По пътя на програмиста

Все повече се hype-ва факта, че програмирането е важно и трябва да се учи. Все повече се говори за огромния недостиг на кадри за IT индустрията в страната, а и в цял свят.

Благодарение на прогнилото държавно образование, в България изникват много алтернативи за придобиване на тези умения. Един непълен списък:

При толкова голямо предлагане, искам да кажа няколко много важни правила, които биха ви били полезни, ако сте решили да тръгнете по пътя на програмиста:

Пътят на програмиста е дълъг и труден. :)
Пътят на програмиста е дълъг и труден, затова изберете внимателно превозното средство, с което ще тръгнете по него. :)

1. Качество

Ако си плащате за даден курс, изисквайте качество! Много лесно може да попаднете на курс, където нивото е средно заради всички, които са се записали. Ако предимно слушате лекции и не се чувствате достатъчно ангажирани – значи си губите времето и сте дали едни пари на вятъра! Когато хората спрат да изискват качество от обучението си, пътят към държавното образование е бърз.

2. Изисквайте от себе си

Второто важно нещо е да изисквате от себе си! Плащането на дадена такса и присъствието на занятията, не ви гарантира по никакъв начин, че ще се научите. Нито ще направи процесът по-лесен.

Ако не сте отговорни пред себе си, няма да се научите. И пак ще си загубите времето.

3. Бъдете отворени за различни технологии

Ако ви евангелизират дадена технология твърде много – не се хващайте. Добрият програмист трябва да може да прави трезва преценка, коя технология за какво е добра. Всеки има предпочитания, (Аз например, евангелизирам JavaScript и NodeJS), но трябва да сте Open-minded. По света има страшно много интересни и полезни технологии. Не бъдете коне с капаци.

4. “Ship or die”

“Ship or die” мантрата е много полезна. Преведена грубо на български, означава – “Пусни нещо в употреба или не се захващай изобщо”

За да се научите, трябва да пишете код и да създавате продукти. И още една стъпка напред – трябва да карате други хора да гледат и ползват създаденото от вас.

Ако само слушате лекции, нещата няма да се получат. Ако дадената институция не ви предлага нещо повече от лекции и домашни – замислете се дали не трябва да търсите по-добра алтернатива.

5. Забавлявайте се

Забавлявайте се! Това е най-важното. Ако ви е приятно да създавате софтуер, ще станете много добри в това.

6. Теорията е важна

И като за финал – теорията е важна. Теорията е като здравословното хранене. Резултатите не идват веднага, изглежда неприятно и като цяло – ненужно. Аз си се храня и ми е вкусно, защо пък трябва и да е здравословно? В началото няма да ви трябва много теория, но ако имате възможност да разберете някоя концепция (Или някой да ви я обясни много добре) – не я изпускайте.

С времето, качествените теоретични натрупвания ще доведат до практически количествени изменения.

Успех на всички, които ще се учат и ще създават!

By Radoslav Georgiev

Радо, по-известен като РадоРадо, е предприемач-програмист (това е като warrior-mage), който се интересува от всичко свързано с технологии, разработка на софтуер, преподаване, автоматизиране и подобряване на образованието. В момента работи по Хак България - интензивна 6 месечна програма, чрез която хората придобиват нужните практическите умения, за да създават софтуер и да са конкурентни на пазара.

2 comments

  1. Ето едно интересно четиво по темата – http://norvig.com/21-days.html – на кратко, добър програмист (или друг специалист) се става за около 10 години. Тези от нас, които са по-дълго време в индустрията могат да потвърдят.

    Имайте го в предвид, когато решите да ставате програмисти. Не е лесно, но след десетина години, когато се достигне ниво senior, principal или по-нагоре ползите и заплащането почват да нарастват значително повече от количеството на вложения труд.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *