Офисът, който всички харесваме

След повече от 2 години писане на статии за интересни проекти и стартъпи в Долината, мисля че е крайно време да напиша за нещо, върху което работя аз. Може би сте забелязали, че напоследък по-рядко пиша в Sofia Valley. Причината е, че както знаете, за да реализираш сериозен проект се изисква адски много време и работа, работа и още малко работа и себеотдаване. Ето какъв е проблемът, който се опитваме да решим с група приятели:

Как да подредим офиса си, така че да ни харесва на всички?

Случвало ли ви се е да не харесвате мястото/бюрото си в офиса?

 • Климатикът ви духа в главата?
 • Слънцето ви свети право в монитора и не виждате нищо? Или нямате достатъчно светлина?
 • Колегата, който стои зад вас, гледа постоянно в монитора ви? (или шефът :)
 • Ритате се с колегата отсреща?
 • Имате врата точно зад гърба си и се обръщате всеки път, когато някой влезе?
 • Има прекалено сериозно движение покрай вас и постоянно някой ви разсейва?
 • Бюрата ви са прекалено нагъсто?
 • Прекалено шумно е в стаята ви?

Всички тези на пръв поглед малки ‘проблемчета’ биха могли да намалят производителността ни, както и да създадат излишни конфронтации между колеги, високо ниво на стрес, и в крайна сметка да превърнат офиса ни в не креативна среда.

bg-642

Нека заедно планираме офиса си с Officernd

Тези проблеми могат да бъдат решени от професионалисти по планиране на офис пространство – дизайнери и архитекти. Но не всяка компания може или желае да си позволи професионален дизайнер. А дори и да може, процесът много често е бавен и скъп. Докато в същото време динамиката на днешните компании води до многократно прекрояване на офис пространството, което най-често не може да бъде съобразено с оригиналния дизайн (подготвен от професионален дизайнер).

designer-full

Officernd е платформа, която цели с помощта на утвърдени правила и леснота на работа, да ви позволи сами да подредите офиса си, така че всички да са щастливи на мястото си.

Основни елементи

 • Дизайн среда (Design surface) – лесна и интуитивна среда (плот), която ви позволява с помощта на драг-дроп да подредите целия си офис, като подредите мебелите, които ви трябват. Същевременно с няколко клика може да дефинирате контура на самата стая или да промените размерите и позицията на бюрото ви.
 • Взаимодействие (Collaboration) – Както вече се разбрахме, идеята е всички да участваме в процеса по планиране. Всяка стая или офис (организация) може да бъде споделена, с когото пожелаете, като го поканите за колаборатор. В това число освен вашите колеги, може да поканите и вашия мениджър (вероятно е добра идея :)), професионален дизайнер, който да ви дава насоки или дори производителя на мебели, ако ви предстои пре-обзавеждане. Всички тези хора си колаборират, коментират и така заедно достигат до перфектната подредба.
 • Множество видове стаи (Room types) – може да започнете от предефинирана стая, която ще ви даде насока за добрите практики в подредбата на офис пространство.
 • Автоматична подредба (Smart planning) – Друга опция е да дефинирате контура на вашата стая (стени, прозорци, колони, климатици и т.н.), да посочите колко човека искате да поместите и да оставите нашите алгоритми сами да подредят бюрата по най-добрия начин, следвайки най-добрите практики.
 • Мениджмънт на цяла организация (Office space management) – Много често стаите в дадена организация не са добре разпределени. Липсва информация за цялостното разпределение на екипите по стаи, размерите на стаите, броя хора в тях. Често разпределението не е оптимално – големи екипи са в малки стаи, по-малки в големи и т.н. Тази бъркотия може да се поправи лесно с Officernd, просто като добавите всички стаи и членовете на организацията си и ги поддържате актуални.
 • Публичен офис (Open source office) – направете офиса или стаите си публични. Споделете със своите приятели къде точно работите или колко яко сте подредили офиса си. Помогнете на други приятели и колеги да решат подобен проблем. Аз го наричам Open source office. Това би било интересен сценарий за много отворени организации, като например co-working spaces, инвестиционни фондове и хъбове, както и hackerspaces. :)

Кой къде седи?

Това е въпросът, на който Officernd отговаря бързо, лесно и умно.

Случвало ли ви се е да търсите екип или определен човек из офиса и да се налага да питате колеги как да го намерите? Или още по-неудобна ситуация – да не знаете или забравите как се казва новия колега през бюро от вас? И накрая да не говорим, колко е неудобно за нов човек в офиса да запомни толкова много лица, имена и техните места за възможно най-кратко време.

Е представете си, че можете да отворите плана на стаята или офиса си и да погледнете кой на кое бюро седи и даже да видите негова снимка. Това е един от любимите ми фийчъри на Officernd – възможността всяко бюро да бъде ‘закачено’ за неговия ‘притежател’ измежду членовете на стаята, екипа или организацията.

Друга интересна възможност е да запишете плана като картинка, или да го принтирате и да го дадете на екипа отговорен за подредбата на бюрата и офис оборудването (най-често това е Фасилити мениджмънт екипа).

export

Демо

Може да пробвате нашата демо стая без да се регистрирате. Също ако ви е интересно, може да разгледате една примерна, публична Организация.

Идеи и обратна връзка

Това е една част от нещата, които Officernd предлага и които ни се струват яки. По-важното за нас, обаче, е да чуем какво мислите вие. Както знаете визията на основателите доста често не е това, което хората искат. Затова всякаква обратна връзка е много добре дошла, особено критика. :)

За повече информация може да следите:

Logo180

 

Между другото, Officernd е доста интересен проект от технологична гледна точка. Ще се радваме да споделим технологичните стъпки, които извървяхме, за да помогнем или вдъхновим други стартъпи поели по подобен път. Очаквайте скоро поредица от статии, в които ще проследим всички стъпки, за да създадем подобен, сравнително сложен проект от нулата за много кратко време. :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

8 comments

 1. Поздравления, интересна идея !

  Един дев въпрос… за чертаенето собствена или външна библиотека ползвате?

  1. Здравей :),
   Мерси.
   Ами всичко е собствена разработка почти. Ползваме единствено за чертането по canvas една библиотека, но и нея се чудим дали ще я запазим, защото е голяма, а не дава кой знае колко много value. :)
   Скоро ще разпишем едно 5-10 статии за всичко, което сме направили в детайли от дев. гледна точка. :)

   Миро М.

 2. Супер е!

  Сутринта ми попадна в rss feed-а докато пътувах и реших да хвърля едно око, защото в момента се занимаваме с преразпределение на офиса. Колежката се влюби в сайта и не мога да я откъсна :D

  Сигурно приемате конструктивна обратна връзка, затова ще се възползвам:
  – Когато долепя две маси, стават една. Добре е да има възможност визуално да се разделят с черта примерно. В момента проектираме модулна конферентна зала (как звучи само…) и искаме да видим как точно са подредени масите, за да оценим възможности за преместване.
  – Собствениците на сградата ни скроиха възможно най-отвратителния номер – дадоха ни чертежи не в мащаб. Едното помещение например е сплескано и се налага да измерим всичко наново и евентуално да си го прерисуваме. Имате ли някакви ускорители за сваляне на размери на помещение, особено ако е разчупено? Надали ще свържете системата с лазерна рулетка с WiFi :) Елементи като колони насред стаята например отразявате ли?

  1. Много мерси за коментара. :)
   Надявам се да ви е наистина полезен туула реално. :)
   Може ли да се свържем с колежката, за да я разпитаме за някой неща относно продукта? :)
   А това с WiFi рулетката е много добра идея и определено ще я подкараме в някой момент. Вероятно като започнем Мобилни клиенти, това ще е един от първите features в списъка. :)

   Много благодарим отново и ако се сетиш за още нещо, давай го.

   1. Не виждам смисъл да интегрирате специализиран скъп хардуер в платформата, ако мислите да е непрофесионално решение “направи си сам” за прости задачки. Но пък мобилно приложение със софтуерна рулетка на телефона звучи логично.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *