Как да НЕ си намерите програмисти

Има доста креативни начини да откажете сериозните програмисти да кандидатстват за работа при вас. Някои обяви са по-малко интересни, но други пък са особено дразнещи и до болка изтъркани. Ясно е, че борбата за таланти е безмилостно жестока и почти всяка компания изпитва глад за такива, но псевдо-креативноста не помага в такива ситуации. Надявам се всички, които са в индустрията да забравят за съществуването на няколко фрази, които са наистина доста досадни и определено мога да кажа, че отблъскват всички сериозни кандидати. Като например:

Рок Стар (Rock Star)

Рок стар е може би един от по-старите ‘забавни’ изрази за описване на някой ‘много добър‘ програмист. Това е човек, който използва често наркотични вещества, рядко идва на работа, облича се странно, прави запомнящи се партита и от време на време ‘избухва’ с нещо впечатляващо, което цял свят обича. За съжаление този тип хора са доста рядко. Може би 50 на 5 милиарда. Още по-рядко са рок звездите, които имат интерес към PHP, Java или Ruby. Т.е. шанса да си намерите истински рок стар програмист не е много голям. По-скоро може да си намерите псевдо рок-стар, който има всички харектеристики без последната (това да направи нещо впечатляващо).

Джедай (Jedi)

AnakinSkywalkerВсички харесваме джедаите. Те са олицетворение, в общия случай, на добротата. Това са съществата, които трябва да пазят баланса между доброто и злото. Не съм много сигурен какво точно би трябвало да прави един програмист от ордена на джедаите в офиса, но признавам, че ако има такъв ще е яко… От друга страна шанса отново да си намерите джедай е доооста малък. Има едва към 10.000 в цялата мулти-вселена, а и не мисля, че точно на Земята има. Да не говорим, че повечето от тях са правили сериозни неща използвайки силата, за разлика от повечето програмисти. Да напишеш 10.000 реда JavaScript код определено не се брои за джедайство от никакъв род.

Гуру (Guru)

Гуру също е доста популярен термин за ултра добър програмист. Например -‘Java, .NET, JavaScript, PHP, Python, Ruby Гуру’. Гуру е човек, който е нещо много повече от учител. Мастър учител, който е духовно извисен и служи като водач за другите хора. Не съм сигурен как един PHP Гуру би бил духовен водач на хората, но вероятно е възможно да се случи. В офис среда, ако не пише код, то поне ще е забавен тип за останалите програмисти и вероятно ще спомага за по-добра атмосфера и култура.

Човекът в дясно е гуруто на Гевин Белсън, CEO at Hooli.

Gavin-Belson-Green-Black-Five-Finger-Barefoot-Shoes-Spyrdion-by-Vibram-in-Silicon-Valley-Scene-New-Age-Guru

Нинджа (Ninja)

Нинджите също са доста интересни личности. Обикновенно правят яки неща – скачат от разни места, убиват доста бързо и тихо хора, после изчезват. Като цяло доста сериозно подготвени бойци, заобиколени с известна доза мистичност. Не съм експерт по нинджите (хм не съм нинджа нинджа, или мета-нинджа), но някак и тях не ги свързвам с офис средата. Само си представям как някой ултра бърз тип се появява в офиса с остър меч и хвърчи покрай мен. Определено няма да съм много продуктивен. Също особено голям проблем ще е с намирането на тези хора. Не съм сигурен колко нинджи има в момента в света, но не мисля, че са достатъчно много за развитието на сериозен бизнес. А и вероятно ще са доста скъпи за наемане, предив сериозните им качества. А и Майкъл Дудикоф вече е на възраст и не знам дали му се учи Ruby… :)

americanninja

Забавен Код

Друг доста популярен трик за привличане на “таланти” е като напишете обява за работа използвайки “забавен” код (важи и за CV-та). Първо това не е забавно. Второ шанса да не ви се получи с кода е огромен. Кодът ще зле написан, ще има грешки, ще е на кофти език и ще изглежда по-скоро жалко, отколкото интересно. Разбира се, има изключения, но трябва супер много да се постараете. Може например да използвате някой рядък език, който повечето хора не познават, или да използвате някакво интересно кодиране. Като цяло има доста креативни варианти, но всички те изключват парче код написано на супер популярен език за програмиране.

Весели празници и да се надяваме, че 2016 ще ни донесе по-малко компании, които търсят подобен тип хора, както и програмисти, които се наричат самураи, джедаи и рок старс.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *