приятели, познати и колеги, които бяха дошли да подкрепят забраната за пушене в заведенията. Протестът мина миролюбиво и приятно. Това беше само малък знак към управляващите, че хората не са съгласни с промените, които готвят. Стигне ли се до либерализирането, тогава според мен вече ще е друго. Тогава протестите ще са много по-сериозни. Ето и един линк към петицията “Не на връщането на цигарения дим в заведенията“.

Протест София
Протест – “България без дим”

Забраната за пушене в заведенията за хранене, барове и кафенета е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в България от много време насам. Нека не го съсипваме. Не е това най-големият ни проблем. Не е това ключът към по-успешен бизнес климат в България. Не е това ключът към по-добър живот. Тези евтини, популистки номера нямат смисъл. Символът на свободата в лицето на цигарите в този случай не работи. Просто повечето хора не искат тази “свобода”. Хората искат финансова свобода и независимост.

Колкото и да искам да държа Sofia Valley далеч от политиката и такъв тип социални теми, просто не мога. Всички живеем в тази долина и ИТ светът не може да бъде изваден от останалия.