Среща на студенти с ИТ професионалисти

Вчера (28.05.2013) във ФМИ се проведе едно много интересно мероприятиеСреща /панелна дискусия между студенти и професионалисти от ИТ индустрията. Идеята беше студентите от началните курсове да се срещнат с професионалисти и хора от индустрията, които са развили своята кариера и могат да им дадат ценни съвети. Основните теми, които дискутирахме, бяха:

 • Мотивация. Защо трябва да учим в университет? Важно ли е това е за кариера ни?
 • Как да си намерим работа в ИТ компания (включително стартираща)? Какви компании да търсим?
 • Какви възможности имат студентите за кариерно развитие?
 • Стажове в технологични компании.
 • Стартиране на своя компания.
 • и други

Голямо браво на организаторите – Мира и Мая, и водещите – Милена и Златина, които се справиха много добре. Първо – страхотна идея. Второ – успяха да съберат наистина доста интересни хора, които споделиха още по-интересни мнения. В това число преподаватели от ФМИ, хора от различни области на ИТ света (програмисти, QAs, дизайнери), съоснователи на startup компании, хора, били на стаж в Google, а дори и blogger-и. :)

Gurus

Според мен на студентите им допаднаха дискусиите. На мен ми допаднаха. “Допаднаха” е слабо казано. Мненията, които изразиха всички ИТ guru-та, бяха страхотни.

А нещо, което още повече ме зарадва, е, че за повечето от въпросите, които дискутирахме, може да намерите отговор тук, в Sofia Valley. Нещо повече, Мира от организаторите сподели, че статии от Sofia Valley са я мотивирали да направят това събитие. :)

Много ми се иска да цитирам някои от изказванията по време на дискусиите, но просто няма да успея да ги възпроизведа толкова добре. Затова ще разгледам въпросите, които интересуваха студентите, и материалите, които аз съм писал по въпросите.

Студенти

Въпроси от студенти

Кои предмети от университета реално се преподават на ниво, което е в крак с индустрията?

“До колко университетът ни подготвя за работата? По-конкретно – дава ли ни необходимите знания и базов опит, за да се справим евентуално на работното си място.” 

Моят отговор – “Какво ни дава университетът

Връзка с бизнеса

Участието на бизнеса в образованието – има ли съгласуване между нужди, прием и програма? Възможно ли е ИТ фирми да организират курсове в университета, които да се признават като хорариум?”

Тук нямам пост (но ще наваксам при първа възможност). Такива курсове се организират постоянно. Неформално от самите фирми, а по-скоро от група ентусиасти от дадена фирма. Хора, които са експерти от фирма Х по технология Y, правят курс “Програмиране с Y”. Това е честа практика във ФМИ. Тези курсове се признават като хорариум.

Специализация и магистри

Интересуват ме възможностите за магистратури в Европа, предпочитани университети, подходи при избиране на специалност и др.

Магистърски програми във ФМИ, възможности за ИТ развитие в България и извън нея.

По тази тема чакам с нетърпение една приятелка (ФМИ-иска), която завърши магистратура в Imperial College of London и сега следва докторантура, да се включи с един страхотен пост по темата.

Работа по време на следване

За или против съчетаването на работа и учение в ниските курсове ( 1,2,3 ) – може ли студент да се справя отлично и с двете?

Моят отговор – “Какво даваме и получаваме докато работим и учим.

Други въпроси

Очаква ли се пренасищане от кадри (за junior позиции, senior винаги се търсят) в някое направление в близките 5 години? Кои технологии са перспективни и кои вероятно ще западнат и няма да бъдат толкова търсени в близкото бъдеще.

Какви са техническите изисквания и необходимото ниво на опит с дадена технология за първата ти работа/стаж?

Как протича обикновено едно интервю и при последвало наемане какво ще представлява работното ежедневие?

Моите отговори и други полезни материали от дискусиите:

Студенти, целете се високо. Намерете подходящата за себе си фирма. Намерете подходящата за себе си технология. Създайте своята собствена компания и технология. Бъдете уникални със знанията, които имате. Не се задоволявайте с това да правите уеб форми за “ишлеме”. Бъдете нещо повече.
За повече информация може да следите събитието във Facebook или на сайта на ФМИ.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

4 comments

 1. Много добро събитие беше. Даже аз лично бях изненадан, че имаше такъв голям интерес от страна на студентите. По въпросите:

  “Очаква ли се пренасищане от кадри (за junior позиции, senior винаги
  се търсят) в някое направление близките 5 години? Кои технологии
  са перспективни и кои вероятно ще западнат и няма да бъдат толкова
  търсени в близкото бъдеще.”

  Моят отговор:
  http://atodorov.org/blog/2013/05/27/it-jobs-prediction-quality-engineering-devops-augmented-reality/

  “Интересуват ме възможностите за магистратури в Европа, предпочитани университети, подходи при избиране на специалност и др.”

  мога и аз да се включа с разказ за една интересна и една не-интересна специализация по Еразъм и какво се случи покрай това.

 2. Искам да кажа едно огромно ‘благодаря’ не само на организаторите на събитието, но и на хората които препредават ценната информация в този и вид, за да могат хора като мен неприсъствали също да се обагатят.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *