9 правила за писане на по-добра автобиография

Автобиографията е най-важният документ, описващ нашата кариера. Това е нашият професионален живот събран в една-две страници. Автобиографията е ключът към евентуалната ни нова работа. Така погледнато, е важно тези няколко странички да са добре написани, хубаво структурирани и да съдържат най-важната информация за нас. Нито повече, нито по-малко.

1. Забравете за шаблоните

Интернет е пълен с какви ли не шаблони на автобиография (CV) – европейски, американски, сигурно и руски шаблон има. Но защо бихме искали да вкараме своя живот, който се предполага, че е интересен и различен, в шаблон? Според мен не искаме. Аз не искам. На мен не ми харесва да чета автобиография по шаблон. Всичко в нея е предвидимо, скучно и еднообразно. Представете си, че получите 100 CV-та, всичките по шаблон. Как ще запомните някое от тях? Аз няма. Ще запомня това, което е различно. Изберете си формат, който ви подхожда, който е интересен, но същевременно е чист и ясен. Без прекалено екстравагантен дизайн.

2. Какво да включим

 • Лични детайли – има, разбира се, някои задължителни детайли като име, email и телефон. Но същевременно и доста неважни, както и някои нежелателни – например снимка, дори възраст, различни социални профили, които нямат много връзка с професионалната ви кариера и т.н. Разбира се, такива, които имат връзка, може да ги добавите. Например може да включите stackoverflow, github или други професионално насочени акаунти, ако имате.
 • Образование – основен елемент, естествено. Включете и допълнителните квалификации/курсове/сертификати, които имате, ако са значими за съответната длъжност.
 • Предишен опит – наблегнете не просто на компаниите, в които сте работили, а и какво сте постигнали в тях.
 • Постижения – ако се занимавате с други, извънработни проекти, участия и постижения, също е полезно да ги напишете. Да кажем, пишете статии в някой популярен блог, като Sofia Valley. :)
 • Умения – избройте най-ценните умения и знания, които имате. Но не прекалявайте – никой няма всички знания на света и никой не очаква вие да ги имате. Например, ако сте карали курс “Програмиране с Python” и сте виждали как изглежда код, написан на този език, не значи, че трябва да присъства в автобиографията ви като нещо, което знаете.
 • Интереси – въпреки че аз по-скоро не бих ги включил, ако имате желание, може да напишете някои от по-странните и отличителни интереси, които имате.

3. По-малко е повече

Или какво да НЕ включим.

Трудно ще накарате някой да прочете CV, по-дълго от 1-2 страници. Това за мен е абсолютният максимум. А дори и да го прочета, трудно ще запомня повечето неща написани вътре. Затова е важно да напишете малко, но точно и запомнящо се съдържание. Нищо повече от това, което е необходимо. Всяка несвързана информация само отмества вниманието. Например, ако кандидатствате за програмист – не мисля, че ме вълнува дали имате шофьорска книжка за А, B или C категория.

Бъдете кратки, точни и ясни.

4. Форматиране

Няма нищо по-лошо от зле форматирано CV. Това издава много за вас. Та ако не може да подредите и форматирате правилно основния документ, с който се представяте пред света, направо не искам да знам как ще си свършите работата. Обърнете сериозно внимание на:

 • Подредба – заглавия, подзаглавия и хедъри;
 • Използвайте списъци (bullet lists) и други форматиращи елементи;
 • Наблегнете на ключовите думи;
 • Типография – изберете си хубав и четим шрифт.

Може да прегледате и поста ми “Как да пишем по-добри интернет статии.” Правилата са доста сходни.

5. Език и граматика

Форматирането е важно, но езикът, изказът и граматиката са още по-важни. Задължително всякакви правописни и пунктуационни грешки ще направят ужасно впечатление. Съответно човекът, който ви чете автобиографията, вместо да се възхити на успехите, които сте постигнали в кариерата си, ще се чуди как може да допуснете такава правописна грешка. Помолете вашите приятели да я прегледат и редактират, преди да я пратите. (Благодаря ви, приятели, за това, че ми помагате с редакцията на Sofia Valley. :) )

Изказът е хубаво да е достатъчно прост и лесно разбираем, без особено сложни конструкции или жаргонни изрази.

6. Внимавайте с “обективното” мнение за себе си

Много често опитите да дадете обективно мнение за себе си по-скоро изглеждат странни. Понякога звучат “страхотно”, но всъщност нищо не казват. Само отместват вниманието от важната информация. Като цяло внимавайте какво казвате за себе си. Някои неща е по-добре другите да ги кажат за вас. :) Може да прочетете статията на Jeff Haden по темата. Например – “I’m self-motivated, highly professional and passionate developer. I’m also incredibly inovative and creative person. I love being part of a team too.”  Тези изречения звучат “страхотно”, но всъщност нищо не казват.

Не преувеличавайте. Избягвайте този тип клиширани изрази и уж обективно мнение за себе си. Оставете другите сами да видят тези ваши качества, след като започнете работа.

7. Избягвайте снимките

Не е нужно бъдещият ви работодател да знае как изглеждате още преди интервюто. Въпреки че най-вероятно ще провери всички ваши профили в социалните мрежи, така че е доста е вероятно да се натъкне на ваша снимка. Освен ако не си скриете добре профилите. И да, внимавайте какви следи оставяте в интернет, защото “ние сме това, което харесваме“. Ако автобиографията ви казва едно, а профилите в мрежите показват друго, не е много добър знак. :)

8. Насочете се към определен работодател

Проучете компанията, в която кандидатствате. Напишете своята автобиография специално за тази конкретна компания. Това може да стане като просто насочите опита, уменията и качествата си в посока, в която биха били полезни за конкретната компания. Например как вие ще се включите в екипа? С какво вашите знания ще допринесат за успеха на компанията? Насочете CV-то си в тази посока. Обикновено супер шаблонните автобиографии (такива, които правите веднъж и пращате на всички работодатели) не оставят сериозно впечатление.

9. Самочувствие

От вашето CV трябва да лъха позитивно мислене и самочувствие. Ако вие самите не си вярвате и сте несигурни в познанията си, как ще накарате потенциалния си работодател да ви се довери? Дори и да не сте най-големият експерт на света, е важно да вярвате в собствените си умения и най-вече да знаете какво знаете и какво не знаете. Разбира се, не прекалявайте със самочувствието. Бъдете искрени.

CV

Много ще се радвам да чуя и вашите препоръки и съвети за писането на добро CV.

А след като напишете най-яката автобиография, не забравяйте, че трябва да се подготвите за интервюто още повече.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

8 comments

 1. Хубава статия, само не знам, защо е толкова лоша идея да се сложи една подходяща (наблягам на подходяща) снимка? Хора, които са физиономисти ще запомнят по-лесно информацията за даден човек, като я свържат с лицето му. Аз лично предпочитам да има снимка.

  И един съвет от мен към хората, които нямат подходящ имейл, с който да кандидатсват – ако имейла ви е нещо от рода: “sisto_pisito@…” или “vanko_pi4a@…”, крайно време е да си направите някой друг, който да звучи малко по-сериозно :)

  Поздрави,
  Станислав.

  1. Здрасти,
   Благодаря за коментара. Супер важно е това за имейл…определено. :)
   А за снимката – ами да, спорен е въпросът. Според мен не е препоръчително да има, защото това е субективна информация (как изглеждаш), която само може да подведе хората, които преценяват кого да поканят на интервю. Хората имат навика да се влиаят от такива външни фактори… Аз честно казано съм 50-50 за това правило. :)
   Поздрави Миро М

  2. По принцип даване на рожденна дата, пол (това трудно може да се избегне ако човек има българско име и особено фамилия), семеен статут, снимка и т.н. трябва да се избягва, защото работодателите могат да те дискриминират и отпишат поради всеки признак, който им хрумне, който всъщност не представлява важност за позицията за която кандидатстваш.

   По-добре да те оценят на хартия и според качествата ти, отколкото да те съдят по външния вид, пола и семейният статут дали си им приятен за позицията.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *