Silicon Drinkabout вече и в Софийската долина

Като си говорим за събития и интересни нововъведения в Долината, просто няма как да не споменем за една страхотна инициатива на двама от най-ярките предприемачи и ентусиасти в София – Никола Янев (познат с entrepreneur.bg) и Стоян Ангелов (познат с какво ли не, но най-вече Infozone). Тяхната инициатива се казва Silicon Drinkabout – оригинално въведена в Лондон от още по-интересните “организатори на събития за предприемачи” – 3beards3beards

Идеята е супер проста – събираме се всеки петък, след работа да изпием по някоя бира, да се забавляваме, да си поговорим за предприемачество, стартъпи, идеи, проекти и каквото ни вълнува като цяло. “Събитието” или по-скоро “културното мероприятие” се провежда всеки петък, на различно място, което се обявява предварително и е внимателно подбрано.

Silicon Drinkabout

Silicon Drinkabout is open to startups of all sizes as a place to meet like-minded people, have some fun and relax after another busy week.

Името произлиза от “Silicon Roundabout“. Ако не знаете какво е това – Silicon Roundabout е не голяма местност в Лондон (около Old Street Roundabout), където са концетрирани много технологични компании. Нещо като “Sofia Valley”, но вместо София, става дума за Лондон. :)  (също и секция в Wired)

Silicon Drinkabout
Дори логото прилича малко на логото на Sofia Valley. Добре де, доста по-яко е.

След тежката работна седмица и поредицата от 20+ часови работни дни, петък вечерта е време за малко разпускане с 1,2 или 3 бири, в компанията на други сродни души, също работили по 20ч. (а защо не и 30 – просто някой хора са по-продуктивни) на ден над своята идея.

Един от важните и основни принципи на Silicon Drinkabout е да се провежда всеки петък. Безусловно и без пропуск. Така че, ако някой петък, нямате планове, просто вижте къде ще е Drinkabout-а и вече имате планове. Макар че, от друга страна е по-добре просто да не си правите други планове за петък. :)

Към момента събитието се провежда в 8 града по света – Лондон, Копенхаген, Манчестър, Амстердам, Торонто, Ню Йорк, София и Сао Пауло.

Друг голям плюс на идеята е, че ви дава възможност да се срещнете с предприемаческия свят в по-неформална обстановка. Например ако сте нов в града. Какво по хубаво от това да се запознаете с местните ентусиасти на по бира? Същото важи и ако пътувате или се преместите в някой от 8-те споменати града, Silicon Drinkabout ви дава възможност да се запознаете с местната стартъп общност.

Първи на Балканите

Може и да не сме все още “Силициевата долина на Балканите” (или поне никой не ни е признал за такива), но пък сме първата балканска държава, в която се организира Silicon Drinkabout. А това не е малко. Важно е да сме първи. Малките успехи водят към по-големи. Днес първи в пиенето на бира след работа, утре от това пиене ще се родят страхотни идеи, след седмица реализирани, след месец продадени…и така докато не станем Силициева долина. :)

Поздравления отново на Никола и Стоян за ентусиазма им.

29 Ноември – J.J. Murphy’s Irish Pub

Вече имаме супер позитивни впечатления от първото събитие миналия петък. Аз за съжаление не можах да присъствам, за да споделя лично мнение. Но отново, хубавото е, че това лесно може да се поправи, защото мероприятието ще се провежда всеки петък. :)

Следващият Silicon Drinkabout ще е утре (29.11.2013) в клуб J. J. Murphy’s, където поради някаква причина вече не продават наливна бира Мърфис, но това е друга тема. Часът е след работа – 6, 7, 8 или който, когато свърши.

Ще се видим там. И аз като един entrepreneur wannabe ще се присъединя. А така и ще загреем за предстоящото страхотно събитие през weekend-а “Startup Conference Next 2013“.

За повече информация може да следите и Facebook групата – Silicon Drinkabout Sofia. Също може да прочете и оригиналния пост на Никола за събитието.

Как ви се струва тази идея?

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *