Впечатления от хакатона HackFMI

Браво!

Поздравления на всички ФМИ-сти, които взехте участие в хакатона. Дори малко ви завиждам, защото, когато аз бях студент, нямаше подобни събития във ФМИ. Нямаше я тази възможност да се съберем, да работим заедно, да мислим и реализираме идеите си. Да ги презентираме. Да се забавляваме. И най-вече да се социализираме. Хакатонът показа, че все пак програмистите от ФМИ могат да излязат от хралупите си. :)

Голямо браво и на организаторите. Завиждам ви леко и на вас (благородно, разбира се), че се сетихте и организирахте подобно събитие, а ние, когато бяхме студенти, не се сетихме. Страхотно е, че успяхте да запалите още повече интереса на толкова много студенти. А какво по-хубаво за долината от много млади, целеустремени и силно мотивирани програмисти.

Впечатляващо за мен беше също, че и заместник-деканът доц. д-р Евгения Великова дойде, за да чуе идеите на младите ФМИ-сти. Поздравления и за другите преподаватели от ФМИ, които взеха участие в журито и показаха, че ФМИ има сериозен интерес към събитието.

HackFMI

Ментор

Аз също взех участие под някаква нищожна форма. Бях ментор и успях да се срещна с два екипа – Феичките (респект за името) и Black Hack. Бих казал, че не бях особено полезен, но това е друга тема. И двата отбора имаха супер идеи и се радвам, че успяха да се представят много силно. Мой фаворит от самото начало беше отборът на Феичките, които направиха визуализация на Dependency Graph на курсовете във ФМИ. По този начин решават проблема, който тормози много студенти “Защо го уча това???“. Едно хубаво представяне на курсовете би могло да ви покаже защо ви е нужен “Анализ 2” в цялата картина. Аз все още се надявам, че с тях ще се договорим за една по-добра визуализация, като например Диаграма вместо ГрафФеичките станаха втори според журито. Но пък спечелиха най-голямата награда – Купата на декана. Е добре, няма да споменавам, че ми станаха фаворити, защото бяха единственият отбор, който пожела предварително да се види с мен. Благодаря за което. Беше много мило. :)

DependencyGraph

А Феички са: Александър Иванов, Мая Лекова, Мира Бивас, Ле Туан Линх, Даниел Филипов, Витан Иванов и Виктор Стайков.

Разгледайте и другите победители тук.

Презентационни умения?

Дотук добре, но може да е още по-добре. Студентите във ФМИ имат нужда от един много важен курс. И това е курс за “Презентационни умения” (Public Speaking например). Общото ми впечатление беше, че почти всички екипи имаха страхотни идеи и големи проблеми с представянето им. А това е невероятно важно. Истината е, че презентационните умения са нещо, което може да се научи. И то без проблем. Способността да можем да представим идеята си, да я “продадем”, да убедим хората в нашата кауза е точно толкова важна, колкото и самата идея. Това е нещо, което се учи в много университети и може би е крайно време да започне да се учи и във ФМИ. Очаквайте скоро пост от мен на тази тема. :)

HackFMI

Браво още веднъж. Очакваме с нетърпение следващото издание на HackFMI.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

2 comments

  1. +1 за презентационни умения.

    Доста хора, с които говорих забелязаха, че това куца на повечето отбори. Но все пак имаше много първокурсници, които нямат опит в презентирането, а точно на такива събития могат да тренират и да се учат. Малко помощ в презентирането обаче никак няма да им навреди.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *