DevReach – място за срещи и обучение

Технологиите на Майкрософт – на една ръка разстояние

В началото на този месец се състоя 7-мата поред  DevReach Конференция. Това събитие се стреми да бъде конференция за разработчици на софтуер номер едно за Централна и Източна Европа.  По мое мнение се доближава до целта. Тя се провежда всяка година в София, набира все по-голяма популярност и вдига нивото си. Повече от 40 първокласни лектори от 10 страни се събраха тази година.  Имаше повече от 60 лекции, разделени на 6 теми.
Welcome to DevReachВсичко, което е ново и вълнува разработчиците – Windows 8, HTML5, SharePoint 2013, Visual Studio 2012, беше представено. Разбира се, аз нямаше как да съм едновременно на 6 места всеки час, но мненията, които събрах, показват, че конференцията подробно е покрила интересите на голяма част от присъстващите.

Какво научих? Лекциите, които посетих

Като web разработчик, през двата дни присъствах на чудесни лекции за подобряване на производителността на уеб приложенията, LESS CSS, HTML 5, нови трикове с jQuery , MVC and Razor, програмиране, използвайки MVVM, и задълбаване във Fiddler. Сесиите бяха интересни и информативни, особено тези за производителността. Откровено казано, нивото на презентациите за MVC, jQuery и MVVM можеше да е малко по-високо предвид сравнително „неновостта“ на технологиите, но това се компенсираше от вдъхновените и отдадени лектори.
Всъщност огромна част от изживяването DevReach е, че информацията е поднесена от  най-добрите лектори не само в света на Microsoft и .Net. Имах шанса да срещна и чуя хора като Sahil Malik, Todd Anglin, Steve Smith , Jesse Liberty, Richard Campbell  и други светила в сферата – Microsoft MVPs,  регионални директори и консултанти с години опит. Това реално са хората, които са изградили Microsoft общността!
Стана дума за инструменти като WebPageTest, Jasmine,  VMMapJackCompiler. Интересно беше да се запозная с това как стават нещата за iOS6 – честно казано, не ме убедиха да започна да програмирам за тях, но е полезен опит. Много занимателна ми се стори една лекция на Adobe от Brian Rinaldi , която беше посветена на техния подход, когато става дума за архитектура.
Винаги съм се радвала на алгоритъма за Garbage Collection и с удоволствие посетих сесията, която проследяваше промените в него от версия 2.0 до 4.5 на .NET. Малко повече за 4.5 и лекцията щеше да е без забележки.
Една от най-силните сесии на конференцията бе поднесена от Steve Smith . Той беше подготвил презентация за SOLID принципите. Невероятно много смях и едновременно с това примери от реалността помогнаха за уникалното представяне на тази иначе доста преговаряна тема.
За втора година на DevReach можеше да се присъства на живото предаване на .NET Rocks, представено от Microsoft гурутата Richard Campbell  и Carl Franklin. Обсъждаха се  производителността и бъдещето на уеб и мобилните приложения, както и различни архитектурни принципи и идеи.
Не мога да пропусна и вечната Agile тема. Със Stephen Forte човек се забавлява и лично аз след лекцията исках да тупна моя шеф и да му кресна: „Човече, защо не ползваме Agile!“

Смях и награди

И тази година имаше награди от спонсорите и забавни цитати от лекторите:

You do not have to be faster than the bear, just faster than your friend” – Brian Prince
To succeed with this presentation, I had to give up one of my kids” – Lino Tadros
Caching is probably the best performing technique – it can get you wrong data very fast!” – Steve Smith
Не мога да не споделя сладката идея за реклама на HTC :)

В крайна сметка…

За мен тези конференции са винаги полезни и весели. Разбира се, има място за подобрения, но силно препоръчвам посещението им – положителните ефекти са повече. За догодина единственото ми пожелание е да се вдигне нивото на лекциите – според мен имаше такива, които можеха да бъдат по-задълбочени.
DevReach е едно от най-големите събития в света на .NET програмистите за нашите географски ширини и ми се иска да завърша с цитат от уникалната закриваща лекция на Brian Prince – “Eat like a bird and poop like an elephant!”.  Трябва да поглъщаме знания както птицата яде – по много и да ги споделяме както .. е, преводът е ясен :).

By Nadya Atanasova

Надя Атанасова е web празработчик в ProPeople и истински Майкрософт фен. Участва като лектор в .NET курсове в Софийски Университет.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *