Cowork.bg – споделени офиси

Намиране на офис

Един от първите проблеми, с които се сблъсква всяка нова компания е намирането на подходящ офис. Ние (OfficeR&D) също се борим с този проблем в момента. Какво е важно за нас и нашия бъдещ офис:

 • Гъвкавост (flexibility) – когато си стартираща компания е трудно да планираш бъдещето и размера на офиса, който ти трябва, затова гъвкавост на работното пространство е ключов елемент. Искаме да плащаме за толкова бюра, колкото ни трябват.
 • Общност (community/collaboration) – искаме да работим от място, където има интересни хора или други стартиращи компании. Не искаме да работим от домовете си или сами в апартамент, който да наречем офис;
 • Качество (quality) – офисът трябва да е добре планиран и да има всички необходими удобства, като климатизация, удобни столове и бюра, зони за срещи, общи пространства и т.н.
 • Продуктивност (productivity) – пространствотото трябва да бъде подходящо за екипа, така че да сме максимално продуктивни. Все пак офисът не е само място за социализиране, но и място за работа.
 • Локация – искаме офисът ни да е на удобно място с паркинг и достъпно с градски транспорт.

Това, което търсим се нарича гъвкаво работно пространство (flexible/serviced office space) – един пример за такова място са така наречените coworking пространства.

Оказа се, че не е толкова лесно да се ‘намери’ такъв офис. Причината може би не е, че няма подходящи офиси, а че не са лесно откриеваеми?

Coworking

Да споделим офиса

От друга страна, интересен факт е, че средната утилизация на повечето офиси в световен мащаб е 50%. Основните причини са динамичност на бизнеса, променяща се среда и изисквания, сливания и продажби, лошо планиране или мобилност на служителите. Това означава, че всяка компания има един много голям дял от офис пространство (бюра), което е празно през цялата година. Защо да не се оползотвори това пространство, като се отдадат под наем свободните бюра? Това означава, че дадена компания може да отдаде например 20 бюра, създавайки micro coworking (incubator)  в офиса си.

Допълнителни доходи

Първата причина да отдадете свободните си бюра под наем, разбира се, е чисто финансова. Това спокойно може да е един допълнителен доход, който да влезе във вашата компания, намалявайки оперативните ви разходи.

Професионална общност

Втората много интересна причина е следствие от одваването на свободните бюра. Тези 20 гости на компанията биха могли да създадат общност от интересни професионалисти и иновативни компании в офиса. Това за мен е най-важният елемент в един офис – хората, които са в него. Споделянето на офиса с професионалисти от ‘външния’ свят, може да има много положителен характер за останалите. Същевременно една такава общност ще подобри имиджа и аурата на компанията.

Помощ за стартиращи компании

Третата причина е по-идеалистична – защо да не помогнете на професионалисти на свободна практика или стартъпи, на които им трябва офис пространство?

Представете си, че сте стартираща компания, която създава финансов софтуер и имате възможност да си наемете бюро в някоя финансова институция. Т.е. всеки ден работите физически близо с хора от бранша, които могат да ви дадат страхотни идеи, контакти и знания от областта. Аз бих се възползвал. :)

Cowork.bg

DoubleDeskКакто вече се досещате, cowork.bg е проект, който цели да създаде култура за споделено офис пространство в България. Ние искаме да свържем компаниите, които имат свободно офис пространство, със стартиращи компании, които имат нужда от гъвкав офис.

От една страна целта ни е да свържем двете страни:

Домакините – coworking пространства, споделени/гъвкави офиси или компании, които искат да споделят част от офиса си.

Гостите – стартиращи компании, предприемачи и професионалисти, които търсят офис без дългосрочно обвързване (гъвкавост).

Micro coworking

От друга страна, целим да помогнем на всяка компания, която има желание, да създаде подобен micro coworking в офиса си. Какво би означавало това:

 • Пре-планиране и консултация – ще ви отговорим на въпросите дали е подходящ офиса ви, налагат ли се промени, колко бюра може да отдадете;
 • Управление на пространството – ще помогнем с управлението на заявките, плащанията и договорите. Ще ви дадем софтуер за управление на цялото офис пространство, включително на micro coworking-a;
 • Маркетиране и продажби – ще се погрижим за намирането на подходящи клиенти за вашия офис;
 • Изграждане на общност – cowork.bg цели да създава общности от релевантни професионалисти, които са свързани помежду си на идейно ниво.

Предполагам имате много въпроси. Опитали сме се да отговорим на повечето в секцията с въпроси и отговори на cowork.bg.

Ако имате други въпроси, притеснения или обратна връзка – може да ни пишете на hi@cowork.bg или в коментарите под поста. :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

2 comments

 1. Компаниите са най-често самите те под наем. Би ли било много коректно да отдаваш под наем площ , когато самият ти си наемател?

  1. Здравей Лени,
   Това е добър въпрос, благодаря, че пита. Няма причина да е проблем, защото ти реално не отдаваш площ под наем. Това е услуга и подписваш договор за услуга. Реално за твоят наемодател няма значение дали сте 15 човека от твоята фирма и 5 от друга, или 20 от твоята. Ти така или иначе си плащаш наем като за 20… В ролята на наемател, това е лично твоя преценка. Освен ако няма специална клауза в договора за наем, която забранява влизането на външни лица, различни от служителите на компания ‘Х’, всичко друго би трябвало да е ОК. :)
   А и всички са под наем anyway – coworkings, serviced offices, traditional offices.
   Поздрави

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *