Телерик Академия – сезон 2013/2014

До сега не ми се беше случвало да пиша за един от най-интересните феномени от ИТ живота в Софийската долина – Софтуерната Академия на Телерик. И то не защото не е имало поводи. По-скоро защото не мислех, че трябва. До сега.

Софтуерната Академия на Телерик

За тези от вас, които не знаят какво представлява Софтуерната Академия на Телерик:

Академията на Телерик за софтуерни инженери е инициатива на водещата технологична компания Телерик. Академията цели да предизвика революция в образованието, предоставяйки безплатно, съвременно обучение на хиляди български курсисти. С над 36 специализирани курса в 13 направления и повече от 1 300 видео лекции, Академията на Телерик е най-мащабната инициатива за подготовка на софтуерни инженери в България. Само през учебната 2012-2013 година участие в обученията на Академията са взели над 12 000 човека (присъствено и онлайн).

Силно скептичен в началото

Академията стартира малко след като завърших Университета. За да съм напълно откровен, бях много силно скептичен към идеята по онова време. Та аз учих 4 години, за да стана програмист? Как така някой ще стане програмист за 1г? Разбира се, това не е единствената причина. В Университета учиш много повече, в много по-сериозни детайли и много разнообразни основи на програмирането, а и не само. Нещо, което според мен е много важно и решаващо за един успешен програмист/ИТ специалист. Докато в Академията се набляга основно на практиката и новите технологии.

Преди време бях писал и една статия на тема “Какво ни дава Университетът“:

 • Контакти и среда;
 • Начин на мислене;
 • Основи на Компютърните науки;
 • Автобиография;

Ако Академията даде тези предпоставки на своите студенти/курсисти, то определено, хората могат да станат успешни в своята кариера.

Дълго време си поставях и въпроса – “Програмирането – инженерна дисциплина ли е или занаят“. Днес все още не съм си отговорил. Но определено вярвам, че каквото и да е, с много четене, желание и добра среда, не е никакъв проблем всеки да го прави. Т.е. компетентността и знанията, които имаме са по-скоро резултат на нашето желание да ги придобием, а не задължително на нашето образование. Разбира се, това, че имаме образование в областта, означава, че сме имали достатъчно голямо желание да придобием знания. Което пък означава, че има голяма вероятност и да сме компетентни. :)

Оптимист сега

Академията доказа, че предоставя не лоша среда и успява да мотивира курсистите да се развият като успешни специалисти.

Сега вече осъзнавам колко много дава и колко много може да даде Академията на страната. ИТ секторът в България (и в цял свят) изпитва страхотен глад за кадри. По различни статистики и данни до 2 години (2015 г.) недостигът само в България ще стигне колосални цифри от рода на 20.000 човека. И докато Университетите, държавата, политиците и всички замесени по редицата успеят да коригират своите “програми”, то нищо чудно технологичната революция в света да свърши. Точно поради тази причина, Академията е феноменът в българската действителност, който може да издърпа целия сектор, а и цялата страна напред. Защото високите технологии и продуктите с висока добавена стойност са единственият шанс на една малка страна като нашата, да има добър стандарт на живот в бъдеще. А и как ще станем Силициевата долина на Балканите/Европа/Света, ако нямаме достатъчно ИТ специалисти?

Get ready for the #1 job in the Worlds. Become a Software Engineer.
Get ready for the #1 job in the Worlds.
Become a Software Engineer.

Също така имах възможността да работя с доста хора завършили Академията (да не кажа половината ни екип). И те, всички доказаха, че са много сериозни професионалисти и станаха успешни в своята кариера. Техните успехи ми доказаха, че реално Академията работи.

Но?

Естествено, че има но. Академията работи, тогава когато след тази 1 година обучение, курсистите продължат да учат, да работят и да се развиват на максимума на възможностите си. Никой не е станал супер програмист / ИТ специалист за 1 година. Далеч не. 1 година е достатъчна, за да се научат някакви супер тънки основи. Оттам нататък годините опит, много четене и много работа, евентуално биха изградили един курсист като сериозен професионалист.

Не се заблуждавайте, че 1 година обучение е достатъчна, за да станете Нинджа (използвам този термин, въпреки че не го харесвам :) ). Тази година е достатъчна, за да разберете колко много има да учите следващите 20-30 години. След 1 година обучение може да се каже, че се намирате в Shu фазата – conscious incompetence (осъзната некомпетентност).

За кого е подходяща Академията?

За студенти, които искат да развият своите практически умения в ИТ сферата. Много често се споменава, че Университетите не дават добра практическа подготовка на студентите (не съм напълно съгласен с това твърдение). Е, Академията е мястото, където ще получите практическа подготовка на доста високо ниво. Един вид ще направите първите стъпки в това да станете “* Нинджа“. (* – технология по ваш избор).

За професионалисти от други области, които искат да се преквалифицират. В момента ИТ секторът е в невероятен бум. Търсенето на хора е огромно в цял свят. И тази тенденция не е от скоро, не е и времена. Тя ще се задълбочава. Технологиите вече са огромна част от нашия живот и ще стават все по-голяма. А зад тези технологии стоят инженерите, които ги създават. А те са крайно недостатъчно. Това определено не може да се каже за всички други сектори. Затова, ако не сте щастливи, не намирате добра реализация или пък търсите разнообразие от сектора, в който работите, то определено Академията е вашият билет за преквалификация в ИТ сектора.

Как да кандидатствам?

Желаещите да се включат в Софтуерната академия трябва да предадат CV и мотивационно писмо на английски език до 30 септември на уебсайта на инициативата, http://academy.telerik.com/,  след което да се явят на входен изпит. Изпитът включва три компонента – информационни технологии, английски и IQ тест. На интернет страницата на Академията на Телерик, кандидатите могат да разгледат специално разработени материали за подготовка и примерни въпроси. Успешно представилите се ще започнат своето обучение.

Цялата картинка за Академията на Телерик.
Цялата картинка за Академията на Телерик.

Успех на всички желаещи да се включат. За повече информация следете Facebook страницата или сайта на Академията.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

12 comments

 1. Аз като ученик ходя само на алго срещите на School academy. От останалите няма смисъл. Пример: Среща за PhoneGap . 1. ден основи на HTML, 2. ден основи на CSS 3.ден създаване на PhoneGap приложение и работа с IDE-то. WTF?! Аз по средата на 3-я ден си тръгвам, за да хвана последния автобус за града, в който живея и буквално не научих нищо за PG. Аз вече имах опит с HTML и CSS и първите 2 дена бяха безсмислени за мен. Така са повечето срещи.

  1. Ми да беше разпитал някой преподавател за точната програма на лекциите.

   1. А най-лошото възможно нещо е да обвиняваш учениците. Ако някой ученик нещо не е разбрал – виновен е учителят. Ако някой ученик е объркан, или не е на правилното място – виновен е учителят.

    Този в когото е властта, трябва да поема отговорността.
    Например отговорността навреме да комуникира какво реално ще преподава.

   2. Тук не става въпрос за вина и отговорност, а за инициативността сам да се интересуваш от нещата, които биха били полезни за теб.

 2. Уви знанията съвсем не са достатъчни, както за да си добър писател азбуката съвсем не ти е достатъчна. Може да запознавате вашите курсисти с много технологии, но ако те нямат нужния начин на мислене, ако не могат да мислят алгоритмично поне, ако не разбират нищо от математика, нищо от хардуер, то тези ваши курсисти не стават за нищо. Те са просто повтарячи на това, което сте им показали. Ако трябва да направят нещо серизоно те ще се провалят. Съжалявам, но вашата академия не е “произвела” нито 1 програмист, просто е представила малко знания на голям кръг хора. Нищо повече.

  1. За първата част съм напълно съгласен.
   Втората, по-скоро не. Не забравяй, че си говорим за хора (нещо като теб и другите Pro-програмисти), които като такива, имат мозък в главите си и могат също да мислят, да се учат, да четат…Не си говорим за папагали все пак… :)

 3. За никой в София не е тайна, че “академията” е канал за евтина работна ръка за съпорт на телеришките продукти, които като гледам форумите с над 1 милион поста имат нужда от доста съпорт – само си представям какво става с тикети и мейли, сигурно стотици и хиляди съпорт рикуеста на ден. Не случайно реториката и в този блог (3000 лева на месец в София = $150,000 на година в Калифорния – което е смешно и си разлях сингъл-малт уискито докато го четох това) и Наков – “нормално е да се почне с 700-800 лева заплата) е в този стил.

  Не е и случайно и къде стои Телерик като заплати в ГлассДоор – на последно място с 2 и малко средно за девелопер. Предполагам бруто.

  http://www.glassdoor.com/Salaries/sofia-developer-salary-SRCH_IL.0,5_IM1016_KO6,15.htm

  Не знам дали знаете, но сте смеха на ИТ фирмите в България – нинджи, ламборгинита, каски, багери, навсякъде сте Но.1. Айде малко по-спокойно, а? Хайде VMWare и САП да са МАЛКО по-големи фирми, а? Хайде провери VERINT – не си ги чувал нали, ама правят един милиард и заплатите им в София са двойни на вашите.

  Пийте си валерианите в Телерик.

  1. Не знам колко плащат VERINT, но явно не са достатъчно, за поддръжка на сайта (виж прикачената снимка :) ).

   Иначе, за академията – аз също споделям мнението, че за 1 година не можеш да научиш някой да е програмист, но академията дава шанс на хората да придобият доста практически умения, поставя ги във високо-конкурента среда и им поставя добри цели. От тук нататък те, като големи хора, могат или да научат много или да не научат нищо…

   А за евтиния канал за набиране на съпорт – академията има 3 направления, от които само едното е съпорт. От останалите две завършват QAs и Devs. Може би не е тайно, но в Телерик е част от задълженията на всеки член на екипа да отговаря на клиентите по въпроси, свързани с продукта, разработен от екипа. Това отнема около час два на ден на QAs и Devs. Резултата е, че с малко усилие от всички се поддържат всичките тези форуми, които си видял. Освен това аз мога да кажа от собствен опит, че отговарянето на клиентски въпроси помага много при разработката на софтуер – все пак същите тези клиенти ще го използват и е добре да си запознат с проблемите им.

   Поздрави и може да почерпиш от малцовото уиски – и ние в Телерик пием :)
   Мирослав Н.

   1. Не знам как са ви обучавали вас в академията, но не си успял и една снимка да прикачиш. Би трябвало да знаеш, отговорил си на хиляди индийци във вашите форуми.

    Ей ти малко за Веринт, чети най-отдолу Fast Facts:

    http://verint.com/About/Company-Profile/company-profile/index

    Нищо особено, само 20 пъти по-големи от Телерик. Листнати в NASDAQ. Ама си нямат каски. Друго си е да работиш по РадРотатор и да отговаряш на Dharmesh Shah.

    Айде поздрави и умната, нинджи.

   2. Здравейте,

    не знам кой сте и с какво се занимавате, но също така и не разбрах какво точно искате да кажете с всички Ваши коментари. Защото, за съжаление, единствената информация, която успявате да предадете, е агресия, обида, липса на елементарно възпитание … а може би и завист??! А,да – и реклама на горепосочената компания. Искрено се надявам намеренията Ви, пишейки тези отговори да са били добри, но може би в бъдеще би било добре да намерите друг начин, малко по-възпитан и толерантен, да изразявате мнението си.

    Също така, бих Ви посъветвала да преразгледате количествата на “малтовото” уиски, които може би са Ви попречили да видите снимката в горния коментар.

    Поздрави и успешен ден!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *