2 седмици в Лондон

Както знаете, OfficeRnD бе избран от Лондонския акселератор фонд PiLabs. Набързо след като напуснахме Телерик, се наложи да стягаме куфарите за Лондон. Така започна нашето пътешествие от Софийската долина до Силициевото кръгово в Лондон (Silicon Roundabout). В този пост ще се опитам да пресъздам впечатленията ни от първите две седмици.

Акселераторът

За тези, които не знаят, акселератор е програма от около 3 месеца, която цели да помогне в първите стъпки на стартираща компания. Т.е. 13 седмици работите заедно с фонда и другите финансирани стартъпи в ‘откриването на себе си’. Т.е стартъпът се опитва:

  • Да намери product-market fit;
  • Да изгради продукт или поне сериозна концепция за него;
  • Да създаде бизнес модел, който да изглежда работещ и да го тества/валидира;
  • Да намери първите си клиенти;
  • Да направи добра презентация с точките по-горе, така че да wow-не и други инвеститори.

За нас програмата започна ударно. Първата седмица започнахме с 2 уводни дни, последвани от 3 днис по 10 срещи всеки ден с ментори.  Менторите са хората, които ще ни помагат да изградим смислен бизнес модел. Направихме 30 срещи за 3 дни с хора, които са повече от брилянтни. Например Chief Marketing Officer на Tesco, мениджъри на милиардни Real estate fond-ве, инвеститори, ангели, предприемачи от компании райзнали над 75 милиона паунда и какви ли не професионалисти от бранша. Някои от тях бяха доста остри и тежки, други толкова умни, че за 5 мин. ни направиха по-добър message, отколкото ние за 5 месеца…Като цяло интересен опит. :)

Офисът

Разбира се, офисът ни е Coworking space, на 5 мин пеша от въпросното кръгово в Shoreditch. С две думи Second Home е уникално място за работа. Когато правиш софтуер за дизайн на офиси и попаднеш в една от най-интересните офис сгради в света е много яко.

Пространството – перфектно планирано. Баланс между общи помещения, екипни помещения, зали за срещи, цветя, дори стаи с висящи градини, светлина, шум, вентилация, ресторант/кафене – всичко е много добре помислено и реализирано.

Хората – разбира се, както в повечето coworking пространства – са много интересни. Можеш да видиш и научиш супер много, само с няколко разговора с обитателите на пространството. Заобиколен си от предприемачи от цял свят, развиващи какви ли не щури идеи. Съседите до нас разработват технологии за виртуална реалност.

SecondHome

Животът в Лондон

Ние дойдохме 1 седмица по-рано, за да свършим 2 неща – да си намерим квартира и да си отворим сметки. Фейл. Това се оказаха много трудни задачи.

Жилище – който е живял в Лондон знае, че тук е доста популярно да си в споделен апартамент. Т.е. живееш с други хора, в нещо, което те си мислят е голямо жилище и плащаш куп пари за това. Ние решихме, че ще дадем малко повече пари, за да живеем близо до офиса. Първите ни огледи бяха потресаващи. Ужасни квартали, ужасни жилища на брутални цени. :) Няколко пъти вдигнахме лимита, докато всъщност стигнем до нещо, в което може да се живее нормално в него. Още ми е странно, като ми обяснят как това е адски голяма стая, има гардероб в нея, та дори и шкафче и поради тази причина цената е 800-900 паунда/месец (2500 лв.)…

Бизнес Сметка –  да си отвориш сметка в U.K. е още по-трудно. За да имаш сметка ти трябва адрес, а за да имаш адрес ти трябва сметка. Много интересно беше, когато в HSBC ме посъветваха да отида в Barkley’s, защото там е по-лесно да си отворя сметка…Оказа се, че е в пъти по-лесно да си регистрираш компания, отколкото да си отвориш сметка за нея.

Екосистемата

Все още ми е трудно да преценя дали Лондон е добро място за стартъп. Животът е прекалено скъп на всички нива. Всичко е прекалено скъпо, което за стартъп създава леко дискомфорт. Но и възможностите са огромни. Екосистемата е толкова жива, че дори само за 1 седмица можеш да се пренаситиш от възможности. Потенциалът за клиенти, инвестиции, партньори и всичко, което ти трябва, за да ти потръгне стартъпът е тук. И то в големи количества, лесно достъпно и концентрирано около въпросното кръгово. :)

Например нашата презентация бе базира на проучване на една от най-сериозните офис компании (Gensler), която се оказа, че е на съседната улица.

Old_Street_Roundabout_from_above_in_2012

За стартъпи реалността тук е може би просто бърз или мъртъв. Няма как да се размотаваш при такива разходи. Явно както и целият град е на забързани обороти, така и стартъпите трябва да се движат на шеста скорот. :)

Поздрави от Лондон.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *