Хакатон (hackathon – hack marathon)

Ако сте програмист или имате голямо желание да станете такъв, вероятно знаете какво значи хакатон. Ако пък все още не знаете, е крайно време е да разберете. Хакатонът е събитие, продължаващо няколко дена, на което се събират хора от ИТ индустрията – програмисти, дизайнери, мениджъри и други, които работят заедно върху различни софтуерни решения. Най-често се разделят на екипи, като всеки екип работи върху дадена идея. Обикновено има предварително зададена тема, насока, API или платформа, около която се въртят идеите и софтуерните решения. Хакатонът е сравнително ново като идея, течение – датира от началото на 2000-та година – но пък набира страшна популярност последните години. Някои компании организират публични хакатони, в които всеки може да участва. Други пък организират вътрешни – само за хора от компанията, като идеята е да се изпробват (подобрят) нови API-та или продукти на самата компания.

С други думи – група ентусиасти се събират с цел да създадат нещо интересно и иновативно, да научат нови неща и най-вече да се забавляват. Като просто правят това, което най-много обичат.

HackFMI

hackfmi

 • Противно на очакванията: HackFMI != “Да измислим най-хитрия начин да хакнем нещо във ФМИ”. Например да напишем бот, който да ни записва автоматично за всички изборни курсове.
 • HackFMI == “Да измислим как чрез софтуерно решение да подобрим обучението във ФМИ”.
  • Как бихме подобрили някоя от съществуващите системи във ФМИ.
  • Какви нови софтуерни решения може да направим, които да решат наболял или не толкова наболял проблем.

Кой може да участва?

Всеки студент във ФМИ. Регистрирайте се тук и сега – http://hackfmi.com/register/.

Какъв е форматът?

Всеки ще има възможност да представи своята идея (идеи). След което ще бъдат гласувани и избрани 10 идеи, върху които ще се работи. Ще бъдат сформирани екипи, които да реализират идеите. Като един екип ще бъде съставен от до 5 човека. HackFMI ще продължи 3 дни. Прочете повече относно правилата – http://hackfmi.com/the-rules/.

Кай и защо го организира?

Организатори са студенти и големи ентусиасти от ФМИ. По-конкретно това са  Радослав Георгиев, Александър Панайотов, Стела Живкова и Благовест Тренчев. Прочете повече за тях – http://hackfmi.com/the-team/.

Защо го правят? – мисля, че вече споменахме защо:

 • За да се подобри и улесни обучението на студентите във ФМИ чрез силата на новите технологии.
 • Да се установят традиции и хакатонът HackFMI да стане част от живота на студентите. Да го чакат с нетърпение всеки семестър.
 • Защо не и  да се подобри и улесни работата на преподавателите чрез нови софтуерни решения. :)

Защо да се включа и аз?

Силно се надявам, че знаете отговора на този въпрос, но все пак ще отговоря:

 • Ще се срещнете с хора от своята индустрия. Ще обмените идеи, опит и знания с тях. Може да научите страшно много нови неща.
 • Ще работите върху нещо, което би могло да стане нещо голямо. Нещо добро. Нещо, с което да се гордеете. Продукт, който да ползват поколения студенти или преподаватели след вас.
 • Ще получите урок как да си защитите идеите. Това е безценно качество, ако един ден искате да стартирате своя компания (startup).
 • Ще правите това, което обичате да правите най-много. Ще се забавлявате 3 дена, правейки нещо хубаво.
 • Един успех би изглеждал страхотно във вашата автобиография. А дори и само участие ще стои добре в CV-то ви.

И един интересен факт като за финал. Една приятелка (Руми Нейкова) наскоро присъства на първия “Дамски хакатон” във Великобритания. Където дамите инженери на 21-и век, вместо да “клюкарят” и ” да се кикотят”, създават технологиите на 21-и век. А темата – “Нови мобилни приложения, които да мотивират хората да поддържат добра физическа форма “. Какво по-яко от това! :) Събитието се е провело в Лондон и е организирано от Facebook. А още по-интересното е, че The Telegraph отразяват събитието.

Станете и вие част от HackFMI.