Коя индустрия искате да промените?

Помислете. Отворете. Спечелете безплатен пропуск за Digitalk. :)

С огромно удоволствие искам да ви съобщя, че организаторите на Digitalk (Digital|K) предложиха да предоставят 3 безплатни пропуска за читатели на Sofia Valley. Единственото, което трябва да направите, е да отговорите на въпроса – “Коя индустрия искате да промените и защо?“. След 10 дни събиране на отговори, като коментари под този пост, чрез томбола ще изберем 3-ма от отговорилите, които ще получат билети за Digitalk.

Digitalk

Digitalk е конференция за предприемачи, експерти по продажби и маркетинг, мениджъри и други startup ентусиастиЩе цитирам директно слогана на конференцията:

“DigitalK e платформа, която открива хоризонти и дава възможност на всеки човек да открие своята област, в която да се превърне в предприемач и намери финансиране за своята идея.”

Digitalk

Програмата на конференцията е доста интересна. Нещо повече, конференцията ще бъде открита от Матю Принс, основател и CEO на CloudFlare. След което ще продължи с интересни теми, като:

 • Как се раждат добрите идеи и как да намерим финансиране за тях.
 • Как компаниите се превръщат в глобален бранд и намират своето място на пазара.
 • Стратегии за продажба и други.

Конференцията ще се проведе на 3-ти юни в Народния театър “Иван Вазов”.

Digitalk 2012

Аз миналата година посетих Digitalk 2012. Конференцията беше приятна, интересна и добре организирана. Но не това е най-важното за мен. Точно 2 дена преди Digitalk 2012 публикувах първия си пост в Sofia Valley – “Може ли Софийската долина да стане Силициева?“. Този въпрос тогава много ме мъчеше. Той все още ме мъчи, но както и да е. По това време все още се колебаех дали да имам блог на български. Дали да пиша изобщо на по-социални теми като: “ИТ живота в Софийската долина“, Силициеви долини и Предприемачество. Но презентациите по време на конференцията всъщност ме мотивираха още повече да създам Sofia Valley. Дори през по-голямата част от конференцията се опитвах да пиша и редактирам на телефона си (WordPress приложението за телефон не е особено удобно за тази цел, между другото). Даже май се опитвах да оправя нещо по темата на сайта. Като цяло, ще запомня Digitalk  с това, че ме мотивира още повече да работя и създавам. Но да се върнем на въпроса:

Коя индустрия искате да промените и защо?

Този въпрос е малко странен, но същевременно доста интересен. Хубавото на нашата индустрия (сфера) – информационните технологии – е, че всъщност ние, хората от тази индустрия, бихме могли да променим драстично всяка една друга индустрия. Технологиите навлизат абсолютно навсякъде, така че всяка сфера би могла да бъде корено променена, чрез някакво ново, високотехнологично решение. Ние можем да създадем това ново решение.

И така: Коя индустрия искате да промените? Защо? И как?

Чакаме вашите отговори и мнения до 23:59 ч. на 24-ти Май, за да се включите в томболата и спечелите един от 3-те пропуска за Digitalk. :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

17 comments

 1. С помощта на информационните технологии бих искала да иновирам в оптимизирането на излизането на младежите на пазара на труда. Дигиталните технологии могат да дадат прозрачност на техните стремежи, способности и постижения, както и да отключат скрития им потенциал като им предоставят дигитално време и пространство за ориентация и изява. Смятам, че платформата, която е все още на крехкия етап на прототипиране, ще предостави шанса на много млади хора да покажат силните си страни и да намерят работодатели, които да инвестират истински в техния растеж. Платформата има за цел да мотивира младите към повече активност и търсене на възможности, както и да отдаде заслуженото на социално-отговорни фирми, които инвестират директно в младежкия потенциал чрез обучения, стажове,
  академии и т.н. Най-силният коз остава промотирането на прозрението, до което все повече млади хора достигат по една или друга причина – единственият начин да си намериш достойна работа е да я създадеш. Бих се радвала, ако някой ден една такава платформа спомогне за стопяването на т. нар. skills mismatch чрез отворено и свободно споделяне на различни професионални умения. Сега се радвам на всеки, който подкрепя идеята и вижда смисъл в нея.

  1. Здравей Мартина,
   Страхотно казано и супер идея. Благодаря за коментара.
   Имаме вече първата идея за иновиране в областта на пазара на труда и социалната политика. (И първия кандидат за безплатен пропуска за Digitalk) :)

 2. С помощта на IT технологиите бих реновирал редица процеси при пипълметрията и определяне рейтинга на различните медии – телевизии, радия, уеб портали, други. Това от една страна е добре за самите рекламодатели и агенциите им – ще има прозрачност при определяне на рейтингите и цените, а от друга е добре за самите медии и предприемането на действия относно подобряването на рейтингите при незадоволителни резултати.

  1. Аз определено бих се възползвал от подобно нещо. Факт е, че сега голяма част от метриките са крайно субективни. Ако наистина измислиш универсален начин за определяне на подобни метрики ще е нещо невероятно. :)

  2. Браво, това според мен е страхотна идея с потенциал !!!

 3. Онлайн продажбата на билети защото в момента е много зле.

 4. Не знам до колко е индустрия, но като за начало, бих променил начина на провеждане на избори – от предизборните кампании до гласуването.

  Ако се правят информационни кампании тип “цифровизация”, но с цел обогатяване на народа откъм икономически, културни и социални теми и се дава ясна картина какво ще стане, ако се проведе политиката на дадена компания – нещата ще са една идея по-добре.

  Също така процесът на гласуване да може да става чрез биометрични данни с възможност, да си имаш такъв скенер у вас, свързан към ЦИК и да може да си дадеш гласа без да се налага да се редиш на опашки.
  Торби с бюлетини с бронирани камиони просто не е най-доброто решение :)

  1. Радо, подкрепям те напълно за информационните кампании. Хората трябва да разберат, че обещания тип 1000 лв. минимална заплата са безобразно безпочвени…
   А за биометричните данни е хубаво, но засега според мен и с електронен подпис би могло да стане. Но е факт, че това ще усложни още повече процеса и вероятно бюджета за гласуване ще стане още по-дебел. Само като се сетя програмистите колко пари искат, представям си колко би струвало да се направи подобно нещо… :)

  2. Радослав, добре е да се съобразяват нещата с нашата реалност: България е с едно (за съжаление) застаряващо и бедно население, което едва ли има скенер за биометрички данни. То и аз нямам, а се смятам за човек на ‘ти” с технологиите и съм собственик на онлайн бизнес. Опашки за гласуване отдавна няма, а и не ми се иска поредната фирма на някой да ме кара да си купувам устройство.

   Аз бих променила отношението към онлайн бизнеса в България, защотото в момента хората не му се доверяват достатъчно. Плашат ги от медиите с измами с кредитнки карти и как не трябва да се пазарува в интернет. Иска ми се повече хора да ползват продукти и онлайн услуги и повече хора да правят честен онлайн бизнес.

 5. Аз бих променил индустрията на директния маркетинг чрез употребата на пасивни и активни дигитални устройства. По-точно бих въвел в магазините устройства, които да излъчват таргетирани реклами в момента на вземане на решение за покупка. В същото време тези устройства могат да събират важни търговски данни и да показват ефективността на рекламата. Технологията е налична в момента и дори работя по тази моя идея.

  1. Супер яко. :)
   Аз наскоро си мислех за нещо в тази насока. По-конкретно камера да следи поведението ти докато се разхождаш в магазина – кое заглеждаш, на кое ти се спира погледа за дадено време…така след достатъчно брой хора можеш да извадиш невероятни данни за това “Кое (кои продукти) привлича погледа на хората”.

 6. Сферата, която бих искала да променя с помощта на IT технологиите, е образованието.

  Тзаи промяна отдавна е започнала по света. Едно доказателство за това са многобройните платформи за e-learning, някои от които предлагат безплатен достъп до курсове на световноизвестни университети. Има и проекти за училищното образование, най-известният от които е Khan Academy.

  Според мен следващата стъпка в това развитие е технологиите да навлязат във всяка една класна стая: всяко дете да разполага със собствено дигитално устройство с подходящ софтуер. На него в час по математика например ще може да си решава задачите със собствено темпо и да получава feedback след всяка решена и hint-ове при прекалено забавяне. Съчиненията по БЕЛ ще се изпращат директно на преподавателите, уроците по история и география ще се преподават с помощта на интерактивни карти. Ще бъде по-лесна визуализацията на по-абстактните понятия и така те ще бъдат по-добре усвоени.

  При такъв тип обучение ще бъде много по-лесно в уроците да се внедряват игрови елементи (gamification), увличащи децата и водещи до повишаване на резултатите им. Ще се спести един куп бумащина, работата на учителите ще бъде улеснена и самото обучение ще бъде значително по-ефективно.

 7. Бих искала да променя индустрията за производство на храни и по-точно качеството на продуктите! Не съм си дала отговор как точно информационните технологии директно могат да помогнат, но предвид факта, че търсенето обуславя предлагането, вярвам, че промяната трябва да дойде от нас самите, като консуматори. Тук връзката с ИТ е много директна :) – чрез блогове, статии и по всякакви електронни канали можем да се информираме какво точно хапваме и даваме на децата си (няма да изпрадам в детайли, но – антибиотиците и добавките, скоито тъпчат животните да растат по-бързо, да дават повече мляко и яйца, сладкарската промишленост, която използва различни вредни подсладители и т.н.). Макар и не толкова иновативен, това е моят отговор на въпроса “Коя индустрия искате да промените?” :)

 8. Аз съм убеден, че във всяка една индустрия могат да бъдат използвани модерни технологии с цел оптимицазия. И имам две идей в момента- 1. Осветителната индустрия, или по-точно уличното и парково осветление на градовете. В момента в София функционират десетки хиляди осветителни тела, които биват пускани всяка вечер и спирани всяка сутрин на ръчен режим. Човешкия фактор в случая води до ненавременно пускане/спиране (аз съм виждал осветлението на централен столичен булевард пуснато в пролетен слънчев ден в 8:00 сутринта). Идеята ми е да се имплементира модерен хардуеър със съответния контролиращ го софтуеър за да се избегнат загубите на излишно използвана електроенергия, както и евентуалното ненавременно пускане на осветлението вечер-това ще има благоприятен финансов резултат за общините и положителен отзвук сред обществото, защото така гражданите ще получават по-добра оптимизирана услуга. Ще се радвам, ако получа покана за DigitalK-така ще имам възможност да доразвия идеите си и да осъществя контакти с други креативни млади хора :) След малко ще пиша и за другата ми идея.

 9. И още- в рециклиращата индустрия в България има огромно пространство за внедряване на съвременни информационни технологии (факт е че в тази сфера дори и държава извън ЕС като Хърватска е по-напреднала от нас) , но тук ще се въздържа от по-детайлно изложение на идеята ми… Но ако имам възможност да е доразвия би било полезно най-вече за крайния потребител (каквито сме всички ние)…

 10. Много благодаря на всички, които взеха участие в дискусията. Ето и кои печелят безплатен пропуск за Digitalk. :)

  -Daniela Taneva
  -Borislav Ivanov
  -Radoslav Georgiev

  Моля да пишете максимално бързо на info@sofiavalley.com (най-късно до 23:59ч. на 28.05) дали ще можете да отидете на Digitalk. Ако не можете да изтеглим друг човек.

  Поздрави,
  Миро М.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *