SV Startups – MyExpenser

SVStartupsДнес в рубриката “SV Startups” ще се запознаем с още един много интересен, български проект и неговите основатели. Проектът се казва MyExpenser и е основан от Цветомила Михайлова, Светлин Петров и Тодор Михайлов. Ще оставя Цветомила да ви разкаже повече за MyExpenser и неговите основатели.
myexpenser-logo

MyExpenser – Социална мрежа за следене на заеми и споделени и лични разходи

MyExpenser е социална мрежа за следене на заеми и споделени и лични разходи, основана през октомври 2012. Потребителите могат да се свързват с техни контакти и да следят парите, които си дължат, да създават групи, в които могат да следят общите си разходи, както и да следят персоналните си разходи.

Фаза на развитие

Наскоро стартирахме публична бета версия. В момента събираме обратна връзка от първите си потребители. Все още няма основана компания, засега само разработваме продукта и валидираме идеята и все още няма нужда от регистриране на фирма.

Защо тази идея? С какво е по-различна?

Има много приложения за следене на персонални разходи. В търсене на подходяща система за следене на разходите във всички системи, които използвахме,  липсваха няколко важни неща, които ни бяха необходими. Едно от нещата е следенето на заемите с други хора. Когато въведеш в системата, че някой ти дължи пари, той също получава индикация за това. По този начин се получава прозрачност във финансовите отношения между близки и приятели и има доверие между тях. Например, ако някой е забравил, че ни дължи пари, изпитваме несигурност към него. Ако си в нещо като социална мрежа, в която се говори за пари, и получиш съобщение „Дължиш 10 лева на Иван за бира“, това би спестило неудобни ситуации със забравянето и напомнянето.

Другото важно нещо е възможността за следене на споделени разходи, например със семейство, съквартиранти. Потребителите си правят групи, в които ще следят някакви общи разходи. Когато някой от групата въведе разход за нея, този разход се появява във фийда на останалите потребители. По този начин всеки знае кой кога и за какво е харчил за общите им нужди и се получава нещо като Фейсбук за разходи.

Понеже повечето от нашите познати имат подобни проблеми със следенето на разходите и заемите си, решихме, че е добра идея да направим такава система, която да покрива тези липсващи функционалности.

И не на последно място са личните разходи. В България стандартът на живот е нисък, приходите са ниски, а хората нямат култура за харчене. Ако хората започнат да следят своите разходи и да ги категоризират, ще открият, че харчат пари за много излишни неща и после се оплакват, че нямат пари. Целта ни е чрез социалната част на системата хората да се ангажират да следят своите разходи. Например, когато във Фейсбук някой ни пише съобщение, ние му отговаряме. Тук нещата са аналогични: ако в едно семейство или съквартиранти започнат да въвеждат своите споделени разходи, трябва всички да се ангажират с това. Ако група приятели отидат някъде на екскурзия, обикновено се правят групови разходи, за които най-често плаща един човек(в автобуса, в музей и т.н.), и за да си получи всеки който е плащал за нещо общо, трябва да го въведе в системата. Груповото ангажиране в нещо води до изграждане на лична дисциплина за всеки човек.

MyExpenser - начален екран
MyExpenser – начален екран

Основни насоки (технологии)

Системата се състои от уеб приложение, написано на Ruby on Rails. В момента разработваме и няколко мобилни приложения – за WindowsPhone8, iOS и Android.

Клиенти: Засега имаме около 40-50 регистрирани потребители.

Контакти

София
http://www.myexpenser.com/
http://twitter.com/myexpenser
admin@myexpenser.com

Основатели – Цветомила Михайлова, Светлин Петров и Тодор Михайлов

Цветомила Михайлова е програмист от няколко години, с опит предимно с Java и Ruby. Завършва Компютърни системи и технологии в ТУ-София. В момента учи магистратура Управление на ИТ проекти в НБУ. Основните й интереси са насочени към Java и Ruby on Rails. Свържете се с Цветомила в twitter или и пишете на tsvetomila@myexpenser.com.

Светлин Петров е завършил електроника в ТУ-София. В момента работи като тестер на софтуер и учи Управление на ИТ проекти в НБУ. Може да се свържете със Светлин на svetlin@myexpenser.com.

Тодор Михайлов се занимава с програмиране още от училище, професионално от около 5-6 години. Фен е на всякакви Microsoft технологии. Завършил е бакалавър Компютърни системи и технологии в ТУ-София. Основните му интереси са в сферата на .Net, Silverlight, Windows Phone, ASP.NET MVC. Може да се свържете с него на todor@myexpenser.com, през личния му сайт или twitter.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *