Безплатно образование за всички

Колко пъти ви се е случвало да искате да направите нещо и да не знаете как се прави? Какво правите тогава? Ако искате да си ремонтирате крана в банята, вероятно звъните на баща си, за да го питате как става; ако искате да сготвите нещо вкусно и домашно, може би звъните на баба си – тя винаги знае тайните на вкусотиите :) ; ако искате да си завържете вратовръзката пък – сигурно на майка си – колко пъти е връзвала тази на баща ви?

Колко пъти ви се е случвало обаче преди това първо да потърсите в интернет? Аз лично имам навика за всичко да търся първо там. Интересното е, че хората, които гледат клипчета в YouTube, за да научат как да си сменят спирачните накладки на колата например, стават все повече и повече!

Интернет става все по-лесен, удобен и достъпен източник на знания в най-различни области. Освен всичко друго мултимедийните възможности на компютрите правят илюстрирането по-лесно от всякога. Тази култура на получаване на знания от интернет и навик да учим онлайн създава едно ново течение в обучението, а именно онлайн обучението.

Онлайн обучението е вид електронно обучение или e-learning, което представлява форма на обучение, силно подпомогната от технологията и мултимедията. Обикновено целта ѝ е предаване на знания и умения от разстояние. E-learning, разбира се, може да има и присъствени елементи, но в системите, за които предстои да ви разкажа, цялото обучение става през световната мрежа.

Онлайн курсове

Миналото лято един колега ми разказа за най-готината и модерна система за онлайн обучение, предлагаща курсове от най-известните световни университети като Станфорд и Вашингтонския университет. Ентусиазиран, изкарах един курс по функционално програмиране, за да видя как се преподава в известните университети. Честно казано, бях впечатлен от много неща, но най-впечатлен останах от дисциплинираността, с която си гледах видео лекциите и си пишех виртуалните домашни. Не ме разбирайте погрешно – аз не съм дисциплиниран човек, но курсът беше организиран така, че просто не можех да не си напиша домашното навреме или да го претупам.

Този опит доста ме впечатли и записах и други курсове. Те се оказаха точно толкова качествени и полезни. Ще попитате какво прави толкова специални тези курсове. Ще направя кратко сравнение с други форми на обучение, за да отговоря на този въпрос:

 1. В сравнение с присъствени форми на обучение като изборни курсове в университета или пък платени курсове:
  1. Позитивите са:
   1. Безплатни са!
   2. Няма да ви е никак лесно да намерите толкова добри преподаватели тук. Не подценявам качествата на нашите родни, но мисля, че Станфорд вдига летвата достa :)
   3. Позволяват ви да си разпределяте времето както на вас ви е удобно
   4. Видео уроците са добре изпипани и в тях са включени въпроси, на които трябва да отговорите на момента
   5. Курсовете включват много самостоятелна работа, домашни, задачи, тестове, което помага за по-доброто възприемане и разбиране на материала
   6. Общността, сформирана от студентите, е много по-голяма, което означава повече хора, с които да обменяте опит, мисли и знания
  2. А негативите:
   1. Позволяват ви да си натрупате много домашни накуп и те да ви “затиснат”
   2. Лесно е да се увлечете и да запишете повече курсове, отколкото можете да изкарате
   3. Не получавате диплома
   4. Липсва живият контакт както с преподавателя, така и с колегите
 2. В сравнение със самостоятелен подход като четене на книга, документация и други материали
  1. Позитивите са
   1. Видео лекциите са по-лесни за възприемане
   2. Има домашни и задания, които се проверяват и контролират вашия прогрес
   3. Тъй като има крайни срокове и седмичен формат, създават по-добра дисциплина
  2. А негативите
   1. Обикновено един курс не включва всички детайли, които има в една книга
   2. Имате нужда от компютър и интернет връзка, докато книгата може да четете в метрото, на път или пък на плажа

Може ли подобна форма на образование да замести университета?

Обучението в наш университет има много проблеми, както и цялата ни образователна система. Затова и качеството на обучението там е спаднало доста и доста хора си задават въпроса “Добра инвестиция на моето време ли е да ходя в университета?“. Нямам отговор на този въпрос, но мисля, че въпреки проблемите университетът си остава мястото, където един софтуерен занаятчия се превръща в софтуерен инженер. Да, разбира се, че онлайн курсовете могат да подпомогнат тази метаморфоза, но те:

 • Нямат програма, която трябва да следвате. Не трябва да подценяваме програмата от задължителни дисциплини в университета, въпреки че понякога изглежда малко поостаряла. В крайна сметка са я изготвили хора с много опит и визия за това какви компетенции трябва да имат софтуерните инженери (например). Програмата има и друго преимущество – тя дава на всички специалисти в дадена област обща база от знания. Така те могат да говорят на общ език.
 • Макар че в рамките на курса се формира силна общност (най-вече заради големия брой мотивирани хора, които ги записват), вие не завързвате истински контакти и не се запознавате с хора, с които утре ще работите (поне в общия случай), както е в университета.
 • Не сте обградени от други мотивирани хора, които да ви зареждат с желание да покорявате нови върхове (поне не са тези, с които учите).

За мен първият аргумент е най-сериозен, тъй като една от основните разлики между инженера и занаятчията е всъщност, че инженерите разполагат с общ набор инструменти и похвати, говорят на общ език и могат да работят заедно, за да създават неща, които не са по ничии индивидуални сили.

Какви теми разглеждат онлайн курсовете

Сигурно си мислите, че повечето онлайн курсове (или поне качествените) са свързани с програмиране и модерни технологии. Това съвсем не е вярно. В coursera.org (един от големите портали за онлайн обучение) в момента има 20 категории курсове, между които:

 • Biology & Life Sciences
 • Business & Management
 • Economics & Finance
 • Education
 • Electrical and Materials Engineering
 • Food and Nutrition
 • Health and Society & Medical Ethics
 • Humanities
 • Law
 • Mathematics
 • Medicine
 • Music, Film, and Audio Engineering
 • Physical & Earth Sciences
 • Social Sciences

Разбира се, курсовете от сферата на компютърните науки са най-многобройни. Аз лично не съм посещавал много от другите категории курсове и нямам добър поглед върху качеството им, но единственият хуманитарен курс, който съм записал, е доста добър по мое мнение. Мисля, че броят на курсовете във всички сфери предстои да нарасне поради огромния интерес от страна на потребителите.

Как протича един онлайн курс

По мои наблюдения повечето курсове следват следния шаблон:

 • Курсът има седмичен формат, като всяка седмица (понякога 10 дни) се качват нови материали и задания
 • Материалите са под формата на видео клипове и записки към тях, като обикновено има и слайдове. Често преподавателите препоръчват и определен набор от книги
 • Заданията, които студентите получават седмично, са различни в зависимост от материята на курса, но обикновено са:
  • Тестове за всяка лекция, проверяващи дали сте усвоили материала от съответния видео урок. Те обикновено не носят оценка. Някои преподаватели ги вграждат в самото видео
  • Тест за целия раздел – може да включват една или повече седмици. За тях имате ограничен брой опити (обикновено един) и ограничено време. Трябва да се съгласите и че няма да използвате интернет, за да откривате отговорите на въпросите
  • Курсовете за програмиране обикновено включват и практическа задача всяка седмица, която се оценява за вярност автоматично.
  • Някои курсове имат и оценка за стил, която се дава анонимно от други студенти, записали курса. В този случай обикновено част от вашата задача е да оцените други свои колеги
  • Всяко задание има по два крайни срока, като след първия (soft deadline) започвате да губите точки, а вторият (hard deadline) е окончателен и ако го пресрочите, не получавате никакви точки
 • Някои курсове завършват с финален изпит, който може да е тест или практическа задача – зависи от курса
 • Успешно завършилите курса получават свидетелство

Къде можете да започнете да учите онлайн

Като цяло системите с най-добри и именити преподаватели са се сформирали около големите университети като Станфорд, Бъркли, MIT, но има и други системи, разчитащи на принос от самата общност, а не на професионални преподаватели. Някои такива системи използват и доста нестандартни начини за обучение. Ето най-интересните системи, които открих:

 • Codecademy – интересна платформа за учене на езици и платформи за програмиране. Включва игрови елементи (gamification), които правят ученето доста увлекателно
 • Canvas network – отворена онлайн мрежа от курсове, включваща курсове на водещи университети
 • Udemy – система за онлайн курсове, водени от хора от общността (т.е. не задължително професионални преподаватели)
 • Class central – портал, събиращ информация за курсовете от най-известните системи за онлайн обучение
 • TedEd – портал за отделни образователни видеа на TED
 • Coursera – според мен една от най-развитите платформи към момента. Предлага курсове на водещи университети. Стартирала e от Станфорд
 • Udacity – предлага доста професионално изготвени курсове
 • edX – системата за онлайн обучение на MIT, Харвард и Бъркли

Тенденцията е този тип обучение да придобива все по-голяма популярност както сред студентите, така и сред преподавателите. Това, разбира се, е добре за всички нас, защото знанието става още по-достъпно, така че учете всеки ден по нещо ново!

By Мирослав Недялков

Програмист и технически ръководител в Telerik. Организатор и лектор на различни курсове и бивш асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Лектор и презентатор на ИТ събития, потребителски групи и конференции.

6 comments

 1. В Coursera вече има и сертификати за някои от курсовете, които нямат стойност на истинска диплома, но са подписани лично от преподавателите.

 2. Наскоро в Coursera се предлага и услугата Signature track, която е платена (около $60 – $70 на курс), но позволява да получите международно валиден документ за курса. Освен това имате силен мотив да работите здраво :)

 3. Има и още един важен аргумент за обучение в български университет. Обучението е на български! Колкото и добре да знаете английски, то със сигурност българският език ви е по-добър. Така по-малко натоварват мозъка по отношение на възприемането и можете да се съсредоточите в същността на предмета.

  Напротив, ако четете книга, тогава езикът не е толкова съществен. Там нещата са много синтезирано представени и така езикът е една нищожна част от цялата сложност на представянето. Именно и затова има толкова малко преводна литература.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *