Webit срещу ИТ конференциите

SV_webit Ще се опитам да направя сравнение между webit и добрите български ИТ (програмистки) конференции.

Webit Digital Summit е конференция за предприемачи, експерти по продажби и маркетинг, мениджъри и други интернет бизнесмени. Определено събитието беше интересно и страхотно преживяване за мен. Много благодаря на организаторите, че ми дадоха свободен достъп до конференцията. Много мило. Дори бяха написали на баджа ми – SofiaValley – Founder, Blogger. Още по-мило. За миг и аз се почуствах предприемач. :)

“Браво” на организаторите за страхотното събитие. За мен беше интересно, полезно и забавно, но най-вече различно. Да кажем, че това не ми беше зоната на комфорт.

Сега ще опитам да сравня webit  с ИТ конференциите, които са ми познати.

Хората

Хората са много различни. Програмисти срещу предприемачи, експерти по продажби и маркетинг, мениджъри и други. Тази разлика в типа хора оказва огромно влияние. Даже и на облеклото. Първия ден отидох по тениска. И бях един от “тримата”. Не че има особено значение, но все пак. На следващия ден отидох с риза. Човек трябва да се адаптира. :)

Хората на webit са по-социални и много дейни. Те търсят контакти, разговори и възможности. Така нареченият networking наистина работи. От друга страна, хората на програмистките конференции търсят знания. Програмистите рядко търсят контакти с непознати програмисти. Ние си имаме достатъчно познати такива. Докато хората на webit някак си търсят непознати контакти. Интересуват се ти какво правиш точно. Разказват ти те какво правят. Дори аз се запознах с нови хора. А най-хубавото e, че повечето знаеха за Sofia Valley. :)

Съдържанието

Съдържанието (презентациите) на конференциите също е много различно. Не знам кое е първо – хората или съдържанието. Дали хората са тук за подобен тип съдържание, или съдържанието е такова заради този тип хора. Но както хората, така и съдържанието на двата типа конференции е коренно различно. На нашите конференции съдържанието е всичко. И то е на много високо ниво. Тонове знание се изсипват върху ни. Най-често теоретично обосновано и практически подкрепено. Докато на webit съдържанието беше на границата с рекламата. За мен голяма част от презентациите бяха продуктово позициониране и споделяне на субективен опит. Без особена теоретична основа. Но подозирам, че просто естеството на сферата е такова. Разбира се, имаше и уникални откъм съдържание презентации и панели – особено на теми финансиране на идеи, локален или глобален бизнес, лидерство и много други.

Но най-много ми хареса рубриката “Успелите. България има нужда от добри новини и успешни хора. Хора, различни от псевдо-бизнесмените и другите съмнителни субекти, за които се говори постоянно. Има нужда от успели българи.

Организацията

Организацията на програмистките конференциите, на които съм ходил, е значително по-добра от webit. Надявам се, организаторите ще ми простят, но определено имам доста критики.

WiFi

Know you audience“. Това беше често споменавана тема. Но организаторите не си познаваха своята. За мен е недопустимо да предоставиш толкова слаб WiFi, когато всеки от стотиците гости е дошъл с по 2-3 интернет устройства. Докато ни показваха суперсвързаната, свръхинтернет базирана кола на BMW (уникална е, между другото), хората се бореха да се “докопат” поне до малко интернет, за да си проверят пощата. И не успяваха. Аз не успявах.

Програмата

Информацията за програмата беше недостатъчна. Първо, никъде нямаше информация за паркиране в района и трябваше да обикалям 20-30 мин. да си търся място. Нямаше предвиден обяд (или поне аз не открих такъв) и нямаше никаква информация къде може да се обядва в района. А районът не е особено комуникативен. Наложи се да отида с колата на 3км, за да обядвам.

От друга страна, така и не успях да намеря информация за партито. Къде ще бъде? Ще го бъде ли всъщност? Накрая просто не отидох. Партито си остана пълна мистерия за мен.

Обикновено на ИТ конференциите тези неща са много изчистени и всеки е добре информиран за всичко. Дори най-малките на пръв поглед детайли са важни.

Форматът

Тук webit печели убедително. Форматът на webit е много по-гъвкав, интересен и раздвижен. Презентациите са по-къси, по-интересни. Панелните дискусии за мен бяха много интересни. Като цяло дискусиите са положителни. Това рядко се случва на програмистките конференциите. Водещите/организаторите на webit също са доста по-живи, забавни и държаха интереса през цялото време. От друга страна, ИТ лекциите са прекалено дълги и понякога досадни. Водещите също често са скучни.

webit

Като цяло за мен webit беше супер изживяване. Догодина, ако имам възможност, пак ще го посетя. Надявам се,  нещата, които споменах, бъдат подобрени. Могат да бъдат подобрени.

Благодаря отново на организаторите.

Разгледайте страницата на webit във Facebook за повече информация и новини за събитието.