Заплатите – публично достояние?

От доста време насам ме тормозят два въпроса:

 • Трябва ли работодателите да обявяват заплатата в обявите за работа?
 • Трябва ли работодателите да обявяват публично (в рамките на компания или пред цялата общественост) заплатите на своите служители?

Съвсем скоро нашумя отново този въпрос в Америка, след като един от успешните стартъпи Buffer обявиха публично всички заплати на своите служители. Включително заплатите на самите основатели и топ мениджъри. Показаха публично и формулата, по която се смятат самите заплати. Това, разбира се, породи широки дискусии по темата, актуални и в нашата долина. :)

Заплатите в обяви за работа

Преди 5+ години имах идея за стартъп (тогава не го наричах така, защото дори не ми беше позната думата). Идеята беше да направя софтуер, който автоматично да обикаля всички сайтове с обяви за работа, да агрегира офертите, след което да ги обработи и визуализира интересни данни (статистика) за тях. Данните, които най-много ме вълнуваха, са точно заплатите, които се предлагат на пазара на труда. Не след дълго реализирах идеята и направих сайта JobSpot.bg, който представляваше търсачка (Vertical Search Engine) и Dashboard със статистиките. Но! Бях пропуснал да направя една важна стъпка от реализирането на проекта – да валидирам идеята си. Да, софтуерът работеше добре (горе-долу), но при едно важно условие – работодателите трябва да обявяват заплатите си в офертите за работа. А в България те не го правят. Докато в Щатите не е така и там тази идея работи много, много успешно – indeed.

Би било много ценно, ако работодателите обявяват евентуалната заплата, която са склонни да дадат, още в офертата за работа. Всяка компания има различни виждания и критерии за различните позиции – това, че някой е Senior в една компания, не значи, че е Senior по критериите на друга. Също така Senior в компания А може да взима Х пари, а в компания Б – 2*Х. Когато човек реши да си сменя местоработата, е трудно да се ръководи от позициите заради тяхната относителна стойност. Основният критерии, който не е субективен и по който би могъл да се ръководи, е заплатата. Годините опит, уменията, автобиография и т.н. също са доста субективни. Ако заплатата е предварително ясна, е по-малък шансът да се получат неприятни ситуации и загуба на време от двете страни. Един вид, ако не те устройва заплатата, изобщо може да не се стигне до кандидатстване и губене на време.

А също така, ако в офертите за работа има посочена заплата, ще проработи невероятната ми идея за статистика за средните заплати по сектори и позиции на база отворени позиции за работа. :)

Заплатите – публично достояние

Втората по-сериозна стъпка след обявяване на заплатите в офертите за работа е да се обявят всички заплати в рамките на компанията (или напълно публично). Тук съм малко по-скептичен.

Ето няколко причини защо е добра идея компаниите да предоставят публична информация за заплатите на служителите си:

 • Прозрачност. Това определено е много положително за имиджа на компанията.
  • Елиминиране на клюките – или поне финансовите. :) Няма да ни тормози мисълта “Колко ли взима шефът? Аз чух, че е 200к на година???”
  • Ще се разсеят грешните представи на някои бивши министър-председатели, че средната заплата за програмист в България е 8-9 хиляди лв. на месец.
 • Мотивация. Да знаем заплатите на хората над нас в компанията, може да е доста мотивиращо за нашето лично израстване. (Ако парите ни стимулират, разбира се – макар че е доказано, че за нашата професия парите НЕ са стимул.)
 • Отвореност – за дискусии, модификации и подобряване заплащането на различните позиции/звена.
 • Заплатите така и така се разчуват по различни канали – слухове, приятели, познати, Glassdoor и подобни сайтове и форуми.
 • Заплатите в държавния сектор са публични. Защо на “другите” заплатите да не са?
 • Ще си проличи, ако например в компанията има прекалено голяма дупка между минималната и максималната заплата. (Като Walmart, където CEO-то взима 785 пъти повече от средната заплата за компанията…представете си спрямо минималната)
Walmart pay gap
Credits: Frugal Dad
Картинката води до уникална Инфографика за Walmart. Отворете я. :)

А защо да не се обявяват:

 • Завист, алчност, гледане в чуждата паничка/сравняване. Хората не винаги са с добри намерения. “Аз взимам по-малко от Пешо, а той дори не знае NodeJS?”
 • По-голяма гъвкавост от страна на компанията (мениджмънта) – например може да се привлече някой много сериозен кадър, въпреки че иска повече от нормалното за тази позиция в компанията. (Без това да демотивира останалите служители)
 • Не съм сигурен, че в българската действителност, ако се обявят големи заплати от ИТ сектора, няма да има купища недоволни (haters) хора. А голямата заплата може да мотивира/насочи и без това сериозната престъпност в страната към конкретни хора.
 • Предполагам, има и много други причини, които топ мениджърите (и мениджърите човешки ресурси) знаят доста по-добре от мен…Много ще се радвам, ако някой сподели още причини.

Ако аз имам компания някой ден, определено бих се замислил заплатите на всички да са ясно специфицирани и публични в рамките на компанията.

Ето и как изглежда формулата на заплатите в Buffer:

Формулата на заплатите в Buffer
Формулата на заплатите в Buffer

Какво мислите вие? Сигурен съм, че имате много интересни мнения по темата. А ако имате малко време, може да прегледате дискусията под поста на Buffer. :)

И не забравяйте – заплатите са важни, но определено не са най-добрият мотиватор за работа в нашата сфера.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

9 comments

 1. Аз не мисля, че трябва заплатите да са публично достояние. Някаква средна извадка – да, но не и конкретни цифри. Няколко причини (които и ти споменаваш):
  – Парите не (трябва да) са мотиватор. Ако една компания примамва само с пари, значи трябва да се замисли
  – Парите трябва да се елеминират като мотивиращ фактор, т.е. всеки трябва да получава толкова, колкото са му нужни (това е друга тема).
  – Ако има такава статистика, тогава парите се поставят на доста централно място като мотивиращ фактор, което е грешка, според мен, и в дългосрочен план няма да доведе до добри последици.
  Ще ми е интересно този стартъп след няколко години да направи едно проучване колко задоволени и мотивирани се чувстват служителите.

  1. Здрасти,
   Да, определено ще е много интересно как ще се развие този стартъп. А особено интересно ще е като (ако) пораснат до голяма фирма със стотици хора, дали ще продължат да обявяват на всички заплатите… :) Ще ги следим.
   Поздрави

 2. Аз съм ЗА заплатите да са публично известни както са например финансофите отчети на фирмите. Все пак има много на брой, сравнително малки фирми, при който е много лесно да се ориентираш за заплатите на база на финансовия отчет и бройката хора, който работят във фирмата.

 3. Ако заплатите са публични, ще ни стане много тъпо на всички в Телерик, като видиш заплатите на сестрата на шефа или на някой в УСА, че е петорна на твоята, а цялата му работа е два мейла и да те пита кое как се прави. Ще се избиете на тим билдинга, вече един път се бихте с бухалки, така съвсем ще е…

 4. Това не е изгдно за работодателите, затова няма да стане. Ако новия човек знае зплатата на стария той директно ще я поиска или въобще няма да се кандидатира, ако не го устройва, докато, ако не я знае може да се съгласи и с по-ниска

 5. тези заплати повече приличат на заплти от 80-те и като цяло са ми много смешни сравнения от типа заплати на българските ит специалисти с US специалистите. Това което е достъпно в интернет като информация 80-120к са само официалните доходи, към тях не са включени бонуси които възлизат на още 75-100% към заплатата + акции и дивиденти от фирмата в която работи. Ето малко статистика от UK където заплатите се изчисляват по-проста формула и по близка до нашето схващане. Ето статистика за C# девелъпър средно 40к паунда за 3 месеца или 30к лева на месец http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/uk/csharp.do

  Други интересни статисткики: http://www.itjobswatch.co.uk/
  http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/uk/developer.do

 6. Аз също съм “За” обявяване на заплатите в обявите за работа. Това обаче няма да се случи, докато огромна част от бизнеса продължава да води двойно счетоводство и да спестява пари от осигуровки.

 7. Условията по договор с частноправен характер, по който вие не сте страна, не са ваша работа. Как може бай Ганьо да определя заплатата на който и да било служител? Засрамете се, комуняги

 8. .. както и да казвате какво трябва и какво не трябва. Не сте родител/настойник на дадения служител, че да му казвате дали да се мотивира от пари. Всеки ще се мотивира от каквото пожелае, включително и работодателите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *