Софийската долина срещу Андалусия

Нивото на ИТ специалистите в София и България е много високо. Това е факт, който трябва често да си повтаряме и защитаваме.

Често си говорим за България в контекста на силициевата долина и в същото време страхотна outsourcing дестинация. Което е супер, въпреки че е леко противоречиво. Няма как един иновативен център (което е смисълът на термина силициева долина) да е същевременно и добра outsourcing дестинация. Някой да е чувал за outsourcing към Сан Франциско? Долината се свързва с професионалисти на много високо ниво, които създават нови технологии и продукти. Докато outsourcing се свързва с намаляване на разходи и създаване на продукти, които често не са свързани с основната дейност на компанията (второстепенни). За мен това е противоречие…

Outsourcing всъщност има съвсем друг смисъл и е нещо положително, стига да бъде правилно изкомуникирана идеята. Например, ако България се разглежда като център/хъб на супер високо специализирани и добре платени ИТ професионалисти и това е основната причина компаниите да искат да outsource-ват към България.

Kendo UI and Angular JS в Севиля

Тази седмица бях в Севиля, Андалусия, Испания (или Севия, както се казва на испански). За два дена трябваше да направя курс по Web програмиране с Kendo UI и Angular JS на компания, която разработва софтуера за операторите на Telefonica (Испанският БТК). Ще се опитам да направя кратък анализ и сравнение на видяното за 4 дена в Севиля и с какво е по-различно от София.

Животът в Севиля

Тук хората живеят страхотно. Това е може би най-красивият град, който някога съм виждал. Горещо време, много подреден и зелен град с портокали и палми навсякъде, страхотна кухня, история, култура, добра инфраструктура, спорт в кръвта на хората, добър унивеситет, жива бизнес среда, интересни, весели и усмихнати хора навсякъде… :)
Това звучи като място, което е много подходящ вариант за следващата силициева долина, не мислите ли? За съжаление е и пълната противоположност на София. По качество на живот, определено София губи по всички параграфи.

IMG_1538IMG_1621IMG_1587IMG_1589

Nadie habla Inglés

Може би фактът, че половината свят говори испански е изиграл лоша шега на Испания. Испанците не говорят английски. А без английски не може да става и дума за ИТ, високи технологии и силициеви долини. Оставете настрана, че е трудно да си поръчаш дори бира на английски.

Курсът, който трябваше да направя беше за екип от 6 програмиста. От тях само тийм лидерът говореше английски и превеждаше на другите. Предполагам разбирате това колко трудно прави всичко. Техният код, наименования на променливи, среда за разработка, компютри и всичко е на испански. С една дума пълен ужас. Дори на Angular му казваха “анхуляр” или нещо подобно… :)
В София ситуацията е очевидно по-добре. Нивота на английски на ИТ специалистите е достатъчно високо. Явно все пак училищната програма с подготвителните класове и засиленото изучаване на език помагат.

Нивото на програмиране

Софтуерът, който създават е много сериозен. Става дума за целия оперативен и emergency център на телефонен оператор на огромна страна като Испания. Сегашната им архитектура включва java сървър и java client, който обаче хоства 3 .net приложения, които се разпъват на 3 екрана. Операторите работят на 3 екрана в реално време с много данни. Представете си и 3-те приложения всяко едно с по 50 input-a, грида, бутона и какво ли не и всичко зависи едно от друго. Нормално enterprise приложение… Рабира се, няма тестове, както и контрол на качеството. Въпреки това софтуерът работи добре. Но Telefonica решават, че това чудо трябва бъде web. Екипът никога не е правил web приложение до сега…
Без много подробности, но за 2 дена успяхме да създадем добра основа стъпвайки на съществуващия java server, а на клиента – Angular, Kendo, Bootstrap, WebSockets и LocalStorage. Като изключим java-та, всичко стана доста красиво. :) Екипът остана много доволен, аз също. Единственият проблем беше, че лаптопът ми изгоря (буквално thermal overheat … windows + 39 градуса…), но това стана и една чудесна причина да си купя Мак.

Качеството има цена

Много ще е интересно как ще се справят за напред, но с няколко думи, ИТ нивото в Испания не е особено високо. Нивото на програмиране в България според мен е по-силно и развито. Разбира се, не може да се генерализира от една компания и един град, но това също не беше случайна компания…

Когато си говорим за технологии и специалисти, България Е на много високо. И това трябва да се подчертае дебело, да се говори за него и да се работи в тази насока. Трябва да имаме високо самочувствие за възможностите си и най-важното да си знаем цената.

Когато предоставяте freelance/consultancy/outsourcing услуги, имайте предвид цената си и винаги се ‘продавайте‘ високо. България е добро място за развиване на софтуер, защото специалистите са много добри, работи се лесно с тях, говорят английски и са подготвени.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

1 comment

  1. Евала! Аз дори и в UK съм виждал IT офиси (особено извън Лондон), с ниво доста под средното в България. Плюсът обаче е, че английските девелъпъри обикновено са доста комуникативни и то не само защото са native speakers.

    Може би в БГ е добре да наблегнем на:
    1) Communication skills – повече комуникация, не само кодене до откат
    2) Product Development skills- нещото, което носи голяма стойност, а в България често се смята за второстепенен скил

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *