Интерактивна страница на SV Index

SVIndex-140

Най-търсените езици за програмиране в България

SV Index показва кои са най-търсените езици за програмиране в България. Индексът е изграден на база колко обяви за работа има в страната към днешна дата, в които се споменава даден език за програмиране. Прочетете повече.

SV Index Dashboard

До този момент SV Index се публикуваше всеки месец в блог пост на Sofia Valley. Този начин на публикуване на данните е ОК, но в дългосрочен план не е особено удобен за проследяване на тенденциите – изменението в търсенето на различните езици за програмиране по месеци. Това доведе до създаването на SV Index Dashboard – интерактивна страница, която позволява да следите тенденциите и да разглеждате данните по по-лесен, удобен и най-вече интерактивен начин. Може да го разгледате тук. :)

Брой срещания по месеци

Първият чарт показва изменението на всички езици от SV Index по месеци. Данните са от началото на създаването на индекса. Това е може би най-интересният чарт от гледна точка проследяване на тенденциите. От легендата долу може да изберете кои езици да се виждат (и кои да не се виждат) – така чартът става по-изчистен.

Тенденции в търсенето на езици за програмиране в България.
Тенденции в търсенето на езици за програмиране в България.

 Исторически данни на SV Index

Втората част от Dashboard-а е насочена към детайлно разглеждане на всички индекси от неговото създаване насам. От падащото меню може да изберете конкретен месец, който ви интересува, и да видите стойностите в таблицата вляво. Вдясно съответно е чартът, показващ търсенето на езиците за програмиране през този месец. Ако някой език ви интересува по-конкретно, може да го изберете от таблицата, за да се отличи в чарта.

Dashboard-grid
Детайлна информация за SV Index през конкретен месец.

Технологията зад SV Index Dashboard

Разбира се, зад този Dashboard стои един мой нов много любим език за програмиране – JavaScript, както и еднa много интересна UI платформа, отново базирана на JavaScript. Преди няколко години едва ли щях да избера точно тази технология да направя подобен dashboard, а по-скоро Flash или Silvlieght. Но честно казано, се радвам, че сега имам възможност да направя нещо подобно супер бързо и лесно без нуждата от плъгин. Още повече, че се предполага, че това ще работи във всички browser-и, операционни системи и на всички устройства. Разбира се, подобен интерфейс – чартове, таблици и т.н. – не биха били възможни без сериозна UI платформа (освен ако не искаме да посветим година на това :) ). За тази цел аз използвам Kendo UI и съм наистина много приятно изненадан колко лесно се получава всичко. Освен чартовете и потребителския интерфейс – таблици, менюта и т.н., като цяло платформата се погрижи и за автоматичното зареждане на данните от JSON API в клауда. Т.е. цялото “програмиране” беше по-скоро “конфигуриране” и просто всичко проработи. А какво по-хубаво от това? :)

Това е само първата версия на SV Index Dashboard. Очаквайте скоро още много интересни данни, свързани с интереса на работодателите към различни технологии в страната.

Всякакви идеи и коментари за подобрения на SV Index и SV Index Dashboard са повече от добре дошли. :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *