Вчера (28.05.2013) във ФМИ се проведе едно много интересно мероприятиеСреща /панелна дискусия между студенти и професионалисти от ИТ индустрията. Идеята беше студентите от началните курсове да се срещнат с професионалисти и хора от индустрията, които са развили своята кариера и могат да им дадат ценни съвети. Основните теми, които дискутирахме, бяха:

  • Мотивация. Защо трябва да учим в университет? Важно ли е това е за кариера ни?
  • Как да си намерим работа в ИТ компания (включително стартираща)? Какви компании да търсим?
  • Какви възможности имат студентите за кариерно развитие?
  • Стажове в технологични компании.
  • Стартиране на своя компания.
  • и други

Голямо браво на организаторите – Мира и Мая, и водещите – Милена и Златина, които се справиха много добре. Първо – страхотна идея. Второ – успяха да съберат наистина доста интересни хора, които споделиха още по-интересни мнения. В това число преподаватели от ФМИ, хора от различни области на ИТ света (програмисти, QAs, дизайнери), съоснователи на startup компании, хора, били на стаж в Google, а дори и blogger-и. :)

Gurus

Според мен на студентите им допаднаха дискусиите. На мен ми допаднаха. “Допаднаха” е слабо казано. Мненията, които изразиха всички ИТ guru-та, бяха страхотни.

А нещо, което още повече ме зарадва, е, че за повечето от въпросите, които дискутирахме, може да намерите отговор тук, в Sofia Valley. Нещо повече, Мира от организаторите сподели, че статии от Sofia Valley са я мотивирали да направят това събитие. :)

Много ми се иска да цитирам някои от изказванията по време на дискусиите, но просто няма да успея да ги възпроизведа толкова добре. Затова ще разгледам въпросите, които интересуваха студентите, и материалите, които аз съм писал по въпросите.

Студенти

Въпроси от студенти

Кои предмети от университета реално се преподават на ниво, което е в крак с индустрията?

“До колко университетът ни подготвя за работата? По-конкретно – дава ли ни необходимите знания и базов опит, за да се справим евентуално на работното си място.” 

Моят отговор – “Какво ни дава университетът

Връзка с бизнеса

Участието на бизнеса в образованието – има ли съгласуване между нужди, прием и програма? Възможно ли е ИТ фирми да организират курсове в университета, които да се признават като хорариум?”

Тук нямам пост (но ще наваксам при първа възможност). Такива курсове се организират постоянно. Неформално от самите фирми, а по-скоро от група ентусиасти от дадена фирма. Хора, които са експерти от фирма Х по технология Y, правят курс “Програмиране с Y”. Това е честа практика във ФМИ. Тези курсове се признават като хорариум.

Специализация и магистри

Интересуват ме възможностите за магистратури в Европа, предпочитани университети, подходи при избиране на специалност и др.

Магистърски програми във ФМИ, възможности за ИТ развитие в България и извън нея.

По тази тема чакам с нетърпение една приятелка (ФМИ-иска), която завърши магистратура в Imperial College of London и сега следва докторантура, да се включи с един страхотен пост по темата.

Работа по време на следване

За или против съчетаването на работа и учение в ниските курсове ( 1,2,3 ) – може ли студент да се справя отлично и с двете?

Моят отговор – “Какво даваме и получаваме докато работим и учим.

Други въпроси

Очаква ли се пренасищане от кадри (за junior позиции, senior винаги се търсят) в някое направление в близките 5 години? Кои технологии са перспективни и кои вероятно ще западнат и няма да бъдат толкова търсени в близкото бъдеще.

Какви са техническите изисквания и необходимото ниво на опит с дадена технология за първата ти работа/стаж?

Как протича обикновено едно интервю и при последвало наемане какво ще представлява работното ежедневие?

Моите отговори и други полезни материали от дискусиите:

Студенти, целете се високо. Намерете подходящата за себе си фирма. Намерете подходящата за себе си технология. Създайте своята собствена компания и технология. Бъдете уникални със знанията, които имате. Не се задоволявайте с това да правите уеб форми за “ишлеме”. Бъдете нещо повече.
За повече информация може да следите събитието във Facebook или на сайта на ФМИ.