Окупираната Долина

Официално искам да обявя, че Sofia Valley подкрепя напълно протестиращите (окупиращите) студенти, преподаватели и ученици от цялата страна. Това е една страхотна инициатива, която доказва, че наистина има будни, млади хора в България. Хора, които искат сами да създадат своето бъдеще, заемайки се с най-сериозните проблеми в България – нейното управление.

Идеята е повече от добра и дори малко ме е яд и леко завиждам на ранобудните студенти, че аз вече не съм студент, за да съм по-сериозна част от тази инициатива. А още повече се ядосвам, че ние студентите от випуск 2005 – 2009 не окупирахме и не свалихме сегашните “управляващи” по време на първия им мандат (така наречената 3-на коалиция).

Събудете се
Университетските преподаватели призовават: Събудете се!

Случващото се последните дни е колкото невероятно – окупацията на студентите, толкова и потресаващо – реакцията/изказванията на част от “елита на обществото”.

Емигрирайте!?

Мислех си, че сме стигнали дъното като народ/нация/общество/държава, но уви, не сме. Всеки ден някой “капацитет” поставя нов рекорд, влачейки след себе си цялата страна. Нека вземем за пример последното изказване на проф. Стати Статев, ректор на УНСС.

Като не ви харесва тук – емигрирайте!

Каквото и да кажа за това изказване ще е просто слабо и крайно недостатъчно. Трудно ми е да повярвам, че това е Ректорът (с главно Р) на един от най-големите и престижни университети в България.

Не знам дали мога да съм по-саркастичен, но не забравяйте, че можеше и да е по-лошо. Например, изказването можеше да е “Като не ви харесва тук – в Белене“. Да не забравяме, че така са управлявали същите тези хора и техните родители десетки години. Тези сладки времена, когато е било въпрос на желание да елиминираш някой неудобен за теб човек, не се забравят толкова лесно. И да, те ще се борят със зъби и нокти да върнат това славно минало на Комунистическа България.

Аз обаче имам една по-добра идея, г-н. Статев. Въпреки че не ми харесва България, възнамерявам не просто да остана, но и да го променя това място, наречено от вас “Тук”. Но за тази цел ще трябва разни хора да бъдат, буквално, пометени. Разни хора, които с нищо не допринасят за нашето общество, а тъкмо обратното, те го спъват и му пречат да върви напред и да се развива. Тези хора не заслужават да бъдат част от “елита” на обществото. Вие, г-н. Статев, не заслужавате да сте Ректор на Университет. Вие не заслужавате да давате пример на младите хора. Затова аз ви предлагам, по-добре вие да емигрирате. Така има много по-голям шанс на нас, трезво мислещите млади хора, да ни хареса тук.

За и против окупиране на Университет

Появиха се и доста изказвания дали Окупацията на Университет е легитимен начин за протест? Дали това е демократичен ход? Дали не наруша правата на другите? Дали не пречи на студентите, искащи да учат?

Кой протест не нарушава правата на някои хора? Когато фермерите във Франция блокират магистрали, летища и какво ли не, дали нарушават правата на хората пътуващи на някъде? Да, окупацията нарушава правата на студентите, които не им “пука” особено за бъдещето на страната, а само за тяхното собствено бъдеще. Да, дори нарушава правата на студентките от Свищовския Университет, пречейки им да посещават лекции в Софийския Университет. (Които по стечение на обстоятелствата са председатели на Младежка организация на БСП). Определено ги нарушава. И точно така трябва да бъде. Нима, ако не се наруши каквото и да било някой ще забележи, че хората са недоволни от нещо? Та правителството 140 дни не забелязва хилядите хора, които са крайно недоволни от тяхната тотална липса на морал и етика. Как ще забележи “някакви” си студенти, че били и те недоволни…

Окупацията е напълно оправдана мярка в текущата ситуация. Дори бих се съгласил с многото хора, които смятат, че и тази мярка е прекалено лека и едва ли ще “трогне” някой от управляващите. Да не забравяме, че най-големият им проблем е липсата на морал, а без него трудно може да оцениш и протеста, като форма на обратна връзка за тяхното управление.

Какво значи Окупация?

Стана на въпрос също така, че “българските студенти били доста изостанали от днешното време“. Окупацията е символ на левите идеи, а нашите окупиращи студенти са с десни идеи. Тук не става дума за идеи. Става дума за МОРАЛ. БСП никога не е била и най-вероятно никога няма да бъде лява партия. Затова не се правете на по-католици от Папата. Окупацията на Wall Street има донякъде лява идея да – проблемът с не-равнопоставеността между слоевете хора е огромен. Но там си говорим за едно много развито, крайно дясно общество, което иска банкова реформа и намаляване зависимостите между политици, корпорации и т.н. Но основата е доста подобна – хората искат Морал в политиката, банките, корпорациите. Нещо, което и ние искаме, но вие не може да ни дадете. Затова трябва да си отидете. И затова студентите и всички останали трезво мислещи хората искат вашата Оставка. Не защото сте леви, десни или някакви други. А защото нямате капка Морал, Етика, Ценности и просто не вършите това, за което сме ви избрали. Подчертавам, Ние сме ви избрали.
*Да, предните управляващи са били същите. Всички знаем това. Да, тогава сме спали, за огромно съжаление. Но вече не спим. Вече студентите не спят.

Оставка!
Оставка!

Те искат вашата ОСТАВКА!

Честит “Ден на народните будители” от НАТФИЗ.

П.С. Извинявам се, че политизирам Sofia Valley, но е важно да подкрепим студентите!

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

5 comments

 1. До голяма степен и аз съм съгласен с това мнение. Не мисля, че изказването на мнение е политизиране.

  1. Здравей,
   Принципно си прав и е хубаво човек да изказва своето мнение. Просто Sofia Valley не е политически блог, а блог за ИТ, Предприемачество и т.н. Засягането на политически теми би могло да откаже читатели, които не са съгласни с моите политически възгледи и коментари. (Въпреки че подозирам по-голямата част от читателите на Sofia Valley по-скоро подкрепят протестите…)
   Виж точка номер 4 от наръчника за добър блог – http://www.hanselman.com/blog/BlogInteresting32WaysToKeepYourBlogFromSucking.aspx. :)
   4. Steer clear of politics

   Поздрави,
   Миро М.

  1. Този тип урони и уронва и без това поуронения престиж на УНСС…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *