10 правила за по-добър блог

По ирония на съдбата реших това да е първият ми блог пост след сериозна почивка от писане. Следват 10 от най-важните правила, които се опитвам да спазвам, когато пиша блог пост.

1. Не се оправдавайте.

“Не ми оставаше време да пиша”. “Имах много работа последните 3 месеца”. “Не бях в страната”. “Половинката ме заряза”. Това са страхотни оправдания, но просто ги задръжте за себе си. Да, вероятно някои от редовните ви читатели се питат и дори може би ги вълнува защо не сте писали 3 месеца. Но останалите 99.9% от хората не ги интересува. Това правило важи и за други оправдания, като – “Този пост го писах снощи от 1 до 4ч. сутринта, затова може да има някои грешки или неточности”. Оправданията са ужасно начало както за презентация, така и за блог пост.

2. Пишете по интересни теми.

Целта на вашия блог е да обогати хората, които го четат. Затова трябва да пишете ценно съдържание. Трябва да напишете нещо запомнящо се, интересно, оригинално, добре структурирано и най-вече информативно. Темата трябва да е интересна, както и самото съдържание на поста. Пишете оригинални постове. Хората искат да чуят вашето мнение, а не мнението на друг човек, маркетингови, флъфи постове или просто безличен текст. Стремете се да пишете повече постове, които не са временни и моментни. Оставете тази работа за новинарските сайтове. Когато постовете ви имат нещо оригинално и интересно и са достатъчно информативни, то хората ще го забележат и ще го оценят. Представете си, че говорите пред милиони хора, предполагам ще искате да им кажете нещо важно.

3. Пишете за това, в което вярвате. Бъдете себе си.

Когато пишете е по-добре да имате силно мнение по въпроса. Дори да пишете от яд е по-добре от безлично поднесена информация. Не се притеснявайте да споделите мнението си даже и да е прекалено силно. Силното мнение естествено ще доведе до силно противопоставяне от доброжелатели.  Най-добре игнорирайте троловете и хората, които в несъгласието си с вас достигат до крайности. Филтрирайте коментарите, които са вулгарни и неприятни като цяло. Те само дразнят ‘нормалните’ читатели и ги отблъскват от вашия блог.

Пишете за това, в което вярвате. Преди всичко е важно вие да сте доволни от написаното. Бъдете себе си.

Колкото по-искрен и отворен сте в писането си, толкова по-интересно ще е за хората да четат.

4. Разкажете история.

Блогът трябва да е личен. Блогът трябва да казва много за автора му. Хората искат да чуят лична история, личен опит, лични преживявания. Никой не му е интересно да чете суха материя, копирана от друг сайт. Един популярен блогър дори казва – “Пуснете кръв още в първото изречение“.

Например, преди време даже майка ми се възмути, че пиша толкова лични неща. :)

Този пост също не е случаен. Както се забелязва преди 4+ месеца загубих мотивацията си да пиша. Няма да се оправдавам защо я загубих (виж правило номер 1), но важното е, че отново се мотивирах. А каква по-добра тема от това да си припомня ‘как се пише’.

blog101

5. Пишете за хората.

Както се разбрахме, блогът е преди всичко ценно съдържание. Интересна информация, поднесена по добър и лесен за възприемане начин както от хората, така и от търсачките (машините). Но на първо място са хората. Блогът е да се чете от хора! Пишете и форматирайте съдържанието да е удобно за четене от хора. Не се подлъгвайте по дребнавите SEO “хитрини” като например – да слагате ключови думи тук там, за да се индексира по-добре, да линквате сайтове с висок рейтинг, които не са по темата и т.н. Вашите читатели са хора. Те четат ключовите думи, а не търсачките.

6. Но и мислете за ‘търсачките’.

Разбира се, за да се чете от повече хора, е добра идея да се “разбира” успешно и от търсачките. Но това по никакъв начин не трябва да пречи на четимоста от хората.

Аз не съм маркетинг или SEO специалист и няма да се впускам в подробности как най-добре да структурирате блога си, за да е максимално откриваем. Материали за това има предостатъчно в интернет. Все пак има няколко елементарни неща, които всеки трябва да знае:

 • Интеграцията с Facebook (и другите социални мрежи) е задължителна на много нива. 70% от трафика на SofiaValley идва от Facebook и това е нормално;
 • Изберете си чиста и минималистична (от HTML гледна точка) тема, по възможност да е HTML5 базирана;
 • Използвайте подходящи тагове и категории;
 • Използвайте ключови думи разумно, линковете към други ценни сайтове също са важни;
 • Размерът има значение (на постовете) ;)
 • Ако ползвате WordPress, има един плъгин, който може да ви свърши почти цялата SEO работа;
 • Четете Yoast;
 • Но не прекалявайте. Запазете автентичността на блога. Не се превръщайте в маркетингово оръжие тип techcrunch.

7. Пишете по правилата на интернет.

Огромна част от блоговете са много слабо написани от гледна точка на интернет възможностите. Липсват каквито и да било линкове за повече информация, рядко са правилно структурирани и са трудни за сканиране и намиране на информацията, която търсим. Тази тема вече я разисквахме веднъж, и затова само ще маркирам основните точки:

 • Много линкове;
 • Лесен за сканиране текст;
 • Кратко статии;
 • Кратко и ясно заглавие (до 5-6 думи);
 • Изчистен език;

За повече информация – “5-те правила да пишем по-добри интернет статии“.

8. Не се превръщайте в маркетинг блог.

Блогът трябва да бъде личен. Никой не харесва флъфи, маркетингови изказвания, прес релийзи, спонсорирано съдържание и т.н. Много е жалко, когато една компания, която има добър, успешен блог, реши да го превърне в маркетингово оръжие. Блогът е блог. Той е личното мнение, опит и желание на автора да сподели ценна информация. Блог = лично мнение  + ценна информация. Когато блогът загуби тази връзка между автора и читателя, то целият блог си губи смисъла.

Корпоративен блог, който просто публикува новини от компанията като нови назначения, нови продукти, снимки от тийм билдинг, пикник и т.н. е новинарска секция. Не е блог.

Корпоративният блог трябва да е насочен към читателите, а не към компанията. Важно е какво ги интересува читателите. Какви проблеми им решава на тях. Не съм сигурен, че информацията за ново назначение или як тийм билдинг е ценна за някой извън компанията. :)

9. Пишете редовно. Пишете много.

Много е важно да поддържате консистентен и редовен график за публикуване на нови постове. Аз се стремя(х) към 1 пост на седмица. И наистина има ефект. Читателите ви знаят какво да очакват. Подържате им интереса и усещат, че блогът е жив. Редовното писане остава много положително впечатление. Всички бяха много приятно изненадани от моя график (когато го имах:) ). Разбира се, ако имате възможност да пишете по-често, още по-добре. Важното е да пишете редовно и да нямате дупки от по няколко месеца, като мен например. Блогът на теория е нещо ‘между другото‘ и е много лесно да се ‘плъзнете‘ по наклонената плоскост на оправданията и да не пишете. Постарайте се да спазвате график. Пишете колкото можете повече. :)

10.1. Искате да кажете нещо – блог пост.

Винаги е по-добре да напишете блог пост, отколкото да НЕ напишете блог пост. :)

Имате мнение по даден въпрос? Някой ви пита нещо? Вместо да му отговаряте по e-mail, на лично съобщение във Facebook или да му пратите писмо в бутилка по река Искър, определено е по-добре да напишете блог пост. Както казва Scot Hanselman – човек има ограничен брой натискания на клавиши в живота си. Ценете ги. Много по-удачно е да напишете отговора на някой въпрос един път и това послание да достигне до много хора (дори двама си е 2 пъти повече), отколкото да пратите e-mail (или гълъб) и само един да го прочете.

10.2. Четете

Никой не се е научил да пише, без да чете. Четете много.  Четете всеки ден. Четете яки блогъри, които знаят как се блогва. Например:

Пишете. Коментирайте. Например какви са вашите правила за по-добър блог? :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

2 comments

 1. Scott Hanselman се пише с 2 броя букви “t” в първото име.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *