В последните 200 години Светът е преживял две събития променили изцяло икономиката. Първо Индустриалната Революция донесе машини, фабрики, железопътни линии, авиация и изцяло промени начина ни на живот. След това Интернет Революцията отново направи живота различен, давайки ни изчислителна мощ и достъп до информация. Сега сме в началото на друга технологична революция или така наречената от Андрю МкАфи “Втора машинна ера”. Ако първата машинна ера е била именно Индустриалната революция, която ни е позволила да автоматизираме ръчната работа и конските сили, то Втората машинна ера е свързана с автоматизацията на работата изискваща познание. Благодарение на Облачните технологии, анализа на данни, алгоритмите за машинно обучение и Internet of Things – приблизително 200 милиарда устройства ще бъдат свързани към Интернет до 2020г., всяко от тях генериращо неизмерими количества данни.

Всичко това, обаче няма как да се случи за година или две. Ако търсим бизнес, който бързо би ни донесъл финансов успех, то стартирането в Индустрията може би не е правилната насока. Технологиите се движат много по-бързо от скоростта, с която хората са готови да ги възприемат и започнат да използват в ежедневния си живот. Но това далеч не означава, че трябва да се отказваме от това да изумяваме хората с възможностите на контролери с големината на телефонна SD карта, които имат 2-ядрен процесор, WiFi и Blutooth(Intel Edison) или това, че можем да прогнозираме какво ще бъде изменението на работните параметри на предавателни кутии на модулите на индустриални машини и да позволим на екипа, да предотврати много много скъпо струващи повреди и загуби за предприятието (HutGrip).

Точно с това се занимаваме в HutGrip – изграждане на системи за повишаване на ефективността и намаляване на проблемите в производството, използвайки алгоритми за предвиждане и предотвратяване на аварии в оборудването.

HutGrip

Защо в Индустрията?

Винаги когато оборудването не работи, предприятието губи пари. Затова там нуждата, от система, която да предотвратява проблеми, е много голяма.

Преди години, работихме по проект, който представляваше web-платформа за управление на машини провеждащи ДНК експерименти и визуализиращи резултатите. Всъщност от България, управлявахме оборудването, което се намираше от другата страна на океана. Основното предизвикателство обаче не беше самото управление, а обработката и визуализацията на хиляди данни, генерирани от сензор наречен фотон детектор. Този опит ни даде много идеи за това какво би било полезно при обработка на много данни и как подходящи типове анализи показват иначе невидими показатели скрити в тези данни.

Всичко това провокира екипа зад системата HutGrip да се занимава с индустрия и да се фокусира върху това как можем да извличаме полезното от информацията, която ‘залива’ Индустриалния свят, за да предотвратим проблеми в производството.

Предизвикателствата?

Колкото и тривиално да звучи, хората не обичат да говорят за проблемите си. Затова е изключително важно чрез успешни примери, да можем да покажем резултати и да се фокусираме върху тези резултати и какви възможности създават те. Ето защо, след като реализирахме 5 успешни проекта в различни индустрии, имаме много повече резултати, които да споделим. Както в опита си с предавателните кутии, които прегрявайки стопяват други елементи на оборудването разположени около тях, така и в текстилната промишленост, където енергийната ефективност е един от най-важните фактори за успешното икономическо развитие на компаниите. В HutGrip се справяме с тези предизвикателства, като работим заедно със първите си клиенти. Искаме всичко, което правим да е провокирано от реална нужда и да има смислен и позитивен ефект за клиента.

LEAN в индустрията?

И докато всеки ни учи как да прилагаме LEAN идеологията в стартъпи и големи компании, LEAN всъщност тръгва от производството на Тойота в Япония. И докато MVP там не е била добре познатата абревиатура, а всъщност – Motor Vehicle Program, то основите на методологията са много близки до тези, които сега се практикуват в Стартъп света. В производството няма как да не споменем и методологията Six Sigma. Тази методология, заедно с LEAN, представлява набор от утвърдени практики, които тръгват от Автомобилостроенето и впоследствие се разпространяват и в други Индустрии. За всяка минута, в която производството на автомобилостроителна компания е спряно, тя губи стотици хиляди евра. Това прави нуждата от системи за оптимизация и повишаване на качеството много голяма. Именно това ни провокира, да внедрим най-полезните видове анализи и в системата HutGrip. Така нашите клиенти могат да прилагат най-добрите практики от тези методологии, за да спомогнат имплементирането на Lean и Six Sigma проекти.

Ранни Резултати

А ето и историята за предавателните кутии, която се прокрадва тук там в тази статия. Производител на изящно изглеждащи опаковки за алкохолни напитки, дамски артикули и аксесоари и други, иска да оптимизира максимално производствения процес и да избегне проблемите.

Повечето повреди, в скъпо струващото им оборудване, са породени от висока температура. Последният път, е трябвало за 2 седмици част от производството да бъде преместено в съседен град, за да могат да бъдат довършени всички поръчки. Решението, от което те имат нужда, е начин да имат достъп до критичните елементи на принтиращото оборудване в реално време. Тези данни сами по себе си не решават проблема, но на базата на тях могат да бъдат направени редица анализи, които да стигнат до това защо и кога прегряването би се повторило. Когато това започва да се случва, системата HutGrip ще алармира операторите, за да могат те да предотвратят потенциални проблеми и прегрявания.

Неограничени Възможности

Софтуерът и автоматизацията на процеси са двете най-големи движещи сили в развитието на производството извън дестинации като Китай, Мексико и др. Това бе потвърдено отново в скорошен доклад на Макинзи за въздействието на новите технологии върху Глобалната Икономика до 2025г. Според институтa $47 трилиона ще бъдат вложени само в прилагането на “Internet of Things” в Производството и иновативни решения ще доведат до подобрения от 2.5 – 5.0% спестени ресурси, вследствие повишаване на ефективността на оборудването, измерване и анализ на данни в реално време и други. Всичко това отново показва, че има място и нужда за много иновации в Индустрията и определено има място за стартиращи компании с гъвкави бизнес модели и желание за технологични нововъведения.

Като за финал – стартирайте в Индустрията!