Думите (The Words)

Наскоро гледах един филм – The Words. Филмът определено не е лош. Сюжетът проследява съдбата на един млад мъж, който много силно иска да стане следващият велик американски писател. Упорито преследва мечтите си. Иска да напише следващия bestseller.  Историята се развива по доста странен и интересен начин, но това, което на мен ми направи много силно впечатление и ме накара да се замисля, е по-скоро приликата, която открих между писателите и предприемачите.

Предприемачите – мечтателите на 21-ви век

Средата на 20-ти век. Някъде в центъра на Париж, Ню Йорк или Лондон. Кафенетата са пълни с писатели и млади хора, които имат огромно желание да станат такива. Пишат. Творят. Късат листи. Започват от начало. Пак пишат. И пак драскат. Търсят вдъхновение. Обсъждат идеи. Говорят с огромна любов за своите произведения на изкуството. Кафенетата са изпълнени с хора, които преследват мечтата си – да напишат истинско произведение на изкуството. Да напишат творба, която да достигне до милиони хора по света. Защо не и да станат известни и успели писатели. Мечтаят да променят света по свой собствен начин.

cafe_de_flore

Няколко десетилетия по-късно. В някой Starbucks по света – Сан Франциско, Ню Йорк, Лондон, Тел Авив, а защо не и малката София. Ароматът на прясно изпечено кафе обема цялото заведение. Десетки предприемачи стоят пред своите компютри. Отпиват глътка кафе и забиват нос в ретина дисплей-а на своя MacBook Pro последно поколение. Мислят идеи. Пишат код. Рисуват екрани. Чертаят бизнес планове. Създават маркетинг стратегии. Разговарят. Опитват да реализират своята мечта – да променят света. Да създадат продукт, който да достигне до милиони хора. Продукт, който ще реши наболял проблем. Стремят се да успеят. В кафенето е пълно и с други предприемачи, с които споделят идеите и проектите си. Обсъждат нови идеи. Разказват за проблемите си. За малките си успехи и големите си мечти. За провалите си. Творят своето бъдеще, бъдещето на страната си, бъдещето на света. Точно както писателите и творците са правели и правят и днес. Точно както писателите са били и все още са известни, влиятелни и преуспели, така и предприемачите и иноваторите, като Марк Зукеберг, Стив Джобс, Бил Гейтс, днес са влиятелни и преуспели. Те са успели да променят света по свой собствен начин, чрез своите произведения на изкуството, чрез своите продукти – социални мрежи, невероятни устройства, софтуер за всякакви нужди и какво ли още не.

starbucks

Начинът по който предприемачите “творят” днес страшно много ми напомня на начина, по който писателите са творили десетилетия наред. От друга страна, писателите и днешните предприемачи споделят и някои личностни характеристики. Ето и някои от чертите, които според мен споделят:

  • Иновативно мислене. Писатели и предприемачи често успяват да видят това, което не всеки вижда. Успяват да си представят онова, което не всеки си представя. Мечтаят за новото и различното.
  • Абстрактно мислене. Виждат по-глобалната картина на нещата. Чувстват. Представят си и визуализират друг, по-различен свят.
  • Целеустременост. Решителност. Никога не спират, докато не постигнат целта си. Било то написването на дадено произведение на изкуството или създаването на даден продукт.
  • Смелост. Не се страхуват да кажат или направят това, което смятат, че трябва.
  • Силна емоционалност. И писателите и предприемачите “горят” в това, което правят.

След толкова много прилики (но и вероятно доста разлики, разбира се), можем ли все пак да кажем, че Предприемачите са мечтателите/писателите на 21-ви век? Или да кажем, че предприемачеството е също вид изкуство? 

Специални благодарности на Таня Петрова за редакцията.