Акселератор в Лондон

Изминаха 2 месеца откакто се преместихме в Лондон, за да акселерираме OfficeRnD. В този пост ще се опитам да систематизирам плюсовете и минусите на стартъп акселерацията в Лондон и чужбина като цяло.

Плюсове на акселераторите в Лондон

Трудно е да сложиш всички акселератори под един знаменател и да генерализираш. Поради тази причина ще се опитам да дам плюсовете на по-глобално ниво, а не конкретно за нашия акселератор.

Фокусирана акселерация

Какъвто и стартъп да искате да направите, най-вероятно в Лондон има специфичен акселератор, който е фокусиран върху тази индустрия. Ние сме в proptech света например. Акселераторът ни се казва PiLabs – Property Innovation Labs и е насочен към технологични компании от Property/Real Estate (Имоти) света. Всички в акселератора са от този свят – партньори, инвеститори, контакти, информация и каквото ви трябва са от този кръг. Реално това са и нашите потенциални клиенти, партньори и инвеститори. Цялата индустрия следи акселераторите и е доста по-лесно като отидем на среща с потенциален клиент и кажем – ‘Ние сме от PiLabs’ и те знаят за фонда и програмата и т.н.

Друг пример за индустрии, които процъфтяват тук и имат специфични акселератори са fintech (Финанси), education (Образование) и други.

Фокусиран екип

Като си в друга страна, за да стартираш бизнес, си малко като на спортен подготвителен лагер. Фокусиран си на 100% върху стартъпа. Разсейването е сведено до абсолютен минимум и това става някак естествено, без да е нужно да полагаш супер усилия.  Почти нямаш друг живот освен стартъпа. Живееш с екипа, работиш с другите, пазаруваш с тях, храниш се с тях, тренираш с тях. Но през цялото време стартъпът и идеята са в центъра на света ти, а разсейванията са сведени до минимум. Създава се истински екип. Точно като на спортен лагер. :)

officernd

Бизнес климат

Колкото и да ми се иска София да се превърне в Силициевата долина на Европа, ще е доста трудно. Бизнесът в София е спрял, особено в сравнение с динамиката на Лондон. Е може би и животът ще ми се вижда спрял в София след Лондон, но да видим. :)

Нашите клиенти например са Coworking-и и Serviced Office-и (‘Обслужени’ офиси). Тук има десетки огромни офиси на всеки ъгъл, които са ОК да си плащат за софтуер.

Трябват ти клиенти? Каквото и да правиш, тук ще намериш по много от всичко. Трябват ти инвеститори? Тук има стотици фондове, VC-та, ангели. Трябват ти кадри? Едни от най-добрите Университети са в района. Трябват ти ментори и общност? Едни от най-интересните, световноизвестни бизнесмени са тук и не е сложно да се срещнеш с тях. Да не говорим, че много често те сами ще дойдат в акселератора и ще си поговорят с всички стартъпи. Един от менторите предложи да ни запознае с Paul Graham и Mark Cuban.

Локацията също е на твоя страна. Като кажеш, че си London-based startup имаш по-голям шанс да спечелиш Английски клиент, отколкото ако си Sofia-based startup.

Винаги може да pivot-неш към по-традиционен бизнес, за който има огромно търсене тук… :)

bagels

Стартъп подкрепа

Изненадващо или не, но се оказа, че тук държавата полага сериозни усилия да помага на стартиращите компании. Например:

 • Ако си плащаш ниска заплата (£671) не дължиш никакви данъци и осигуровки – нито като работодател, нито като работещ;
 • Корпоративният данък е сравнително нисък за западна страна – 20%;
 • Електронното правителство работи на 100% и всичко можеш да свършиш сам, изцяло онлайн;
 • Можеш да вземеш от държавата до 32% от парите, които си дал за разработка на софтуер (R&D);
 • Облекчени условия за инвестиране – ако си част от SEIS програмата (всеки стартъп може да бъде) и някой инвеститор реши да инвестира в компанията ви, получава 50% данъчни облекчения върху стойността на инвестицията. Така почти всички, които изкарват сериозни пари, инвестират здраво в стартъпи. А какво по-хубаво от това за стартъпите; :)
 • Разнообразни, алтернативни инвестиционни канали – дялово инвестиране в стартъпи – например Seedrs;

Минуси на акселерацията в Лондон

Разбира се, тези плюсове си имат цена…

Парите

Мисля, че това е ясно, но няма как да не го споменем. Всичко тук е адски скъпо – спане, офис, дори храна, кафе, а да не говорим, ако искаш да наемеш човек. Това създава лек дискомфорт, защото burn-rate-а на компанията е страшен. Каквато и инвестиция да вземеш, имаш доста ограничено време и нямаш никаква възможност за размотаване, чудене, опипване на почвата и т.н. Което ние мислим, че е плюс, но би могло да създаде по-голямо напрежение.

Според мен също качеството на живот е доста по-ниско отколкото би било София, когато става дума за стартъпи и имаш ниска заплата. Със стартъп заплата в София би могъл да живееш доста добре, а в Лондон си на ръба. Доста неприятно, че имаш най-яките възможности за забавление на света покрай теб, а реално не можеш да си ги позволиш. :)

Административно лутане

Това, че си чужденец все пак създава доста проблеми. На първо място не познаваш културата. Трудно е да продаваш каквото и да било на хора, които не познаваш и не разбираш. Доста време отнема, докато се адаптираш и започнеш поне малко от малко да разбираш какво ги интересува хората тук и как да им предложиш нещо, което да им е интересно.

Друг сериозен проблем си е администрацията. Не знам дали Англичаните искат да излизат от Европейския съюз, но аз лично нямам чувството, че съм в EU. Те не ни признават нито личните карти, нито банките, нито адресите…Реално ние загубихме супер много време лутайки се в доста смешни задачи като отваряне на сметка, например. Също ти отнема супер много време, докато разбереш данъчните им системи, регистрираш се за различните осигуровки, номера, счетоводство, здравеопазване и т.н. Те не че са сложни, просто отнема време да ги свършиш, а в България си ги имаш на готово.

С две думи – бих препоръчал на всеки, който иска да прави стартъп, да помисли за акселератор и навън. Има интересни възможности, които не са толкова трудно постижими и плюсовете са много повече от минусите.

Пишете ако имате интерес. С удоволствие бих помогнал.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

3 comments

 1. Мярката SEIS е вярно много добра, разказваха ми за нея и не можех да повярвам колко е гениално. Реално всеки сериозен бизнесмен става автоматично бизнес ангел и парите, които биха отишли за данъци, стават от просто money в smart money :)

  А за спортния лагер – в Търново вярно ли не се разсейваше? :)

  Поздрави и успех на екипа!

 2. Това с административното лутане май не е истинкси минус. Представи си обратната ситуация, когато някой чужденец пробва да стартира в България. По-малко ли ще се лута? Мисля че в Лондон е нормално, просто може би вие го усещате повече, тъй като не познавате средата (съвсем нормално). Виж това с адресите и банките е наистина твърде стриктно, но когато веднъж си в системата, всичко става много по-лесно.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *