Лаптоп или таблет?

Ако старият ви лаптоп вече е на пределна възраст или просто искате да си купите нов, но от друга страна, обмисляте варианта таблет, може да помислите за една друга алтернатива – Microsoft Surface. Това устройство е хибрид между таблет и лаптоптаблет с удобна, закачаща се клавиатура. Работи с новата операционна система на Microsoft – Window 8. Разбира се, таблетите на Apple (iPad) и Google (Nexus) са винаги страхотен вариант. Но ако все пак въпросът е лаптоп или таблет?

Таблет

Много добро устройство за няколко основни направления с един корен – консумиране на услуги.

Консумиране на услуги

 • Browsing – основно предназначение на таблета – да си “ровим” в Интернет. Четене на новини, блогове и консумиране на информация от всякакви източници.
 • Facebooking – може би дори по-важно от Browsing – да проверяваме снимките на любимите си и не толкова любими хора и да сме винаги в крак с проблемите им.
 • 9gaging – забавление чрез креативността на хората.
 • Игри – добрите стари игри може вече да са винаги с нас. Да си отглеждаме фермата в автобуса, да си “трепем” прасета на плажа и т.н.
 • Комуникации – разбира се, може и да си чатим с любимите си хора постоянно. Да пишем mail-и, коментари и други.
 • Четене – четенето на книги на таблет не е лошо, разбира се, не е като на e-reader, но все пак е добър вариант.
 • Multimedia – слушаме музика, гледаме филми и разглеждаме снимки по всяко време и навсякъде.
 • Пазаруване – не на последно място – пазаруването. Все повече набира популярност да пазаруваме online през таблета – нови дрехи, обувки, козметика и какво ли не.

Продуктивност

Таблетите стават и все по-добри от гледна точка на “продуктивни” приложения, т.е. приложения, с които може да свършим някаква работа. Например да си проверим инвестиционното портфолио, да си проверим mail-а, online банкирането, да си водим записки за задачите, които имаме (to-do lists)… Но най-често тези приложения на таблетите са свързани с по-проста работа, която не изисква въвеждането на много данни (high input). Защо? Мисля, че е очевидно, но все пак – тези устройства имат един огромен минус – нямат клавиатура. А без клавиатура е невъзможно да напишем повече от няколко изречения. Тук е силата на лаптопите – голяма, удобна клавиатура за лесно и бързо писане. Добрият стар лаптоп (или desktop PC/Mac) e много удобен за “създаване на съдържание” (content). Но има и още по-добро решение може би?

Micorosft Surface – лични впечатления

И понеже аз вече имам Surface, бих могъл да кажа, че съм много приятно изненадан. Много е бърз. Много е удобен. Вече има най-основните приложения, които ми трябват. Но най-важното за мен е, че е много удобен за писане на блог постове – вече ще мога да пиша навсякъде и по всяко време, без да се налага да си нося лаптопа. :) От друга страна, съм приятно изненадан от добрата изработка – солиден корпус, хубав екран, стабилни бутони. Дизайнът също е доста изчистен, приятен и семпъл. Microsoft най-накрая са научили и някой урок от Apple, например как се прави опаковка – ненатрапчива и стилна. (Забавно видео по темата – “Microsoft Re-Designs the Ipod Packaging“).

Разбира се, не всичко в Surface-а е супер. Екосистемата от приложения не може да се сравнява с тази на iPad или Nexus 7 (Android). Потребителският интерфейс е доста различен (даже странен). Но това, което най-много не ми допада, е цената – $499 – $599. Това е ценовият диапазон на iPad. Според мен Microsoft трябваше да пуснат доста по-евтин Surface, за да е конкурентен на iPad, да не говорим за Android таблетите.

Microsoft Surface – таблет с клавиатура

Освен консумирането на услуги, като всеки друг таблет, Microsoft Surface печели хората, които искат да са продуктивни, докато не са на бюрото си, защото има страхотна клавиатура. Освен това клавиатурата има функцията на калъф, който да предпазва екрана. Към Surface може да си купим (още $129) един от двата типа клавиатури – Touch Cover – сензорна, поддържаща различни цветове, и Type Cover – класическа с бутончета. Като е въпрос на вкус и на усещане коя ще ви пасне по-добре. Друга приятна изненада е, че Microsoft Surface пристига с предварително инсталиран пълнокръвен Microsoft Office. Така ще може дори на път да си вършим Office работа.

Техническите му характеристики също са доста впечатляващи

 • 10.6″ ClearType HD Display – 1366×768 pixels
 • 4-ядрен процесор NVIDIA Tegra 3
 • 2GB RAM
 • 32 или 64GB флаш памет
 • 860г. тегло
 • Предна и задна 720p камери
 • Акселерометър, жироскоп, компас и какво ли не…

Ако ви трябва таблет и/или лек и малък лаптоп, може да помислите за Microsoft Surface. Скоро ще излезе и пълната версия Microsoft Surface Pro, на която ще работят и всички стари приложения за Windows (така наречениоте desktop приложения). Този таблето-лаптоп също е нелош вариант.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

3 comments

 1. Surface далеч не е първият таблет с клавиатура. Много тенденциозно изказване, всичко останало подкрепям напълно – ползвам таблет, лаптоп, настолен компютър и смартфон и правя горе-долу същото обобщение.

  1. Здрасти,

   Напълно съм съгласен с теб. Surface не е първият таблет с клавиатура. Далеч не. Но от устройствата с Windows, Surface е първият с ARM процесор и един вид е по-таблет и по-малко лаптоп. :)

   А и някак си Surface повече се акцентира върху клавиатурата, върху това, че евентуално може да работиш с таблета си. Макар, че да съм напълно честен няколко месеца след като написах статията, вече не съм толкова убеден, че може да се работи много много на таблет-а. :)
   Миро М.

   1. Естествено, че ще намерят с какво да се похвалят.
    Интересно ми е да го видя в действие, всички андроид устройства, които съм виждал работят мазно на пръв поглед и с времето се затормозяват, като нормална десктоп инсталация на Windows. А по форумите хора се кълнат колко са безпроблемни. Някак подозирам, че си прав :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *