Може ли Софийската долина да стане Силициева?

Напоследък често се споменава, че София има потенциал и би могла да се превърне в еквивалент на Силициевата долина (Silicon Valley). Наличието на млади и талантливи технологични специалисти, сравнително ниските разходи за заплати и осигуровки, както и голямото желание за развитие са добри предпоставки София да се превърне в технологичен център на Европа, а защо не и на целия свят. Но дали тези предимства на Софийската долина са достатъчни, за да се конкурира със Силициевата долина?

Това е първа част от серията “Софийската срещу Силициевата долина“. В следващите постове ще разгледаме в детайли характеристиките на едната и другата долина, но за целта нека щриховаме някои от основните точки.

Силициевата долина (Silicon Valley)

Още позната като Силиконовата долина.

Силициевата долина е обширен район в близост до Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Известен е с огромната концентрация на високотехнологични фирми, които там са стартирали своя бизнес, и фирми, които са се релокирали в долината. Там се зараждат почти всички гиганти в ИТ света като Apple, HP, Oracle, Google, Dell, Intel, NVidia и т.н. Днес там функционира най-голямата екосистема от стартиращи ИТ компании в цял свят. Там е концентрирано огромно количество от талантливи инженери и предприемачи, финансови институции и бизнес ангели. Като добавим към този списък и най-добрите университети в света (Stanford и Berkeley), заедно със слънчевото време и прекрасната инфраструктура, получаваме “Рая за стартиращия бизнес“. Но за да е успешен един стартиращ бизнес, разбира се, са необходими и клиенти – а какво по-добро от най-голямата икономика в света, с най-силната средна класа и 300 – милионното население на САЩ.

Софийската долина

Софийската долина (на пръв поглед доста прилича на Силициевата), от своя страна, също притежава ИТ чар. Някои от силните страни на София са наличието на млади и талантливи специалисти, сравнително ниски разходи за заплати, осигуровки и наеми, както и голямото желание за развитие на младежта. Но! Това е една прекалено малка част от необходимите съставки София да се превърне в еквивалент на Силициевата долина. Ето и някои от най-важните предпоставки:

 • Добри университети и високо образование
 • Наличие на талантливи млади хора от различни области
 • Предприемчивост
 • Рисково финансиране
 • Добра локация (хубав за живот град)
 • Знание и култура за стартиране на високотехнологични компании (добри ментори и известни и успели предприемачи)
 • Силна икономика и средна класа

Нека разгледаме дали София притежава тези съставки.

Университетът и младите таланти

Най-силната притегателна сила за талантливи млади хора е университетът. Мотивираните и умни хора обичат да са обградени от други мотивирани и талантливи хора. А къде се концентрират най-талантливите млади хора? В най-добрите университети! Университетът е мястото, където се случва магията на знанието, където се срещат най-умните “мозъци”, обменят идеи, опит и знание. Най-добрите и иновативни идеи и компании тръгват винаги от университети – Facebook, Microsoft, Google, Apple… Списъкът е безкраен.
В София няма добри университети или поне на достатъчно високо ниво, за да задържат поне по-голямата част от талантливите българи. Изобщо не може и дума да става за привличане на млади и талантливи хора от други страни. Дори се наблюдава обратната “тъжна” тенденция на напускане на младите и талантливи кадри в посока чужбина (например към Силициевата долина). За разлика от София, в района на Силициевата долина се намират два от най-добрите високотехнологични университета в цял свят – Станфорд и Бъркли, които привличат таланти от цял свят.

Предприемчивост

Предприемчивостта е способността на човек да материализира иновативни идеи, като резултатът най-често е създаването на нови компании и нови работни места. Предприемачите променят света и обществото, в което живеят. Това са хората, които “създават”, поддържат и развиват Силициевата долина. Предприемчивостта не е от най-силните български качества. Например каква е първата ни мисъл, когато завършим университет? Най-често мисълта, която ни вълнува, е как да си намерим хубава, добре платена работа в областта, в която сме учили и сме специалисти. А има ли друга опция? Има, да, например може да си зададем въпроса как мога да създам нещо, което да направи света по-добро място за живот! Как мога да променя света! Как да стартирам бизнес, който да промени света! Как да дам работа на себе си и на други хора! За съжаление тези въпроси биват рядко задавани от българските младежи.

Рисково финансиране

Много важна съставка за почти всеки стартиращ бизнес е достъпът до ранно финансиране. Това е високо рисково финансиране без почти никаква сигурност във възвращаемостта на инвестицията. За съжаление рисковото финансиране не е особено популярно в София, България, а и в Европа като цяло. В тази сфера дори не може да се говори за нещо общо със Силициевата долина, където концентрацията на Venture капиталисти и Бизнес ангели е просто зашеметяваща.

Добра локация. Място за живот. Инфраструктура

Младите и талантливи хора обичат да живеят на хубаво място. Място с хубава природа, приятно време и добра инфраструктура. На колко от хората, живеещи в София, им допада животът тук? Според мен – не много. Но защо? Мисля, че всеки е напълно наясно защо, но нека споменем някои от по-важните „предимства“ на София.

 • Имотите в София не струват. Имотите са прескъпи, а за качеството и дума не може да става.
 • Инфраструктурата в София не струва. Пътищата ни са ужасни, дори си мисля, че по-лоши няма как да са. Точка.
 • Списъкът е безкраен, затова няма да се спираме на други от недостатъците на София.

Известни и успели предприемачи

Успелите вече предприемачи са двигателят на младите предприемачи. Те са техният пример, техните ментори и дори техните инвеститори. В София и България като цяло няма (или са доста малко) известните и успели бизнесмени и предприемачи. За съжаление единствените известни хора са музикални “изпълнители”, “политици”, “спортисти” и съмнителни „бизнесмени“. Липсва този тип умни и успели в бизнеса хора, които да служат за пример на обществото. Към които младежта да се стреми и да си казва “искам да стана като тях, искам да съм един от тях”. Например Марк Зукерберг, Лари Пейдж и Сергей Брин, Бил Гейтс, Майкъл Дел и разбира се, Стив Джобс. Това са хора, които са променили света драстично. Всеки един от тях е имал или има своята мисия и цел в живота. Те служат като невероятен двигател за младите студенти, които искат да променят света чрез своите открития, стартиращ бизнес и новаторски идеи. В интерес на истината има такива хора в София. Аз лично познавам няколко, но те не са интересни на медиите, не са интересни на обществото и по този начин не са интересни и на младежта.

Силна икономика и средна класа

Когато стартираш бизнес, може би най-важното нещо е какво ще правиш и за кого го правиш. На кого ще продаваш своя продукт? Кои ще са твоите клиенти? Когато икономиката на страната е слаба, е много трудно да намериш пазар за своя продукт особено ако той е високотехнологичен. Икономиката на България е страшно слаба. Следователно ако искаш твоя бизнес да просъществува, е необходимо да търсиш пазар извън рамките на страната. А когато става дума за високотехнологични продукти, то най-често потенциалният ти пазар би бил САЩ или Европа. Но тогава ти излизаш в пряка конкуренция например с американските фирми. А кой познава по-добре американския пазар (потребител) – ти или американският ти конкурент? В тази точка отново Силициевата долина печели убедително.

София има да извърви много много дълъг път до това да се превърне в еквивалент на Силициевата долина. Лошото е, че може би не сме на прав път! Най-важните “семена” на Силициевата долина са университетите и младите хора. Вместо да подкрепяме и развиваме своите университети и младежта, ние вървим срещу тях!

Може би е крайно време да започнем да работим за своите университети!

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

18 comments

 1. Миро, може би е крайно време нашите университети да започнат да работят по различен начин? Качеството на образованието предлагано в България е на доста ниско ниво, доста често се преподават отживели технологии от преди 10, 15 а понякога и от 20 и повече години. Масово преподавателите в БГ университетите нямат представа как се развива бранша – чисто технологично, пазара на труд в тази сфера да не говорим за възможностите за бизнес. Защо се държат такива хора? На кого помагат!? Не чакат ли просто да им мине времето до пенсия? Пълна скръб!
  Като почти всяко нещо в нашата държавица, ще се наложи да почакаме поне едно поколение… да продъжаваме да се борим да го променим, и да се надяваме.

  1. Мерси за коментара Влади. :) Аз съм съгласен, че университети ни са на ниско ниво за съжаление, обаче ако не ги променим ние, няма кой просто. Те са нормалното отражение на Българската действителност, но все пак ако искаме да имаме силна ИТ сфера, няма как без добри университети според мен.

 2. Ще се учудите колко предприемчиви млади хора има :) Най-големите проблеми на България са слабото образование (не само висшето, ами и средното) и малкият, ограничен пазар. Без тези 2 неща просто няма как дори и бегло да приличаме на Силициевата долина.

  За жалост и ще съм сред младите, които напускат България :(

  1. Все пак България е част от 500 мио човещко пространство, единен пазар, съвсем не малък.. Проблемът според мен е липсата на предприемаческа култура, липсата на самочувствие, недостатъчното владеене на езици, провинциялноста. Бидейки встрани от основни центрове на технологичната мисъл ние сме принудени да следваме другите. Единствено вибрантна култура на споделяне и чистоплътна конкуренция могат да стартират процеса по изграждане на среда за технологичен бизнес.. Аз, за разлика от теб, след 15 години навън бързам да се върна обратно и да започна европейски бизнес от София. Силикън вели не е модел за нас, то е продукт на други времена и реялности (познавам долината Санта Клара и Сан Франциско в детайли). Следя и идеята за технологичен парк в София и съм разочарован от начина, по който се гледа на нея от самите и организатори – да построим сградите, другото ще дойде. Ако г-н Президента иска да направи нещо, нека раздаде 20 мио евро на всички средношколци и студенти с техниччески умения и идеи, все една-две идеи ще станат най-малкото популярни. Как така учени от БАН ще определят кой проект става и кой не???

 3. Миро, интересна статия, ама леко негативна ми се струва. Наистина сме далеч от Silicon Valley, но не по всички точки ще се съглася. В София има добро ИТ образование. Знаеш за софтуерната академия на Телерик. Тя дава по-добро образование от повечето университетите по света. В София има будни млади и предприемчиви хора и две силни стартъп общества: StartItSmart и Startup-BG. Рисковото финансиране е слабо. Доколко София е хубаво място за живот е много спорен въпрос и много хора няма да се съгласят, че всичко е зле. Силна икономика и средна класа – ако гледаш локално няма. Ако гледаш глобално – има. Смисленият бизнес работи извън БГ. В силициевата долина също работят за навън – правят технологии за целия свят.

  Аз съм привърженик, че България ще стане силициева долина на Европа и има сериозно движение в тази посока през последните години.

 4. Цъкачи хахах, я хващайте мотиките и почвайте да работите истинска работа !Има толкова необработваема земя толкова много заводи полуразрушени ама вие едно си знаете цък цък цък и да създавате въздух .Една чаша не произвеждаме заради такива мързели всеки иска търговийка ,далаверка службица на заплата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *