Човек трябва да бъде много внимателен какво “харесва” и какво споделя в социалните мрежи и най-вече Facebook, като най-популярната такава. Хората имат различни вкусове. Харесват различни неща. Но все пак вероятно всеки “харесва” “привлекателни” снимки, забавни и леко просташки истории, 9gag колажи и т.н. Но не трябва да забравяме, че това, какво харесваме, са данни, които разкриват много неща за нас. И Facebook, а и не само, разполага с тези данни. А в зависимост от настройките на профила може би и светът разполага с данните ни и информация за нещата, които харесваме. Това, от една страна, би могло да попречи на кариерата ни или например наемането ни на нова работа. Но от друга страна, което е също доста стряскащо – модерни изследвания и умни алгоритми се справят много добре с предположения за нас на базата на това, което харесваме в социалната мрежа. Тук ще вметна, че такива изследвания се правят и на база какво сме търсили, кои сайтове посещаваме и всякакъв друг тип данни, които оставяме несъзнателно в интернет. Дори Microsoft наскоро предприеха странна кампания срещу факта, че Google “чете” пощата ни, за да ни показва реклами, специално предвидени за нас.

Ние сме това, което харесваме във Facebook?

Сериозно изследване в САЩ на 58 000 човека, показва, че учените биха могли доста точно да предположат различни факти за нас, водейки се от това, което сме харесали във Facebook. И това никак не е изненадващо. Добри математически и психологически модели, самообучаващ се алгоритъм и достатъчно много данни са напълно достатъчни, за да се определят доста точно различни черти от характера и същността ни като цяло. Например каква музика харесваме, в какви групи членуваме, какви продукти и услуги харесваме, колко приятели имаме и т.н. Тези данни могат да кажат много неща за нас. Като например – нашата раса, религиозни наклонности и сексуалност, та дори и нашата интелигентност и IQ. Изследването е направено от The Psychometrics Centre, University of Cambridge, съвместно с Microsoft Research, United Kingdom, и показва именно как нещата, които харесваме, могат да определят сравнително точно различни наши черти. В някои конкретни области моделът (алгоритъмът) е дори притеснително точен. Може да познае с:

  • 95% точност нашата раса
  • 93% нашия пол
  • 88% нашата сексуална ориентация
  • 85% политическата ни ориентация
  • 73% дали пушим
  • 70% точност дали пием алкохол и т.н.

А това вероятно е само началото. Колкото повече хора се включат в този тип изследвания, толкова по-точен ще става алгоритъмът и моделите. Все по-точно ще може да познава различни неща за нас. Оказва се, че ниската интелигентност често се свърза при жените с изречението “Обичам да бъда майка” (I Love being a Mom), а при мъжете – дали харесват “Harley Davidson”. Високата интелигентност, от друга страна, най-често се свърза с термините – Thunderstorms и Science, както и “Lord of the Rings”, “Curly Fries” (това вече наистина не разбирам как може да покаже някаква интелигентност) и други.

Между другото, харесването на неща, свързани с програмиране, е ясен знак за срамежливост. Каква изненада. :)

Ако пък ви е интересно какво “сте” вие на база това, което харесвате в Facebook – http://www.youarewhatyoulike.com/.

Какво значи един пост, снимка или коментар за кариерата ни?

Дори и да не се притесняваме от факта, че много неща могат да бъдат разбрани за нас от това какво харесваме, хубаво е да се има предвид, че все повече професионалисти, свързани с наемането на персонал (recruiters, head hunters), а и не само те, проверяват обстойно online историята на всеки кандидат. Освен задължителния LinkedIn профил проверката включва и Facebook профила на кандидата. И както може да се досетите, някои снимки (например в банята), гадни коментари или компрометиращи публикации биха могли да окажат прекалено силно негативно влияние на решението на наемащите. А това може да доведе до лоши последици за нашата кариера. Вероятно някой би сметнал това за навлизане в личното ни пространство, но истината е, че Facebook всъщност далеч не е личното ни пространство. Това си остава публичен софтуер и ако не сме се постарали да си скрием профила, той си е доволно публичен. Едва ли също така някой е прочел стотиците редове “Правила за ползване“. Аз не съм.

Inc.com имат подходящо видео по темата – как да си защитим профила – How to protect your privacy on Facebook.

Facebook е страхотно нещо. Има безброй много положителни страни, но не трябва да пренебрегваме и негативите, които идват с прекалено голямата публичност на личния ни живот. Това може сериозно да навреди на кариерата ни. На работата, която работим в момента. Дори на неприкосновеността на нашето лично пространство.

И разбира се, не забравяйте да споделите тази статия във Facebook. Тя едва ли ще навреди на кариерата ви. :)

Благодарности на Анна Делчева за редакцията и Руми Нейкова за ресурсите.