До сега не ми се беше случвало да пиша за един от най-интересните феномени от ИТ живота в Софийската долина – Софтуерната Академия на Телерик. И то не защото не е имало поводи. По-скоро защото не мислех, че трябва. До сега.

Софтуерната Академия на Телерик

За тези от вас, които не знаят какво представлява Софтуерната Академия на Телерик:

Академията на Телерик за софтуерни инженери е инициатива на водещата технологична компания Телерик. Академията цели да предизвика революция в образованието, предоставяйки безплатно, съвременно обучение на хиляди български курсисти. С над 36 специализирани курса в 13 направления и повече от 1 300 видео лекции, Академията на Телерик е най-мащабната инициатива за подготовка на софтуерни инженери в България. Само през учебната 2012-2013 година участие в обученията на Академията са взели над 12 000 човека (присъствено и онлайн).

Силно скептичен в началото

Академията стартира малко след като завърших Университета. За да съм напълно откровен, бях много силно скептичен към идеята по онова време. Та аз учих 4 години, за да стана програмист? Как така някой ще стане програмист за 1г? Разбира се, това не е единствената причина. В Университета учиш много повече, в много по-сериозни детайли и много разнообразни основи на програмирането, а и не само. Нещо, което според мен е много важно и решаващо за един успешен програмист/ИТ специалист. Докато в Академията се набляга основно на практиката и новите технологии.

Преди време бях писал и една статия на тема “Какво ни дава Университетът“:

  • Контакти и среда;
  • Начин на мислене;
  • Основи на Компютърните науки;
  • Автобиография;

Ако Академията даде тези предпоставки на своите студенти/курсисти, то определено, хората могат да станат успешни в своята кариера.

Дълго време си поставях и въпроса – “Програмирането – инженерна дисциплина ли е или занаят“. Днес все още не съм си отговорил. Но определено вярвам, че каквото и да е, с много четене, желание и добра среда, не е никакъв проблем всеки да го прави. Т.е. компетентността и знанията, които имаме са по-скоро резултат на нашето желание да ги придобием, а не задължително на нашето образование. Разбира се, това, че имаме образование в областта, означава, че сме имали достатъчно голямо желание да придобием знания. Което пък означава, че има голяма вероятност и да сме компетентни. :)

Оптимист сега

Академията доказа, че предоставя не лоша среда и успява да мотивира курсистите да се развият като успешни специалисти.

Сега вече осъзнавам колко много дава и колко много може да даде Академията на страната. ИТ секторът в България (и в цял свят) изпитва страхотен глад за кадри. По различни статистики и данни до 2 години (2015 г.) недостигът само в България ще стигне колосални цифри от рода на 20.000 човека. И докато Университетите, държавата, политиците и всички замесени по редицата успеят да коригират своите “програми”, то нищо чудно технологичната революция в света да свърши. Точно поради тази причина, Академията е феноменът в българската действителност, който може да издърпа целия сектор, а и цялата страна напред. Защото високите технологии и продуктите с висока добавена стойност са единственият шанс на една малка страна като нашата, да има добър стандарт на живот в бъдеще. А и как ще станем Силициевата долина на Балканите/Европа/Света, ако нямаме достатъчно ИТ специалисти?

Get ready for the #1 job in the Worlds.  Become a Software Engineer.
Get ready for the #1 job in the Worlds.
Become a Software Engineer.

Също така имах възможността да работя с доста хора завършили Академията (да не кажа половината ни екип). И те, всички доказаха, че са много сериозни професионалисти и станаха успешни в своята кариера. Техните успехи ми доказаха, че реално Академията работи.

Но?

Естествено, че има но. Академията работи, тогава когато след тази 1 година обучение, курсистите продължат да учат, да работят и да се развиват на максимума на възможностите си. Никой не е станал супер програмист / ИТ специалист за 1 година. Далеч не. 1 година е достатъчна, за да се научат някакви супер тънки основи. Оттам нататък годините опит, много четене и много работа, евентуално биха изградили един курсист като сериозен професионалист.

Не се заблуждавайте, че 1 година обучение е достатъчна, за да станете Нинджа (използвам този термин, въпреки че не го харесвам :) ). Тази година е достатъчна, за да разберете колко много има да учите следващите 20-30 години. След 1 година обучение може да се каже, че се намирате в Shu фазата – conscious incompetence (осъзната некомпетентност).

За кого е подходяща Академията?

За студенти, които искат да развият своите практически умения в ИТ сферата. Много често се споменава, че Университетите не дават добра практическа подготовка на студентите (не съм напълно съгласен с това твърдение). Е, Академията е мястото, където ще получите практическа подготовка на доста високо ниво. Един вид ще направите първите стъпки в това да станете “* Нинджа“. (* – технология по ваш избор).

За професионалисти от други области, които искат да се преквалифицират. В момента ИТ секторът е в невероятен бум. Търсенето на хора е огромно в цял свят. И тази тенденция не е от скоро, не е и времена. Тя ще се задълбочава. Технологиите вече са огромна част от нашия живот и ще стават все по-голяма. А зад тези технологии стоят инженерите, които ги създават. А те са крайно недостатъчно. Това определено не може да се каже за всички други сектори. Затова, ако не сте щастливи, не намирате добра реализация или пък търсите разнообразие от сектора, в който работите, то определено Академията е вашият билет за преквалификация в ИТ сектора.

Как да кандидатствам?

Желаещите да се включат в Софтуерната академия трябва да предадат CV и мотивационно писмо на английски език до 30 септември на уебсайта на инициативата, http://academy.telerik.com/,  след което да се явят на входен изпит. Изпитът включва три компонента – информационни технологии, английски и IQ тест. На интернет страницата на Академията на Телерик, кандидатите могат да разгледат специално разработени материали за подготовка и примерни въпроси. Успешно представилите се ще започнат своето обучение.

Цялата картинка за Академията на Телерик.
Цялата картинка за Академията на Телерик.

Успех на всички желаещи да се включат. За повече информация следете Facebook страницата или сайта на Академията.