SVStartupsDifio

Този месец в новата рубрика “SV Startups” ще се запознаем с един много интересен startup проект и неговия основател. Проектът се казва Difio и се разработва от Александър Тодоров. Представянето ще е във вид на въпроси и отговори. Ще оставя Алекс да ви разкаже повече за себе си и проекта си.

Difio – Discover open source changes

"If an application works, any change in its libraries or the versions of those libraries can break the application." - virtualenv

Difio следи зависимостите (dependencies), използвани от вашите приложения, и ви показва, когато се появят нови версии. Можете да разгледате промените и да вземете по-добро решение дали да обновявате към новата версия, или не.

Защо тази идея?

Когато започнах да работя в PaaS (Platform as a Service) среда, много бързо установих, че пакетите, които използвам, се обновяват непрекъснато. Понеже всичко в cloud идва директно от upstream, нямаше информация за това какво е променено или е добавено в новата версия така, както комерсиалните Линукс дистрибуции предоставят подобна информация. Да не говорим за backward compatibility гаранции.

Реших да напиша собствено приложение, което да ми показва част от тази информация, за да минимизирам времето за тестване на всички нови версии, които се появяват, и да ми бъде по-лесно да следя всичките зависимости на програмите, които пиша.  Преди година, когато стартирах, не намерих друга подобна услуга и така се роди Difio.

Използвани технологии

  • Python, Django и Celery са основните компоненти на Difio.
  • Динамичната част на сайта се хоства в OpenShift – PaaS платформата на Red Hat.
  • Останалите страници на сайта са статичен HTML и се хостват в Amazon S3
  • Difio използва много и различни cloud услуги, предимно от Amazon Web Services: основните са SQS, S3, SES, CloudFront и EC2.

Фаза на развитие

Разработката на Difio стартира преди почти една година от малък екип. От юли 2012 има публична бета версия и всеки може да използва Difio. В момента услугата е все още безплатна и поддържаните езици (видове пакети) са Python, Ruby, Node.js, Perl, Java и PHP. За около година съществуване Difio е обработило над 10 000 анализа на нови версии.

Difio е в процес на разработка на нова функционалност и търсене на допълнителни справки и анализи, които могат да бъдат извлечени от промените в open source пакетите. Работи се и по установяване на бизнес модела, за да се въведе платена версия на услугата.

Инвеститори

Проектът е изцяло финансиран със собствени средства, които се харчат основно за cloud инфраструктура.

Контакти

http://www.dif.io
http://twitter.com/DifioNews
http://www.linkedin.com/company/2653059

Изгледи (screenshots)

appdetails
Приложение, което има налични ъпдейти

Кое ви харесва повече – табличен или графичен вид? Можете да видите и гласувате за новия графичен вид на http://dif.io/blog/2013/01/24/graphical-or-tabular-view-you-vote-we-code/.

api_diff
Изглед на функционалността API diff, която показва добавянето на нов метод и промяна дефиницията на клас.

В момента API diff е наличен само за Python. Кажете ни какви още езици ви интересуват или какви други идеи имате на http://www.dif.io/#ideas и ще ги добавим към Difio.

Основател – Александър Тодоров

Работя като програмист от близо 10 години, като повече от 5 са в сферата на QA. Пиша само на Linux, основно на Bash и Python и когато имам време, пращам по някоя кръпка за любимите си проекти с отворен код. По образование съм компютърен инженер, магистър от ТУ-София. Повече информация за мен може да бъде намерена на http://about.me/atodorov

Компания

Понастоящем съм подизпълнител в различни проекти чрез собствената си компания “Отворени Технологии България ЕООД” (www.otb.bg). Най-известният ми клиент е Red Hat, Inc. (www.redhat.com), за които работя като QA, а също така съм и техен reseller за България.

Освен с консултантска дейност фирмата ми работи като прокси компания, която разработва различни идеи и проекти (предимно мои), преди те да са станали самостоятелни.

Интереси (Технологии)

На първо място естествено Django. Все още не спирам да се изумявам колко е лесно да се правят добри приложения с тази платформа, въпреки че я ползвам от няколко години.

Хвърлям по едно око на Node.js и Clojure. Все още не бих тръгнал да пиша сериозно приложение с тях, може би защото не ме бива особено в писането на JavaScript или пък защото идвам от enterprise среда, където на новите технологии обикновено се гледа доста предпазливо.

От 2-3 години работя почти само в cloud и всичко там ми е интересно. Все още се появяват нови услуги и средата е много динамична. Сигурно не сте си представяли, че има поддръжка за COBOL, нали?

Контакти

http://www.linkedin.com/in/alextodorov
http://about.me/atodorov
@atodorov_
atodorov@nospam.dif.io

Надявам се, Difio ви е бил интересен. Очаквайте скоро още интересни български startup-и и проекти в рубриката SV Startups.