Надявам се в предходния ми пост да съм успяла да окуража много стартъпи да стъпят в Силициевата долина, макар и само за да усетят невероятния предприемачески дух там. Искам да споделя 10 полезни съвета, които научихме от опит или чрез хора, с които се срещахме. Всички те са свързани с извличането на максимален ефект от престоя ви в Долината.

1. Запълнете програмата си със срещи.

Започнете поне месец преди отпътуването си. Няколко начина, изпробвани от нас:

 • Запишете се за безплатни или символично струващи стартъп събития в meetup.com.
 • Пратете мейли на потенциални клиенти или партньори, както и експерти във вашата област (работещи в Долината) и ги помолете за среща. Учудващо, но много от тях отговарят. Ето една статия как да уговорите среща с много заети хора. :)
 • Трудно ставане в неделя в 6. Час и половина и 150 км по-късно участваме в доброволческа инициатива.
  Трудно ставане в неделя в 6. Час и половина и 150 км по-късно участваме в доброволческа инициатива.

  Участвайте в публични събития и дори доброволчески кампании в района.

 • Посещавайте сутрин или вечер фитнес центрове, където вероятно ходят предприемачи/инвеститори (според типа хора, които искате да срещнете). На някои от събитията се предоставят безплатни няколкодневни пропуски за такива центрове.

2. Подготвяйте се за срещите, за които имате профил на посетителите.

В сайта meetup.com имате възможност да разгледате профила на всеки, заявил участие в събитието. Набележете хора, към които проявявате интерес и се свържете с тях преди събитието, като напишете защо бихте искали да се видите. Преди и по време на лекциите, организирани от meetup.com винаги има много време за запознанства и разговори – така ще го използвате наистина пълноценно!

3. Намерете приятели или сънародници в Долината.

Срещнете се с тях, помолете те да ви насочат към техен познат от областта, в която работите. Българите в Долината са изключително отзивчиви (поне такъв беше нашия опит) и много от тях имат контакти или работят в големи компании.

4. Бъдете смели – свързвайте се с различни хора, независимо от позицията им.

Хората имат желание да помогнат, искат да са в час с всичко ново, включително и с вашия стартъп. Понякога внучката на човек, който потенциално няма нищо общо с вашия стартъп, се оказва работеща в компанията и на позицията, която ви трябва (реален случай :) )

5. Интересувайте се от бизнеса или нуждите на отсрещната страна.

Предоставяйте своите контакти, с готовност помагайте на другите, за да ви помогнат и те. Основно правило при срещите с нови хора е – дай, за да получиш. Предложете вие първи помощ и контакти.

6. Водете си записки, пишете последващи мейли, напомняйте за себе си.

На всяко събитие всеки участник говори с поне 5-6 човека. Много често хората, които са ви обещали да ви свържат с друг човек, може неволно да забравят за това. Ето защо е полезно да си водите записки веднага след събитието – кой с какво може да ви помогне, както и на кого вие сте обещали да помогнете. Свържете се с тези хора в LinkedIn, пишете последващи мейли и ги изпратете възможно най-скоро след събитието.

Един от символите на Сан Франциско - кабелният трамвай
Един от символите на Сан Франциско – кабелният трамвай

7. Посещавайте събития и уреждайте срещи из цялата Долина.

Ако искате програмата ви да е максимално запълнена, трябва да имате възможност да посещавате събития и да организирате срещи из цялата Долина, не само в Сан Франциско. Офисите на големите компании (Google, Facebook, eBay, VMWare и т.н), както и много интересни събития на meetup.com са именно в Долината (различни градчета на 70-80 км от Сан Франциско). Наемането на кола значително улеснява придвижването, макар че има вариант за придвижване и с влак.

8.  Резервирайте си хотел, където са основната част от срещите.

Ако повечето ви срещи и събития са в Сан Франциско, наемете си квартира/хотел там. Придвижването между Долината и Сан Франциско изисква доста време, особено в пиковите часове. Квартирата в Сан Фран е по-скъпа, но спестеното време оправдава допълнителния разход.

9. Планирайте от рано.

Всички разходи, включително и таксата за различни събития, са значително по-малки, ако се направи резервация месеци по-рано. Ако решите да търсите квартира чрез airbnb (вариант, който много хора ни препоръчаха), ще намерите доста по-изгодни цени и свободни места при ранна резервация.

10. Планирайте достатъчно дълъг престой.

Първоначалните ни намерения бяха да останем 2 седмици, впоследствие решихме да са 4. Въпреки това, имаше хора, с които не успяхме да се срещнем. От една страна, достигането до правилния човек може да отнеме 2-3 срещи с други хора. От друга, хората в големите компании са доста заети, пътуват, и могат да се срещнат с теб след седмици. За нас 4 седмици бяха оптимални.

Между срещите може да се пуснете по една от джогинг алеите на Сан Франциско :)
Между срещите може да се пуснете по една от джогинг алеите на Сан Франциско :)

Най-важният съвет е – бъдете отворени:

 • към обратна връзка;
 • към преживявания;
 • към учене.

Животът в Сан Франциско е различен, не липсваха премеждия. Хората, с които се срещнахме, бяха много различни – с едни ни беше комфортно да общуваме, с други бяхме притеснени. Но се учехме от всяка среща, от всяка грешка или успех, и прилагахме наученото в следващите срещи. В крайна сметка, именно това беше главния резултат от престоя – събраното знание, на базата на което да градим следващите си стъпки с Deed.
Надявам се повече хора от стартъп средите да имат възможност да стъпят в Долината. Ние ще се радваме да помогнем с каквото можем. Пишете ни на svetla [at] ideedit [dot] com и ilia [at] ideedit [dot] com.