Бета закуска с Cluserize

Betabreakfast

Отне ми повече от една година да се наканя да посетя ежеседмичното събитие – Бета Закуска (betabreakfast). Но днес (04.09.2014) се случи.

Betabreakfast е регулярно събитие (закуска очевидно), което се провежда в Betahaus, co-working space в София. Всяка седмица различен екип представя неговата идея (startup) пред хората дошли на закуската. Целта е екипът да представи идеята си, да събере обратна връзка, да се запознае с интересни хора и разбира се да изпият по едно кафе с кроасан.

Обстановката е доста неформална, неангажираща. Това не е реално пичване (pitch) на идеята. Хората не правят презентация, не ти продават идеята си. По-скоро е ‘приятелски’ разговор с насока – ‘Идеята’. Целта не е само презентаторите да съберат обратна връзка, но също така и слушателите да зададат интересни въпроси към вече стартиралите предприемачи и по този начин да си отговорят на техни въпроси и проблеми. Например “Как те са решили еди кой си проблем?”. “Защо са избрали тази технология?” и т.н.

Clusterize

Тема на днешната закуска беше един от последните стартъпи в Долината – Clusterize. Няма да навлизам в детайли за самата идея, може да прочетете повече за Clusterize от Крис Георгиев тук. Само ще спомена, че става дума за мобилно приложение, което агрегира и класифицира събития (от Facebook) и ти позволява да откриеш събития на база какво посещават/организират твоите приятели и като цяло какви събития се организират покрай теб.

Access the best events nearby, wherever you are.
Clusterize

100% Скептичен

За да съм напълно честен, нямаше как да съм по-скептичен към подобна идея. Като видях, че дори е била финансирана си казах – Това не може да е истина. Защо някой ще финансира поредния опит за eventing приложение, когато има Facebook и още няколко десетки хиляди startup-а от цял свят (включително и България), които стартират със страшната визия – “Сега ще променим света! Хайде да направим ‘Новия Facebook’, какво ще кажете за event discovering мобилно приложение?” Такъв тип мобилно приложение, за мен, е точно толкова революционно колкото и ‘Todo/Tasks/Notes приложение’ (въпреки че света продължава да ‘иновира’ и в тази насока).

100% Убеден в успеха им

Зареден на максимум със скептицизъм, отидох да чуя каква ‘революция’ ще предложат момчетата от Clusterize (Никола Иринчев, Георги Стоянов, Георги Атанасов, Димитър Николов). Но както се досещате, щом пиша за това, явно успяха да ми продадат идеята. Бях доста приятно изненадан. Ето защо:

  • Екипът е супер свеж. Момчетата са много надъхани и най-важното силен колектив.
    • Разбират много добре с какво са се захванали от технологична гледна точка – въпреки, че звучи лейм, не е толкова лесна задача да backup-неш Facebook event-ите. :) В същото време да ги клъстаризираш, категоризираш и то на различни езици. Ползват някой интересни алгоритми базирани на Изкуствен Интелект. (Малко ми напомня на SV Index, като цяло). :)
    • Имат много енергия, което определено е важно за един стартъп.
  • Знаят с какво са се захванали. Успели са да уловят слабостите на своите конкуренти, включително и Facebook. Т.е. да се позиционират там, където реално има смисъл, а не да се борят със самия Facebook.
  • Ориентирали са се добре в кои страни да се позиционират в началото – България е ясно, но изборът на Холандия (и Амстердам) е доста хитър за развитие на events система. Респект.
  • Имат визия и стратегия, поне на пръв поглед, как да се развиват и на къде да се насочат. Практикуват Customer Driven Development (The 4 Steps to Epiphany) – целят се към по-малко потребители в началото, но по-качествени, които да им дадат полезна обратна връзка, за да се насочат в правилната посока.
  • Идеята вече работи! Много интересно беше, че реално една от посетителките на закуската беше научила за събитието ‘betabreakfast’ реално от Clusterize през неин приятел. Т.е. Clusterize и е помогнало да намери събитие за Clusterize. Малко inception, но очевидно приложението и е помогнало да открие нещо, което е в нейните интереси.
  • Имат не малко реални потребители. Успели са дори да стигнат до челните места в Social категорията на Apple и Android App Stores.

Това доказва, че силен екип може да се справи дори и с много тежка конкуренция на реално пренаселен пазар, доминиран от най-големите компании в света. Стискаме палци на момчетата от Clusterize да се преборят със сериозната конкуренция на event discovery мобилните приложения и да създадат продукт, който се ползва и решава реални проблеми. :)

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *