canada flag

Канада е поредната държава, заедно с Великобритания, Австралия и Чили, която започва да привлича предприемачи в IT компании с облекчени условия за издаване на визи за постоянно пребиваване. В началото на месец април правителството на страната обяви условията, при които ще става това.

За да получи визата, предприемачът трябва да е привлякъл най-малко 25 хиляди долара от т.н. бизнес ангели (обикновено физически лица) или 75 хиляди долара от институционален инвеститор, като засега списъкът на признатите инвеститори е строго лимитиран. Не се изискват собствени средства, а при евентуален неуспех визата няма да се отнема.

Засега програмата е пилотна и предвижда да бъдат издадени 2500 визи на одобрени кандидати и техните семейства. Те ще получават разрешение за пребиваване веднага, а не както досега след няколко години. Програмата не важи за провинция Квебек, която има отделна политика в областта на имиграцията.

Приемането на канадската специална програма за IT предприемачи предизвика силни реакции в САЩ, където подобен законопроект съществува от няколко години. Според специализираните медии обаче този законопроект не е между приоритетните за сегашната администрация. В Европа подобен закон съществува само във Великобритания, но със значително по-високи прагове за инвестициите.

Бихте ли избрали да участвате в подобна схема и защо? Смятате ли, че в България също трябва да има подобни мерки за насърчаване на IT предприемачите? Очакваме Вашите коментари.