Стажове в технологични компании

Тази статия предлага кратко обобщение, а ако се интересувате от повече практически детайли, можете да прочете пълната версия.

Стажовете за студенти в технологични компании набраха популярност през последните няколко години в България. Какво всъщност представляват тези стажове и какво може да се очаква от тях? На първо място е важно да се каже, че те се провеждат както в български, така и в чуждестранни компании. Радващо е да се види, че вече се провеждат и в нашата страна от поне няколко години и някои университети сътрудничат за представянето им пред студентите. Нямам личен опит с такива стажове при нас, а само странични наблюдения. Най-вероятно, както с много други неща, има добри и лоши примери. Би било добре, ако някой с опит може да сподели своите наблюдения.

internships

Смятам да обърна повече внимание на стажовете в чуждестранни офиси на софтуерни компании поради две причини. От една страна, имам повече опит с такива: до момента съм бил в Google, Microsoft и Nvidia, в офиси в Европа и САЩ, като софтуерен инженер и съм правил успешни интервюта с още няколко като Facebook и imo.im. От друга страна – за тях сигурно е по-трудно да се намери информация и по-конкретно как да се кандидатства като български студент. Затова се надявам статията да е полезна като пътеводител за всеки, който иска да научи повече и евентуално да пробва такова нещо. Ще се опитвам да говоря само за компании, за които имам информация, макар че предполагам, че има възможности в още много други международни компании.
Между другото, обикновено по-използвана е думата интерншип (internship), която най-вероятно не присъства официално в българския език, но се използва постоянно, ако човек кандидатства за такова нещо в чужбина. Та, какво представляват тези стажове? Предполагам, че това може да е много различно в зависимост от компанията. Все пак в тези, които са най-популярни и желани по света, форматът е доста подобен. Става дума за компании като Google, Microsoft, Facebook, Nvidia, IBM – все американски компании, които са доста известни в своите области, добре финансирани са и имат силни стажантски програми. Не е задължително да са само големи корпорации с по над 1000 служители. Например компания като imo.im също е наемала студенти от България, а imo.im е доста по-малка.

Най-често за програмистки позиции (като software development engineer, software engineer in test) компаниите търсят да наемат студенти, които учат в областта на софтуерното инженерство. По време на самия стаж всеки студент е част от съществуващ екип, назначава му се ментор и задачи, по които да работи. Винаги има период на навлизане в материята, но проектите са част от истинските продукти на компанията и стажантът се третира като истински служител. Е, разбира се, в допълнение към това от време на време го канят на разни събития, специално организирани за стажантите. А, и да не забравим – има и заплата, която е по-ниска от на постоянните служители, но за българските стандарти е много добра. Някаква идея за нивото на заплатите може да се получи от много места онлайн. Добавил съм и една връзка в ресурсите към дългата версия на тази статия. Там данните са малко неточни според мен, но дават идея за какво става дума.

Накрая стажантът получава оценка за работата си и в зависимост от нея може да получи оферта да се върне за още един стаж или направо за постоянна позиция. Това зависи от това колко учене му остава.

Един мит, който бих искал да разбия, е, че стажантите трябва да имат специализирани знания в зависимост от компанията. Например някои смятат, че в Nvidia стажантите трябва да разбират от компютърна графика. Или че един стажант не може да работи по Google Search, ако не е специалист по извличане на информация (information retrieval) и т.н. Всъщност най-често стажантите не са специалисти в никаква конкретна област, което може да се очаква от някой, който е все още в университета. Може би изключение са някои докторанти, за които се очаква да специализират в дадени области.

В пълната версия на статията ще спомена повече за процеса по кандидатстване, накратко какво се изисква на интервютата и как да се подготвим за тях. В нея искам да разгледам по-подробно няколко аспекта на стажовете, които описвам, за да стане по-пълна картината и да станат по-ясни ползите и негативите от един стаж. Накрая има и някои допълнителни полезни ресурси.

За завършек, наскоро видях, че лятото на тази година ще излиза дори игрален филм за стажовете в Google, за който компанията е съдействала. Интересно е доколко ще пресъздадат правилно истината. Трейлъра можете да видите тук.

By Anton Dimitrov

Наскоро завършил магистратура в EPFL. С опит като програмист и ръководител на екип в няколко технологични компании. В момента работи по www.seclive.com.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *