Интервю за програмисти

След като внимателно подберем и проучим фирмата, в която искаме да работим, следват две много важни стъпки:

 1. Да подготвим наистина впечатляваща автобиография (CV) и мотивационно писмо, ако ни го изискват (това е тема за друг разговор)
 2. Да се подготвим за самото интервю

Всяко интервю за програмисти е различно. Дори в рамките на една компания, когато интервюират различни хора (екипи), е много вероятно и самото интервю да е напълно различно. Но въпреки това има определен набор от основни елементи, които най-вероятно всеки интервюиращ работодател ще иска да види във вас.

Професионализъм, поведение и облекло

След като се запознаете с интервюиращите, те най-вероятно ще ви огледат. Волно или не, това е нещо естествено и нормално и няма как да избягате от него. Просто хората са такива. Има няколко важни правила, които според мен са ключови за първите впечатления на интервюиращите:

 1. Усмихнете се! Усмивката отваря врати.
 2. Не се обличайте прекалено екстравагантно. Това само би отнело вниманието на интервюиращите и би ги накарало да си мислят странични неща, които по-скоро не са във ваша полза. Няма смисъл да насочвате вниманието върху странични фактори като външния ви вид, облеклото си и т.н.
 3. Бъдете професионалисти. Начинът, по който се държите, говорите, изглеждате, разсъждавате, издават дали сте професионалист. Бъдете учтиви, внимателни, спокойни, рационални.

Мотивация и енергия

По време на интервюто покажете най-силното желание за работа, на което сте способни. Ако има сила, която ще ви спечели място в компанията, където кандидатствате, това е вашата мотивация и енергията, която извира от вас. Светът на високите технологии е страшно динамичен и се променя постоянно. За да сме в крак с него, ни е нужна наистина силна мотивация да учим и да се развиваме. Това е най-важното качество, което интервюиращите най-често искат да видят – вашето желание и мотивация за развитие.

Самоувереност

Ако искате да убедите бъдещия си работодател, че точно вие може да свършите дадена работа, то трябва на първо място вие самите да сте убедени в това. Трябва да си вярвате, че можете. Ако вие не сте сигурни в самите себе си, как някой друг би бил сигурен във вас? Разбира се, трябва да внимавате със самоувереността.

Технически познания

Щом си търсим работа в сферата на високите технологии, трябва да сме напълно наясно със значението на словосъчетанието “високи технологии”. За да сме в крак с тях, е необходимо много много четене и съответно много технически познания. Интервюиращите ще искат да проверят вашите познания, затова се подготвяйте добре преди всяко интервю. Ето и някои от основните въпроси, на които всеки програмист трябва да може да отговори.

Обърнете особено внимание на базовите понятия, защото, когато имате стабилна основа, научаването на нова технология е нищо работа. Основата е нещо, което вие самите трябва да научите и разберете. В процеса на работа може да научите много нови технологии и техники, но основите са материя, която трябва вие самите да научите.

Логически задачи

Много често по време на интервю ще ви бъде зададена логическа задача. Има много типове логически задачи, но един е особено интересен и популярен в ИТ средите – как ще решите даден проблем (въпрос), за който най-често не знаете почти нищо. Например:

 • Колко бензиностанции има в Лондон?
 • Колко кубични метра вода има в Атлантическия океан?
 • Колко бейзболни топки могат да се поберат в училищен автобус?
 • Колко хеликоптера летят в този момент в САЩ?

Друг тип подобни задачи са задачите за досещане (thinking out-of-the-box). Например:

 • Как бихте претеглили главата си? (да, без да я отрежете :) )
 • Защо шахтите са кръгли?

Въпреки че този тип въпроси са доста спорни дали наистина има полза от тях, все пак има известна доза логика да бъдат задавани. Идеята е интервюиращите да видят как разсъждавате по въпрос, който дори не знаете откъде да го започнете. В реалния свят често ни се налага да отговаряме на такъв тип въпроси несъзнателно. Представете си, че вашият мениджър ви попита за колко време ще напишете игра, подобна на Angry Birds за Windows Phone 8. Доста труден, но реален въпрос. Важното е да го разбием на по-малки въпроси, на които да отговорим и така да получим нелош, разумен отговор, базиран на нашия опит. Това искат да чуят интервюиращите. Ако искате да разберете повече за тези задачи, просто потърсете в Google – “Google/Microsoft Interview Questions“.

Образование

На всяко интервю потенциалният ви работодател ще се заинтересува от вашето образование. Ето и някои от по-важните въпроси, върху които може да помислите:

 • Къде учите или къде сте учили?
 • Как си избрахте да учите точно там?
 • Какво научихте? Защо го научихте?
 • Какво (не) ви хареса в учебното заведение (университета)?

Въпросите, които разгледахме, са една малка част от потенциалните възможни да ви зададат по време на интервю (или поне тези, които аз бих ви задал :) )
В крайна сметка, важното е да бъдем професионалисти и да се подготвяме много сериозно преди всяко интервю.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

6 comments

 1. Тези логически задачи са много интересни. Дали може да се поиска повече информация от задаващия въпроса, или трябва да дадем отговор без да имаме никаква допълнителна информация?

  1. Здрасти Светльо,

   Не просто, че можеш, а даже е хубаво да задаваш въпроси. :) Идеята на тези задачи е да те видят как мислиш – правилен отговор на тези задачи много често просто няма, важното е да зададеш правилните въпроси и да покажеш правилните разсъждения.

   Миро М.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *