Аз лично доскоро нито познавах много предприемачи, нито се интересувах особено много от тяхната дейност. Областта ми се струваше интересна, тъй като имаш свободата да изобретиш нов продукт, да решиш проблеми, които виждаш около себе си, и дори да промениш света. Въпреки това нито съм се виждал в тази роля, нито съм си представял, че България е място с подходящ климат за подобни прояви (въпреки положителни примери, за които знам). Даже много пъти ентусиазмът на Миро Мирославов ме е учудвал. Въпреки това на 03.06.2013 посетих третото издание на технологичната конференция Digitalk на вестник Капитал, която до голяма степен е насочена към стартиращи компании. Моето впечатление от конференцията ли? – Там се бяха събрали 14-15 човека, за да споделят мечтите си. Голяма част от тях са имали толкова смели мечти, че дори и деца биха им завидели :).

В общи линии, научих доста неща, чух интересни мисли, поставих си любопитни въпроси и най-важното – повярвах, че и в България може да се появи технологичен продукт, който да промени света!

Няма да се впускам в големи детайли за събитието и организацията му – предполагам, всички се досещате, че не е била на най-високо ниво, но по-важно е съдържанието и хората, които бяха избрани да споделят опита си. Затова ще ви разкажа какво научих и какво ме впечатли.

Никога не забравяй мечтите си

Веднага след откриването на сцената излезе един истински мечтател и приключенец – David de Rothschild. Той разказа за една своя мечта – преследвана дълго и целенасочено, докато не станала реалност. Не обръщал внимание нито на трудностите, нито на факта, че хората не го вземали на сериозно и в крайна сметка неговото вдъхновение се материализирало в проекта Plastiki. Освен че историята му беше увлекателна и вдъхновяваща, в нея имаше и много поуки за един бъдещ предприемач.

Dare to be naive

Първата и най-важна е, че тайната на успеха е в това да не спираш да мечтаеш и да бъдеш любопитен. Две неща, много характерни за децата, се оказват доста важни и за един “пораснал” човек, устремен към това да промени света.

Дейвид цитира и R. Buckminster Fuller (американски архитект и изобретател) – “Dare to be naïve” (Осмели се да бъдеш наивен!). И това, естествено, пак е характерно за децата – те въобще не се притесняват да мечтаят за неща, които всички смятат за нереални.

В общи линии Дейвид ме убеди, че децата пазят ключа към сбъдването на мечтите и ако искаме да сбъднем своите, трябва да позволим на детето в нас да ни води.

За да сбъднете мечтите си, се нуждаете и от много упорита работа и разговори с хората

Надали обаче само с мечти и детска наивност Дейвид щеше да успее да прекоси Тихия океан на лодка от изхвърлени пластмасови бутилки – по-скоро щеше да загине насред някоя буря. Но той е използвал мечтата си като двигател, който да генерира вдъхновение и да въвлече и други хора в нея. Уравнението на успеха според него е D + A^S = I, където D = dreams, A = adventure, S = stories, I = inspiration. Дейвид впряга мечтите си, заедно с приключения и интригуващи истории, за да вдъхновява както себе си, така и другите.

По пътя към реализацията на този проект той говори с много хора – свои приятели или потенциални спонсори, повечето от които му казват, че това е пълна лудост. Вместо да се откаже обаче, той взема предвид аргументите им и ги впряга да работят в негова полза. В крайна сметка неговото уравнение дава резултат – реализираната в приключение мечта, разказана като вълнуваща история на сцената на Народния театър, вдъхнови всички в залата.

Няма да крия, че тази 30-минутна презентация ме впечатли най-много, но имаше и други доста интересни и полезни неща, за които ще ви разкажа по-късно.