SV Index – най-търсените езици за програмиране

SV Index
SV Index (“Sofia Valley Programming Job Index“) е индекс, показващ кои са най-търсените езици за програмиране в България. Индексът е изграден на база колко обяви за работа има в страната към днешна дата, в които се споменава даден език за програмиране.

Къде да следим актуалния индекс?

SV Index Dashboard – интерактивна страница, която позволява да следите SV Index на едно място. Данните се променят автоматично с излизането на индекса за последния месец.

Dashboard-line
Тенденции в търсенето на езици за програмиране в България.

http://sofiavalley.com/sv-index

Каква е целта на индекса?

SV Index има две основни цели:

 • Да помага на българските програмисти да планират по-добре следващия език за учене. Или поне да им даде някаква идея за тенденциите при езиците за програмиране в България.
 • Да даде информация на фирмите, търсещи определени програмисти, срещу каква конкуренция са изправени и евентуално да им даде насока.

Защо още един индекс (и то български)?

Защото в България тенденциите и езиците, които се търсят, са по-различни от тези в Щатите и по света като цяло. Технологиите до голяма степен са същите, но търсенето и съответно балансът е различен. Или поне така си мисля, но индексът с течение на времето ще ни покаже дали съм прав. :-)

Как се пресмята индексът?

Индексът е автоматично пресметнат на базата на реални, съществуващи обяви в българските сайтове за обяви за работа към съответната дата, в които се споменава съответният език за програмиране.

Колко често ще се публикува индексът?

SV Index ще се публикува всеки месец. Идеята в дългосрочен план е да проследим тенденциите в търсенето на различните езици за програмиране.

Но това, че езикът “Х” се споменава в обявата, не означава, че се търси програмист “Х”?

Да, така е. Но пък означава, че опитът с този език ни дава предимство, т.е. ако го знаем езика, може само да спечелим.

Защо използваната метрика е “обяви за работа”, а не като другите индекси “google trends“?

Защото идеята на SV Index е да даде насоки на програмистите относно това какво се търси в България и какви са тенденциите поставени от ИТ фирмите. Докато google тенденциите ни дават по-скоро насока за това от какво се вълнуват в момента програмистите (какво търсят). Това, разбира се, е валидна метрика, но българският пазар е доста малък и тенденциите няма да са особено коректни.

Кои езици са включени в индекса?

Засега 8 езика, но сме отворени към предложения да включим и други. Езиците са следните:

 • C
 • C++
 • C#
 • Delphi
 • Java
 • JavaScript
 • Objective-C
 • PHP
 • Python
 • Ruby
 • VisualBasic

Какви други индекси и интересни тенденции има?

 • TIOBE – Един от най-известните индекси в световен мащаб. Базиран на goolge trends.
 • PYPL – Също популярен. Отново базиран на goolge trends, но набляга на други ключови думи.
 • Indeed Job Trends – Тенденции за пазара на труда в САЩ. Базира се на страшно много обяви за работа (все пак е сайт за обяви за работа). Наистина впечатляващи данни! Предоставя тенденции и при заплащането.

Вашите коментари, предложения, (не)одобрения са повече от желани. С ваша помощ може да изградим по-добър и коректен индекс, който да помага на програмистите да планират по-добре следващия език за учене.

21 comments

 1. Според TIOBE на първо място е С, а тук изобщо не е включен?!

  1. Здравей,

   Много добър въпрос, очаквах някой да го зададе. :)

   Честно казано все още не съм сигурен как да включа “C” в индекса, затова го няма. Реално в България, когато става дума за работа, фирмите най-често търсят “C/C++” developer и аз все още се чудя това как да го третирам – +1 за C и +1 за C++ или по някакъв друг начин? Друг въпрос е, че TIOBE изграждат индекса на база “C programming”, а аз търся само езика – “C”, но когато търсиш просто една буква става страшно :), трябва доста по-сложен анализ, за да разбереш дали това наистина е C езика или нещо друго (например, C категория книжка).

   Аз също искам “C” да влезе в индекса и ще влезе, просто ще отнеме време, докато се изчисти алгоритъма. :)
   Миро М.

 2. Би било много интересно, ако направите и проучване за средната заплата за програмисти (според език за програмиране, стаж и др.). Според мен много хора биха отговорили, стига да е анонимно. Това би било супер полезно за всички, които си търсят работа или пък искат да се ориентират къде е тяхната заплата на фона на останалите.

  1. Здрасти,

   Това е хубава идея. Аз съм по-голям почитател на автоматичното извличане на подобна информация. Надявам се един ден българските работодатели да започнат да споменават предполагаемата стартова заплата в своите оферти за работа. Така може да се извлече доста добра статистика :)

   Но докато това стане, може би ще е полезно да направим една анкета.

   Поздрави,
   Миро М.

  2. Също подкрепям! Идеята е добра и от гледна точка на това, че колкото по-запознати са начинаещите програмисти с реалната им “цена”, спекулациите от страна на работодателите ще бъдат по-малки.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *