Преди месец двама души от екипа на Deed се завърнахме от Силициевата долина. Беше краят на нашия едномесечен престой, през който трябваше да си отговорим на въпросите – има ли бъдеще нашият нов продукт в компаниите, къде точно и как.

Това е стъпка, която малко стартъп компании в България предприемат. Най-вече заради големия разход и непредвидимия резултат от подобно начинание. Бих искала да разкажа малко повече за нашия опит.

Deed

Deed е инструмент за мотивиране, сплотяване и ангажиране на екипите в една компания. Чрез редовни, малки и ефективни дейности, формулирани като предизвикателства към екипа, може да:

 • подобрите комуникацията;
 • сплотите екипа;
 • да улесните споделянето на опит и участието на екипа в процесите на вземане на решение;
 • да реализирате зелени, доброволчески и други кампании.

Идеята за продукта се формира в началото на миналата година. Миналата есен получихме acceleration финансиране от фонда LauncHub, което значително ускори работата ни, даде ни достъп до ментори, много контакти с други предприемачи и потенциални клиенти. След редица промени на начина на приложение на продукта – минахме през предизвикателства между крайни потребители, маркетинг приложение – се установихме в ниша, в която според нас продуктът намира най-добро приложение – създаването на ангажиран и сплотен екип в компаниите.

Deed в Силициевата долина

След няколко пилотни проекта в тази насока и получена обратна връзка остана обаче въпросът – доколко опитът ни в България е валиден и за останалия свят? Все пак планираме Deed да се продава и извън границите на родината.

san_fran_fogРискувайки последната част от финансирането и изглеждайки доста наивни за мнозина, решихме да заминем за Силициевата долина, за месец. Време, което според някои беше малко, според други – много, а според нас – максимално уплътнено. С много срещи – с големи и малки компании (Google, VMWare, Volunteers for Outdoor California, Bay Area teambuilding и др.), с хора на различни длъжности – от офис администратори и мениджъри “Човешки ресурси” до управители. Между срещите посещавахме различни събития и лекции, почти безплатни обучения по ефективна комуникация и ораторски умения, вместо да посетим Гей парада, прокарвахме пътеки в гора на доброволчески начала и 40- градусова жега (едно от потенциалните приложения на Deed e ангажиране на екипите в доброволчески дейности).

С Кати Мойер - изпълнителен директор на V-O-Cal (Volunteers for Outdoor California)
С Кати Мойер – изпълнителен директор на V-O-Cal (Volunteers for Outdoor California)

Oсвен трупане на умения целта ни беше запознанство с хора от предприемаческите среди – за да представим продукта на тях и да получим обратна връзка или да ни свържат с компании с потенциален интерес към Deed. Изминавахме стотици километри на седмица, из цялата Долина.

Вечерта след срещите и събитията идваше ред на свързването в LinkedIn – мейли, с които благодарим за запознанството, обобщаване на разговорите във вътрешния ни портал и комуникиране на възникнали задачи с екипа в България. Евентуално малко разпускане с балканска музика – обитавахме стартъп къща в центъра на Сан Франциско заедно със сърби и словенци.

Накратко – натоварено. С много информация, впечатления и емоции.

С какво си тръгнахме след този 1 месец?

 • Променено послание – какво е Deed и каква е ползата на компаниите от него. Още от първите срещи установихме, че не успяваме кратко и ясно да обясним какво е Deed. Изпробвахме различни вариации, консултирахме се с ментори и приятели в Долината. След многократни промени достигнахме до послание, което е значително по-добро, но все още търпи усъвършенстване. Вижте го на нашия сайт и ни напишете вашето мнение.
 • Потвърждение, че най-ефективното приложение на Deed е в областта на мотивиране, ангажиране и задържане на хората в една организация.
 • Един от админите на Google сподели с нас ценна информация за това как се организират фирмените събития там
  Админ на Google сподели с нас ценна информация за това как се организират фирмените събития там

  Много добра идея какъв вид софтуер използват компаниите в Щатите за оптимизиране на процесите, свързани с измерването и оценяването на ефективността на хората и ангажирането им. Набелязахме няколко основни вида софтуер за комуникации вътре в компаниите, измерване на свършената работа, оценяване от ръководителите и останалите хора от екипа. Надяваме се скоро и Deed да намери място в тази палитра.

 • Потвърждение на голямата необходимост от каталог с готови идеи за екипни предизвикателства. Хората, отговарящи за сплотяването и мотивирането на екипите, са заети и имат нужда от предложения за креативни и ефективни идеи, адресиращи адекватно нуждите на техните екипи. Сега с висок приоритет е именно създаването на този каталог от идейни предизвикателства, които лесно може да се преизползват за различни компании и екипи. Очаквайте скоро информация за прогреса по каталога на нашия блог.
 • Много ентусиазъм и позитивна енергия за нашия екип. Много е зареждащо да видиш вълнението на хората, разглеждащи Deed за първи път, да получиш готовността им да съдействат с идеи, обратна връзка, контакти, съвети, и дори да започнат да използват Deed като пилотни проекти. В Щатите компаниите отдавна обръщат солидно внимание на управлението на таланти, мотивирането и ангажирането на служителите. Затова положителният отклик в такава конкурентна среда беше определено окуражаващ!

 

ilia_night_working
Късно вечер се пишеха мейли до хората, с които се бяхме срещали през деня

В крайна сметка, най-важното нещо, с което си тръгнахме, беше  – фокус! Много ясна идея в каква насока искаме да развиваме Deed. Мрежа от партньори и съмишленици на Deed, на които можем да разчитаме – за обратна връзка, за съвместна работа, за последващи запознанства. Невероятно е как само един месец, прекаран на правилното място и в правилното време, може да ни изстреля в правилната насока с много висока скорост.

Искам да благодаря на всички, които се срещнаха с нас в Долината, инвестираха ценно време обсъждайки Deed с нас и помагайки ни по всевъзможни начини (измежду тях – страшно много българи, които жадно търсеха информация за събитията в България, за предприемаческата среда и възможностите за работа, ако се завърнат).

Следете нашия блог за новини около новите функционалности и пилотни проекти на Deed. А ако се интерсувате от пилотно използване във вашата организация – свържете се с нас за демонстрация (вкл и на място, за София) или участвайте в нашия безплатен уебинар през септември.

Очаквайте в следващ пост нашите 10 съвета как да извлечете максималното от престоя си в Силициевата долина.