5 правила да пишем по-добри интернет статии

В последно време ми прави все по-силно впечатление една тенденция – статиите/новините на основните български новинарски източници са слабо написани от гледна точка на интернет възможностите. Липсват каквито и да било линкове за повече информация, рядко са правилно структурирани и са трудни за сканиране и намиране на информацията, която търсим. Затова реших да споделя моите 5 правила за писане на по-добри интернет статии. Малко е странно програмист да критикува журналисти на тема писане на новини, но все пак ще пробвам. :-)

1. Много линкове

Колкото повече линкове, толкова по-добре. Когато статията (постът) е базирана на друга статия, доклад или новина, е жизненоважно да сложим линк към съответния материал. Много хора искат да прочетат нещо повече по темата и за тях ще е страхотно улеснение, ако предоставим линкове към максимално много материали. В България огромна част от интернет журналистите не спазват това правило. Много рядко може да се види статия/новина, която да има дори един изходящ линк. Ето и един пример (“Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС“) за липса на каквито и да било линкове. Новината хубаво е базирана на този доклад, но никъде няма линк към него. На мен ми е много интересно да видя цялата класация, също ми е интерсно да знам кой е изготвил доклада, какво е това  “Прозрачност без граници“ и т.н. Драги журналисти, ако предоставите линк към оригиналния материал, това няма да навреди на вас и на вашия сайт, напротив, ще ви е от ползавашият сайт ще се ползва с по-добро име. Читателите ви ще са по-щастливи и доволни от вас. Да не говорим, че броят изходящи линкове подобрява SEO-то на вашия сайт.

2. Лесен за сканиране текст

Интернет потребителите са затрупани от информация и в повечето случаи препускат през нея (сканират я), като основно търсят ключови думи, за които да се закачат. Ако не предоставим такива, просто ще отидат на друга статия. Малка е вероятността да прочетат целия текст, за да намерят евентуално това, което търсят. Затова е много важно да структурираме правилно статията си. Ето и няколко начина да подобрим структурата на своята статия:

  • Използване на подзаглавия (sub-headings). Най-добре е да са кратки и говорещи. Това ще даде добра насока на читателите.
  • Ако трябва да се изброи нещо, е най-добре да се използват листове (bullet lists).
  • Подчертаване на ключовите думи. Най-често чрез използване на различни стилове на шрифта – bold, italic.
  • Линковете също помагат за по-лесно сканиране на текста.
  • Използване на отделни параграфи, за да отделим различните точки от статията.

3. Кратки статии

За мен винаги е много трудно да преценя колко дълга трябва да бъде дадена статия. Обикновено се старая да е максимално кратка, но все пак да не е прекалено кратка. Важно е да е ценим времето на своите читатели (а те по подразбиране нямат такова), затова, колкото повече сбием информацията, толкова по-добре. За читателите е важно да получат максимално информация за минимално време. Така че, колкото по-кратка се получи статията ни, без да губим информация, толкова по-добре. Интересен доклад по темата – “Колко малко четат потребителите“.

4. Кратко и говорящо заглавие

Заглавието е половината статия/новина. Читателите обикновено сканират сайта ни (и много други), хвърляйки по един поглед върху списъка със заглавия. Единственият шанс потребителят да отвори съответната статия е заглавието да го грабне. Затова то трябва да е много говорещо, интересно, но също така и кратко. Ако е прекалено дълго, има шанс да изгубим потребителя и той даже да не прочете заглавието. Ето и малко повече информация за това как да пишем добри заглавия (Защо BBC пишат най-добрите заглавия).

5. Изчистен език

Прости, кратки изречения, които носят много смисъл. Тази техника отново помага за четимостта на текста, като намалява обема, прави текста по-консистентен, сбит и изпълнен с информация. От друга страна, интернет потребителите невинаги са високо образовани и използването на сложен език може да ги откаже да прочетат статията. Използването на прост, изчистен език, прости и добре познати думи също спомага и за по-лесното откриване на статията. Обикновено хората търсят по най-често използваните прости и популярни думи.

Писането на интернет статии е много по-различно от писането за останалите видове медии. Това е огромна наука, която Jakob Nielsen изучава с редица свои изследвания по темата. Горещо препоръчвам на всеки, който се занимава с писане на интернет материали (особено журналистите), да разгледа колоните му “alerbox” и “Writing for the Web. Освен нормалните правила за писане, като добро съдържание, правилна пунктуация и граматика, писането на интернет статии изисква и добро боравене с web възможностите – използване на линкове, структуриране на текста за сканиране, краткост и простота на изказа и много други.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *