Автобиографията е най-важният документ, описващ нашата кариера. Това е нашият професионален живот събран в една-две страници. Автобиографията е ключът към евентуалната ни нова работа. Така погледнато, е важно тези няколко странички да са добре написани, хубаво структурирани и да съдържат най-важната информация за нас. Нито повече, нито по-малко.

1. Забравете за шаблоните

Интернет е пълен с какви ли не шаблони на автобиография (CV) – европейски, американски, сигурно и руски шаблон има. Но защо бихме искали да вкараме своя живот, който се предполага, че е интересен и различен, в шаблон? Според мен не искаме. Аз не искам. На мен не ми харесва да чета автобиография по шаблон. Всичко в нея е предвидимо, скучно и еднообразно. Представете си, че получите 100 CV-та, всичките по шаблон. Как ще запомните някое от тях? Аз няма. Ще запомня това, което е различно. Изберете си формат, който ви подхожда, който е интересен, но същевременно е чист и ясен. Без прекалено екстравагантен дизайн.

2. Какво да включим

  • Лични детайли – има, разбира се, някои задължителни детайли като име, email и телефон. Но същевременно и доста неважни, както и някои нежелателни – например снимка, дори възраст, различни социални профили, които нямат много връзка с професионалната ви кариера и т.н. Разбира се, такива, които имат връзка, може да ги добавите. Например може да включите stackoverflow, github или други професионално насочени акаунти, ако имате.
  • Образование – основен елемент, естествено. Включете и допълнителните квалификации/курсове/сертификати, които имате, ако са значими за съответната длъжност.
  • Предишен опит – наблегнете не просто на компаниите, в които сте работили, а и какво сте постигнали в тях.
  • Постижения – ако се занимавате с други, извънработни проекти, участия и постижения, също е полезно да ги напишете. Да кажем, пишете статии в някой популярен блог, като Sofia Valley. :)
  • Умения – избройте най-ценните умения и знания, които имате. Но не прекалявайте – никой няма всички знания на света и никой не очаква вие да ги имате. Например, ако сте карали курс “Програмиране с Python” и сте виждали как изглежда код, написан на този език, не значи, че трябва да присъства в автобиографията ви като нещо, което знаете.
  • Интереси – въпреки че аз по-скоро не бих ги включил, ако имате желание, може да напишете някои от по-странните и отличителни интереси, които имате.

3. По-малко е повече

Или какво да НЕ включим.

Трудно ще накарате някой да прочете CV, по-дълго от 1-2 страници. Това за мен е абсолютният максимум. А дори и да го прочета, трудно ще запомня повечето неща написани вътре. Затова е важно да напишете малко, но точно и запомнящо се съдържание. Нищо повече от това, което е необходимо. Всяка несвързана информация само отмества вниманието. Например, ако кандидатствате за програмист – не мисля, че ме вълнува дали имате шофьорска книжка за А, B или C категория.

Бъдете кратки, точни и ясни.

4. Форматиране

Няма нищо по-лошо от зле форматирано CV. Това издава много за вас. Та ако не може да подредите и форматирате правилно основния документ, с който се представяте пред света, направо не искам да знам как ще си свършите работата. Обърнете сериозно внимание на:

  • Подредба – заглавия, подзаглавия и хедъри;
  • Използвайте списъци (bullet lists) и други форматиращи елементи;
  • Наблегнете на ключовите думи;
  • Типография – изберете си хубав и четим шрифт.

Може да прегледате и поста ми “Как да пишем по-добри интернет статии.” Правилата са доста сходни.

5. Език и граматика

Форматирането е важно, но езикът, изказът и граматиката са още по-важни. Задължително всякакви правописни и пунктуационни грешки ще направят ужасно впечатление. Съответно човекът, който ви чете автобиографията, вместо да се възхити на успехите, които сте постигнали в кариерата си, ще се чуди как може да допуснете такава правописна грешка. Помолете вашите приятели да я прегледат и редактират, преди да я пратите. (Благодаря ви, приятели, за това, че ми помагате с редакцията на Sofia Valley. :) )

Изказът е хубаво да е достатъчно прост и лесно разбираем, без особено сложни конструкции или жаргонни изрази.

6. Внимавайте с “обективното” мнение за себе си

Много често опитите да дадете обективно мнение за себе си по-скоро изглеждат странни. Понякога звучат “страхотно”, но всъщност нищо не казват. Само отместват вниманието от важната информация. Като цяло внимавайте какво казвате за себе си. Някои неща е по-добре другите да ги кажат за вас. :) Може да прочетете статията на Jeff Haden по темата. Например – “I’m self-motivated, highly professional and passionate developer. I’m also incredibly inovative and creative person. I love being part of a team too.”  Тези изречения звучат “страхотно”, но всъщност нищо не казват.

Не преувеличавайте. Избягвайте този тип клиширани изрази и уж обективно мнение за себе си. Оставете другите сами да видят тези ваши качества, след като започнете работа.

7. Избягвайте снимките

Не е нужно бъдещият ви работодател да знае как изглеждате още преди интервюто. Въпреки че най-вероятно ще провери всички ваши профили в социалните мрежи, така че е доста е вероятно да се натъкне на ваша снимка. Освен ако не си скриете добре профилите. И да, внимавайте какви следи оставяте в интернет, защото “ние сме това, което харесваме“. Ако автобиографията ви казва едно, а профилите в мрежите показват друго, не е много добър знак. :)

8. Насочете се към определен работодател

Проучете компанията, в която кандидатствате. Напишете своята автобиография специално за тази конкретна компания. Това може да стане като просто насочите опита, уменията и качествата си в посока, в която биха били полезни за конкретната компания. Например как вие ще се включите в екипа? С какво вашите знания ще допринесат за успеха на компанията? Насочете CV-то си в тази посока. Обикновено супер шаблонните автобиографии (такива, които правите веднъж и пращате на всички работодатели) не оставят сериозно впечатление.

9. Самочувствие

От вашето CV трябва да лъха позитивно мислене и самочувствие. Ако вие самите не си вярвате и сте несигурни в познанията си, как ще накарате потенциалния си работодател да ви се довери? Дори и да не сте най-големият експерт на света, е важно да вярвате в собствените си умения и най-вече да знаете какво знаете и какво не знаете. Разбира се, не прекалявайте със самочувствието. Бъдете искрени.

CV

Много ще се радвам да чуя и вашите препоръки и съвети за писането на добро CV.

А след като напишете най-яката автобиография, не забравяйте, че трябва да се подготвите за интервюто още повече.