Борбата за ИТ таланти

HR Innovation Forum

Петък, 23-ти Октомври 2015 г., се проведе годишната конференция на Кариери – HR Innovation Forum. Аз бях гост-лектор и имах честта да говоря за “Бъдещето на офис пространството”, за което благодаря на организаторите от Кариери и Капитал.

Както започнах своята презентация – ‘Надявам се, ще разберете сложността на ситуацията, в която се намирам. Аз съм програмист по образование и призвание, който ще говори за офиси и архитектура, на HR конференция.

Нека оставим този странен факт настрана. В качеството си на програмист (а.к.а ИТ Талант), за мен беше супер интересно да присъствам на събитието:

 • Конференцията беше проведена и организирана на наистина много високо ниво. Доста по-високо от повече ИТ събития, на които съм свикнал да ходя.
 • Темите и програмата бяха много добре подбрани. Зали, озвучение, обстановка, водещи … всичко беше на ниво.
 • Лекторите бяха страхотни. Даже мога да кажа, че някои от лекторите направиха едни от най-добрите презентации, които съм гледал някога.
 • Гостите бяха доста интересни – HR мениджъри, директори и топ служители на най-големите компании в страната.

Борбата за ИТ таланти

Краят на конференция беше много интересен за мен. Последната тема беше панелна дискусия на тема – ‘Как да намерим и мотивираме таланти’. Темата естествено зави бързо в посока ИТ/Програмиране и огромния глад за кадри в страната. Беше много интересно да слушам отстрани какви са проблемите и решенията в търсенето и задържането на ‘талантите’ в ИТ сектора от гледната точка на мениджъри, директори и HR специалисти. Малко беше като да те обсъждат, но ти да си в стаята… :)

Аз не се включих в дискусията, но ще използвам този пост, за да споделя какво мисля.

Като компания, ако искате да намерите и да задържите добрите си служители, първо трябва да започнете от вас самите.

 1. Изградете добри условия за вашите служители. Ето и по-важните точки според мен:
  • Добър мениджмънт – вярвате или не, най-честата причина хората да започнат работа някъде или да напуснат са преките им мениджъри;
  • Добри възможности за кариерно развитие;
  • Интересна работа, която стимулира хората;
  • Добри възможности за обучение и пътуване;
  • Добър офис – това е ясно, че ще го кажа; :)
  • Добър баланс между работа и живот;
  • Добър финансов пакет:
   • заплата;
   • опции;
   • бонуси;
   • спорт;
   • осигуровки.
 2. Успеете ли да изградите добри усовия, хората сами ще ви намерят. Повечето ми приятели работят в Телерик. Защо ли? Защото, когато имаш добри условия, хората си говорят и сами довеждат приятелите си…
 3. Инвестирайте в ИТ образованието в страната.
  1. Ясно ми е, че всеки предпочита да намери готови и развити таланти и ако може сами да дойдат. Но не живеем в толкова идеален свят. Образованието в България има нужда от помощ и ИТ компаниите трябва да намерят по-добър диалог с учебните заведения, академии и т.н.
  2. Ако ще плащате за подбор, помислете за Хак България, например, преди да си дадете парите на някой, който да ми пише в LinkedIN – ‘Искам да разширя мрежата си от ИТ контакти с вас’ – и да ми предлага работа като C# developer. (не съм C# програмист от доста време насам, да не говорим, че вече трудно мога да каже, че съм и програмист…)
 4. Бъдете по-креативни. Бъдете там, където са програмистите.
  1. Преди време беше популярно да си нинджа, джадай, рокстар и всякакви други митични същества. Вече не е… Ако искате да наречете програмистите по някакъв различен начин от Програмисти, харесайте нещо ново и интересно – например – “Java Космонавт”;

Java-Astronaut

Реално вашата компания е вашият продукт. Ако продуктът ви не струва, колкото и добре да работи маркетингът, churn rate-а ви ще е супер висок. Затова винаги е най-добре просто да изградите добър продукт. Продукт, който хората искат да ползват. Обратно, ако имате добър продукт и малко маркетинг, може да постигнете чудеса.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

2 comments

 1. Относно така наречените IT Recruiters, много биха си подобрили продуктивноста ако даваха оферти които са релативни с профила на кандидата. Редовно се случва да получавам оферти за нещо което не фигурира в профила ми.

  Инвестицията на време за запознаване с пазара и технологиите много биха подобрили target групите на Talent scout – овете, което значително ще подобри комуникацията с потенциалните кандидати. Да не говорим че ще получават доста повече отговори на съобщенията си, ако си личи че са вложили време и ресурси в това да подберат точната оферта за точния човек.

  Което ме навежда на мисълта за друг “big no-no” approach. Групово съобщение за дадена позиция към n на брой не-скрити един от друг потенциални кандидати. Никой не иска да се чувства като поредната мишена на даден IT Head Hunter. Карайки дадения кандидат да се чувства специален, полъскан и т. н. Определено неимоверно би подобрило, каквато и да е по-нататъчна комуникация със съответния човек.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *