SV Startups – TestAgenti.com

SVStartupsТози месец в рубрика “SV Startups” ще се запознаем с още един много интересен български проект. Казва се TestАgenti.com и е един от победителите в престижното състезание за предприемачи 3Challenge. Основател на startupa-а е Мария Енева. Нека видим какво ни сподели Мария по време на интервюто ни с нея.

Какво е TestAgenti.com?

TestAgenti.com предлага тестове за ползваемост за уеб сайтове, онлайн игри и софтуер с истински потребители. Потребителите тестват от вкъщи сайтове, игри или софтуер по поръчка на клиента и му дават ценна обратна връзка с мнението, критиката и предложенията си за подобрение. testagenti

Защо тази идея?

По време на магистъра ми в Лисабон, забелязах колко много фирми както в Западна Европа, така и в България пренасят услугите и продуктите си онлайн или предприемачи предпочитат да стартират онлайн бизнес пред друг бизнес модел. Повечето компании са склонни да разработят даден продукт или услуга без да се интересуват от мнението на потребителите, което им носи по-малко продажби и недоволни клиенти. При пренаситен пазар и най-вече по време на криза, не може и не е допустимо да се прави компромис с мнението на потребителя. След разговора ми с няколко собственика на онлайн бизнес, забелязах, че ще бъде чудесно ако фирмите имат достъп до своите потребители и могат да ги попитат за честното им мнение. TestAgenti.com има за цел да създаде тази ценна връзка между бизнес и потребител.

Как протича един тест?

Клиентът обсъжда с нас целта на теста, какво точно иска да тества и целевата група потребители, към които е насочен продукта/услугата му. Така според желанията на клиента създаваме теста в нашата онлайн система и избираме и каним тест агентите да участват. От вкъщи те отговарят на зададените им задачи, като със специален софтуер записват екрана, движението на мишката и гласа си докато тестват. След като качат видео материалите в нашата система, ние проверяваме качеството им и по желание на клиента изготвяме доклад анализ на резултатите.

Кое е иновативното?

Всички тестове протичат изцяло онлайн, което ни позволява да тестваме с потребители от цял свят и да предоставяме резултатите на клиента от 2 до 4 работни дни на изключително достъпни цени.

Основатели

Основател на TestAgenti е Мария Енева. Тя отговаря за развитието на бизнеса, продуктовата линия и маркетинга. Васил Костов се присъедини към екипа на TestAgenti преди няколко месеца и е отоворен за привличането на клиенти. Пламен Арнаудов е нашият програмист, който разработва софтуера ни, надгражда и тества системата.

Website: www.testagenti.com

Twitter: TestAgenti

Email: eneva@testagenti.com

Въпроси и Отговори

TestAgenti.com
Екран от TestAgenti.com

По колко часа на ден работите върху идеята си?

Ние сме изцяло отдадени на TestAgenti.com. Това е нашата основна работа.

Кое ви вълнува най-силно в момента? Върху какво работите?

В момента разработваме английската версия на услугата ни, която ще е готова до края на май.

Кое е най-голямото предизвикателство, което виждате пред вас в краткосрочен план – 3-6 месеца?

Определено интернационализацията на услугата ни извън България.

А в дългосрочен – 2-5 години?

IT индустрията е много динамична и е изключително интересно да се работи в нея. В дългосрочен план ще разработим няколко продукта, които да обслужват новите тенденции на пазара. Според нас тенденциите се насочват към засилената употреба на мобилни устройства, където производители като Apple и Android вече са положили добри основи. Потребители ще използват все повече мобилни устройства в ежедневието си и тестването на мобилни приложения и мобилни уеб сайт версии е от основно значение. Друга тема, върху която искаме да се концентрираме е тестването на гласови команди, защото те също ще стават все по-популярни.

Kak ще убедите един консервативен мениджър с 30г. опит, че се нуждае от вашата услуга?

В днешно време въпроса вече не е дали да тестваме за ползваемост, а колко често и как да тестваме за ползваемост! Потребителите имат толкова голям избор в интернет, че ако Вие искате да се отличавате с Вашия уеб продукт, трябва да знаете какво искат Вашите потребители и как можете да ги задържите при себе си. Най-силния аргумент, защо са Ви нужни usability тестове, определено е високата възвращаемост на инвестицията. Доказано е, че след usability тест конверсията на сайта се увеличава с до 87%, а трафика с до 91%.

Как ще ме убедите, че вашите агенти са достатъчно квалифицирани, за да дават мнение за моят сайт, който е правен от “супер” професионалисти?

Именно това е проблемът на повечето уеб сайтове. Те са създадени от професионалисти, които виждат сайта от съвсем различна гледна точка (тази на IT специалист или на собственик на бизнеса). Както сайтовете, така и всеки друг продукт трябва да са направени така че да може да се ползват лесно от потребителите, към които са насочени. В случая е важна гледната точка на потребителя, която много сайтове пропускат да вземат под внимание.

Мога ли да си избирам кои агенти да ми тестват сайта?

Можете да определите точно какви тест агенти искате да тестват сайта Ви по следните критерии: пол, години, семеен месечен доход, образование, работен и семеен статус, компютърна грамотност, честота на използване на социални мрежи.

Агентите минават ли през специален курс за Usability Testing?

Тест агентите са избрани след като направят пробен тест при регистрацията си, за да чуем как се изразяват и анализират даден уеб сайт. В последствие периодично получават указания за качествено изпълнение на тестове. Тук трябва да обърнем внимание, че целта ни е тест агентите да споделят мнението си като потребители, а не като специалисти по user experience.

Смятате ли, че Sofia Valley има нужда от подобрение? Какво е то? :)

Всеки уеб сайт има нужда от подобрение. Винаги трябва да предлагаме нещо ново на потребителите и да тестваме какво работи най-добре. Само така можем да запазим интереса им и да се отличим от конкуренцията. Сайтът на Sofia Valley може да се възползва от промоционалния ни безплатен usability тест, който предлагаме до 31. май и така да разберете какво мислят читателите за вас. :)

Надявам се, че ви допада идеята. За повече информация посетете TestAgenti.com, където също може и да изгледате примерен тест, записан на видео.

By Miroslav Miroslavov

Основател на 'платформата за управление на офиси' - Office R&D. Основна движеща сила на www.sofiavalley.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *